Στήριξη Μακρόν στην Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τις συναντήσεις από το Παρίσι με στόχο τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Με άλλον αέρα πλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο για το crashtest με την Άγκελα Μέρκελ

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Με σαφή στόχο τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων της ελληνικής οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε σειρά συναντήσεων με ξένους ηγέτες σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται υπό τη σκιά του Brexit και της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία.

Μετά τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν, μεταβαίνει με άλλον αέρα στο Βερολίνο για να συναντηθεί στις 29 Αυγούστου με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, αλλά και στη συνέχεια στην Ολλανδία στις 2 Σεπτεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, ΜαρκΡούτε. Αυτές οι συναντήσεις θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επιδιώξεις του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη στήριξη που έλαβε από τον Γάλλο πρόεδρο θα μεταβεί στο Βερολίνο με άλλον αέρα, για να περάσει από το crashtest της Καγκελαρίας. Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στην ελληνική οικονομία είναι κάτι το οποίο επιδιώκει σε πρώτο χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού αναμένεται να απελευθερωθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Βασικός στόχος πάντα και «απαράγραπτη δέσμευση του πρωθυπουργού», όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, αίτημα το οποίο έθεσε στον Πρόεδρο Μακρόν, αλλά και την ερχόμενη εβδομάδα θα θέσει στη συνάντηση που θα έχει με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο.

Με όπλο την αξιοπιστία

Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να οικοδομήσει την απαραίτητη αξιοπιστία για να προωθήσει μία «συμφωνία για την ανάπτυξη». Η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης ξεκινά από το ότι οι αγορές εμπιστεύονται το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης και η χώρα βρίσκεται στην ορθή τροχιά για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019. Παράλληλα η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα τηρήσει τον στόχο και το 2020.

Θα θέσει έτσι τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει επίσης από ελληνικής πλευράς τη μείωση των φόρων που ήδη δρομολογείται, την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια. Συνολικά, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση των πλεονασμάτων θα τεθεί στη βάση της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται (αποκατάσταση εμπιστοσύνης, εντυπωσιακή μείωση επιτοκίων και αποδόσεων των ομολόγων), αλλά και του κοινού συμφέροντος της Ελλάδας και των εταίρων της για υψηλή ανάπτυξη η οποία βελτιώνει με καθοριστικό τρόπο και τη βιωσιμότητα του χρέους.Κατά πόσο μια τέτοια εξέλιξη είναι εφικτή θα το δούμε στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Κύκλοι της κυβέρνησης θεωρούν ότι μπορεί να επιτευχθεί «γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε –όπως τόνιζαν– ο πρωθυπουργός το θέτει πρώτο στην ατζέντα των συζητήσεών του με τους ξένους ηγέτες». Αρκεί να θυμηθούμε ότι πριν από μερικούς μήνες ο τότε υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ–ο οποίος δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα  ένθερμος οπαδός της Ελλάδας–είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για την ελληνική οικονομία, εφόσον υπάρξει μια άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα «ανοίξει νέα πεδία στην ανάπτυξη».Συγκεκριμένα, όταν είχε ερωτηθεί για το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση η Ευρώπη, όσον αφορά στην ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως ζητούσε από τότε η Ν.Δ., ο κ. Βέμπερ είχε δηλώσει: «Για το μέλλον θα πρέπει να δούμε αν έχουμε μια κυβέρνηση στην Ελλάδα που ανοίγει νέα πεδία για την ανάπτυξη. Αν θα ήταν μια άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Τότε θα μιλήσουμε ξανά για τους στόχους του προγράμματος. Τώρα προέχει το πρόγραμμα».

Συμμαχία Ελλάδας – Γαλλίας

Η συμμαχία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας είναι απαραίτητη, με δεδομένο ότι τα άλλα δύο ταξίδια του πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Χάγη θεωρούνται πιο δύσκολα.

Η κα Μέρκελ, παρά τις προβλέψεις που γίνονται κάθε μέρα και θέλουν τη Γερμανία να καταγράφει τουλάχιστον ένα αρνητικό τρίμηνο για την ανάπτυξή της μέσα στο 2019, επιμένει πως δεν είναι απαραίτητα τα μέτρα για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Συνεπώς, προς το παρόν η Γερμανία δείχνει να μη θέλει να αλλάξει στάση σχετικά με το δόγμα της συνεχούς λιτότητας και των συνεχών ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Ο Μαρκ Ρούτε (πρωθυπουργός της Ολλανδίας), με τη σειρά του, πέρα από την παραδοσιακή συμμαχία με τη Γερμανία σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα, ζει και τον εφιάλτη του Brexit.Η Χάγη δεν γνωρίζει αν η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα γίνει με ή χωρίς συμφωνία και, φυσικά, δεν γνωρίζει το πόσο μεγάλη επίδραση θα έχει φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, στην ολλανδική οικονομία. Και βέβαια να τονιστεί ότι για να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση από Γερμανία και Ολλανδία για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων εκ μέρους της Ελλάδας πρέπει να περάσουν από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών, σε αντίθεση με τους άλλους δανειστές.
Το μεγάλο ζητούμενο, λοιπόν, των εξορμήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι εγγυήσεις που θα ζητήσουν οι ξένοι ηγέτες πριν δεχθούν να ανοίξουν το θέμα της χαλάρωσης των όρων εποπτείας για την Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε με πολλά από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής ατζέντας του Εμανουέλ Μακρόν, όπως ο κοινός προϋπολογισμός και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, ενώ θα στηρίξει και την πράσινη ατζέντα του Γάλλου Προέδρου.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και καταγράφονται ήδη στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, στο επιτόκιο-ρεκόρ για την έκδοση του νέου 7ετούς τίτλου, στη θετική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και τη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα