Στις 5 Ιανουαρίου η κηδεία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Πού θα τελεστεί

Την ερχόμενη Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου, στην πόλη Όφενμπουργκ θα τελεστεί η κηδεία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας.

Ο Γερμανός πολιτικός, που διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ιστορίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών την περασμένη Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου.

Ο δήμος της πόλης Όφενμπουργκ, στο νοτιοδυτικό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας Offenburger Tageblatt.

Η κηδεία πρόκειται να τελεστεί στην προτεσταντική εκκλησία της πόλης, και η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο ιστορικό νεκροταφείο Waldbach στο Όφενμπουργκ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Ο Σόιμπλε ήταν επίτιμος δημότης της πόλης αυτής.

Ποιος ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;

Γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1942 στο Φράιμπουργκ. Σπούδασε Νομική, αλλά σύντομα επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της πολιτικής. Εντάχθηκε στο CDU το 1965. Το 1972 ανέλαβε για πρώτη φορά θητεία στην Bundestag, όπου υπηρέτησε χωρίς διακοπή μέχρι τον θάνατό του.

Η γερμανική πολιτική συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με το όνομα του Σόιμπλε για δεκαετίες. Ήταν αρχικά επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας και Ομοσπονδιακός Υπουργός Ειδικών Καθηκόντων υπό τον Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ και από το 1989 έως το 1991 Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών.

Μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από έναν ψυχικά διαταραγμένο άνδρα τον Οκτώβριο του 1990, ο Σόιμπλε είχα καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι, αλλά η πολιτική του καριέρα συνεχίστηκε. Αφού ο εν λόγω συνασπισμός έχασε την εξουσία το 1998, ο Σόιμπλε έγινε ηγέτης του κόμματος στο πλαίσιο της αναδιάταξης του CDU. Γενική Γραμματέας έγινε η Άνγκελα Μέρκελ.

Στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς στο CDU, στο οποίο ενεπλάκη και το όνομά του, ο Σόιμπλε παραιτήθηκε από πρόεδρος του κόμματος τον Φεβρουάριο του 2000. Τον διαδέχθηκε η Μέρκελ και το 2005, ως καγκελάριος, όρισε τον Σόιμπλε υπουργό Εσωτερικών, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, ο Σόιμπλε εξελέγη Πρόεδρος της Bundestag, το δεύτερο υψηλότερο αξίωμα στην πολιτεία, ως διάδοχος του Νόρμπερτ Λάμερτ. Ο Σόιμπλε αρνήθηκε το αξίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου, το οποίο είναι και το ανώτατο.

Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021, τις οποίες έχασαν οι Χριστιανοδημοκράτες, ο Σόιμπλε αποχώρησε από τις ηγετικές επιτροπές. Στην Bundestag, ο Μπέρμπερ Μπας έγινε πρόεδρος και ο Σόιμπλε ήταν πλέον μέλος του κοινοβουλίου έως και τον θάνατό του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα