ΣτΕ: Επικύρωσε την απόλυση του γυναικολόγου με τον βοηθό – «μαϊμού»

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την οριστική απόλυση καθηγητή μαιευτικής γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντή της μαιευτικής-γυναικολογικής κλινικής του περιφερειακού πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πάτρας.

Ο εν λόγω καθηγητής απολύθηκε επειδή είχε ως βοηθό του «μαϊμού» γιατρό. Του είχε μάλιστα αναθέσει να εξετάζει ασθενείς και  να συνταγογραφεί. Από τις πλαστές συνταγές που είχε εκδώσει ο βοηθός προκλήθηκε ζημιά στα ασφαλιστικά Ταμεία ύψους 431.152 ευρώ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας  απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του και επικύρωσε την  πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης. Οι  σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν με την υπ’  αριθμ. 2109/2014 απόφασή τους ότι η πειθαρχική ποινή του καθηγητή αιτιολογείται νόμιμα και επαρκώς, αλλά ήταν και η προσήκουσα.

Τι έχει γίνει

Μετά την διενέργεια ¨Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης ο καθηγητής είχε παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο  των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ, για τα αδικήματα «της παράβασης καθήκοντος, ασύγγνωστης κουφότητας περί την εκπλήρωση των καθηκόντων ως καθηγητή Πανεπιστημίου και της διαγωγής απάδουσας στην αξιοπρέπεια του πανεπιστημιακού λειτουργού».

Τι είχε αναθέσει στον βοηθό μαϊμού;

  •  Καθήκοντα θεράποντος γιατρού ασθενών. Είχε αναλάβει την πλήρη ιατρική παρακολούθηση γυναικών με προβλήματα υπογονιμότητας.
  •  Την εκτέλεση εξειδικευμένων ιατρικών πράξεων, όπως είναι εξέταση ασθενών, σπερματεγχύσεις, υπερηχογραφήματα, διαγνωστική διερεύνηση, καθορισμός θεραπευτικής και φαρμακευτικής αγωγής, κ.λπ.

Ο βοηθός  ήταν μεν πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής αλλά δεν είχε τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, αφού δεν είχε άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος  και δεν ήταν εγγεγραμμένος στον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών.

Σύμφωνα με την ΕΔΕ οι παράνομες ιατρικές ενέργειες του βοηθού «έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία ασθενών» και έπληξαν το κύρος του Πανεπιστημίου.

Ακόμα, ο βοηθός  με την ανάθεση της συνταγογράφησης  από τον καθηγητή αναγκάστηκε επειδή δεν είχε δικαίωμα υπογραφής να βάζει στις συνταγές  τα ονόματα άλλων γιατρών του νοσοκομείου, οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με τους συγκεκριμένους ασθενείς. Έτσι, ήταν χιλιάδες οι πλαστές συνταγές που είχαν εκδοθεί.

Παρακρατούσε τα βιβλιάρια των ασθενών-πελατών λέγοντας τους ότι το κάνει για να τους εξυπηρετήσει. Έτσι,  τους έδινε  αμέσως τα φάρμακα τους, ενώ εκείνος έπαιρνε τα σύνολο των φαρμάκων που ήταν συνταγογραφημένα και τα επιπλέον φάρμακα που είχε γράψει στις συνταγές τα εμπορευόταν. Παράλληλα, όμως με τον τρόπο αυτό τα ασφαλιστικά Ταμεία ζημιώθηκαν με 431.152 ευρώ,

Το ΤΕΒΕ ανακάλυψε ότι υπάρχουν ύποπτες συνταγές  στη συγκεκριμένη κλινική του καθηγητή και άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της παράνομης ιατρικής ιστορίας.

Μάλιστα ο καθηγητής προσπαθώντας να κουκουλώσει την υπόθεση βεβαίωσε ψευδώς ότι ο Α.Π. εκπονούσε διδακτορική διατριβή.

– Προσκόμισε νοθευμένη βεβαίωση ότι. ήταν εγγεγραμμένος στο ΤΣΑΥ από το 1996,

– Εξέδωσε ψευδή βεβαίωση ότι ο Α.Π. υπηρετούσε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο ως «επιστημονικώς συνεργάτης, λόγω αναγκαιότητας του κλινικού μέρους της διατριβής του»,

– Βεβαίωσε ψευδώς ότι ο Α.Π. ασχολήθηκε στην Πανεπιστημιακή κλινική ως «έμμισθος μεταπτυχιακός υπότροφος»,

– Ανέγνωσε σε συνεδρίαση της Ένωσης Ιατρών ΔΕΠ, στην οποία ήταν πρόεδρος,  πλαστογραφημένο έγγραφο του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με το οποίο αναγνωριζόταν ως χρόνος πλήρους ιατρικής ειδικότητας  του Α.Π. ο χρόνος παρουσίας του στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο από το 1998 έως το 2001.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα