Στο τραπέζι και η επίταξη γιατρών και νοσοκομείων

Στο υπουργείο Υγείας διαβάζουν τα στοιχεία για την επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και σταθμίζουν τα επόμενα βήματα αντίδρασης

Τα σχέδια υγειονομικής «εμπλοκής» που έχει βγάλει από τα συρτάρια της η κυβέρνηση δεν περιλαμβάνουν –προς το παρόν και δημοσίως, τουλάχιστον– το σενάριο του  γενικού κλεισίματος των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων για λόγους ανάσχεσης της πανδημίας. Είναι η κλασική περίπτωση που μόλις ένα επίθετο, εν προκειμένω το «γενικό», μπορεί να αλλάζει μία πρόταση. Ίσως και μία (πολιτική) πρόθεση…

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Μετά τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, που επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν υφίσταται κανένα ενδεχόμενο να επιβληθεί γενικό lockdown, ήρθε η σειρά του αρμόδιου υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος τόνισε σε τηλεοπτική εμφάνισή του χθες Παρασκευή ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν οριζόντια τοπικά lockdown, ούτε περιορισμοί σε χώρους με αμιγώς εμβολιασμένους».

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, οι αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν ληφθεί κατόπιν συζητήσεων με την επιτροπή λοιμωξιολόγων και διευκρίνισε πως αν υπάρξουν μέτρα, η ισχύς τους θα αφορά τους μεικτούς χώρους, εκεί δηλαδή που συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, όπως π.χ. στα θέατρα.

Στην οδό Αριστοτέλους αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου διαβάζουν τα στοιχεία των τελευταίων ημερών (βλ. αύξηση λοιμώξεων όσο μπαίνουμε στον χειμώνα και αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξιτηρίων σε συγκεκριμένες περιοχές) που δείχνουν ξεκάθαρα την επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και σταθμίζουν τα επόμενα βήματα αντίδρασης.

Ένα από αυτά, η επίταξη νοσοκομείων και γιατρών. «Έχουμε 1.300 κλίνες ΜΕΘ, παίρνουμε κι άλλες από τους ιδιώτες, έχουμε πάρει 200 κλίνες μόνο στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα έχουμε πάρει 30 κλίνες covid και 30 για έκτακτα χειρουργικά περιστατικά και αντίστοιχο αριθμό στον Βόλο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «αν χρειαστεί θα επιτάξουμε, όμως, και νοσοκομεία και γιατρούς».

«Και εμβόλια, αλλά και μέτρα…»

Η αλήθεια είναι ότι κανένα από τα κυβερνητικά στελέχη δεν αρνείται την κρισιμότητα της κατάστασης (σ.σ. όσο κι αν από την αντιπολίτευση εκτοξεύονται βολές για χαλαρότητα και παθητική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης), απλώς υπάρχει μια σχετική πίστη ότι έστω και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ειδικά στη Β. Ελλάδα είναι το «όπλο» που έχει φέτος η Ελλάδα που δεν το είχε τον Νοέμβριο του 2020.

Αυτό που πλέον τίθεται υπό αίρεση  και όχι από την κυβέρνηση αλλά από τους επιστήμονες είναι το αν από μόνο του το εμβόλιο αρκεί για να πολεμηθεί η διασπορά του κορωνοϊού. Ανάμεσα στους απαισιόδοξους είναι ο επικεφαλής του τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, ιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, που από τον «αέρα» του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ επεσήμανε ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν επαρκούν και πως «χωρίς μέτρα είναι αδύνατο να σταματήσει ο ιός».

Ο διακεκριμένος επιστήμονας είναι υποστηρικτής της άποψης ότι τα εμβολιαστικά σχήματα πρέπει να «δουλέψουν» μαζί με «έξυπνα» μέτρα (βλ. μπλοκάρισμα επαφών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα), εξηγώντας ότι «αν τα εμβόλια έκαναν μόνα τους τη δουλειά, θα είχαμε σε άλλη μορφή τις επιδημίες του παρελθόντος. Σιγά-σιγά έπεσαν τα κρούσματα και πήρε πάρα πολλά χρονιά με τα εμβόλια να σταματήσουν οι πανδημίες». 

Μάλιστα, ο κ. Πουλάκης επικαλέστηκε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που υποστηρίζει ότι η πανδημία θα παραταθεί για ακόμη ένα έτος, για να χαρακτηρίσει τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ ως το καλό σενάριο, μεταξύ των χειρότερων ενδεχομένων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα