Συγκίνηση στη δίκη για τη ρατστιστική δολοφονία Πακιστανού

Σε λυγμούς ξέσπασαν καταθέτοντας σήμερα στο δικαστήριο που γίνεται η δίκη για την δολοφονία του γιου τους, Σακζάτ Λουκμάν, που δολοφονήθηκε στα Πετράλωνα τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 2013, ενώ πήγαινε στην δουλειά του με το ποδήλατο.

Οι δύο δράστες της δολοφονίας, που επέβαιναν σε μηχανάκι, του έκλεισαν τον δρόμο και εν ψυχρώ άρχισαν να τον χτυπούν με μαχαίρι. Στα σπίτια τους είχαν βρεθεί όπλα, φυλλάδια και υλικό της Χρυσής Αυγής αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, και υποστηρίζουν ότι το συμβάν ήταν αποτέλεσμα διαπληκτισμού με το θύμα.

«Ο γιος μου ήταν 27 ετών. Ήλθε στην Ελλάδα στην αρχή του έτους 2009, λόγω της φτώχειας που αντιμετωπίζαμε. Δεν έβρισκε δουλειά εκεί. Ήθελε να έρθει στην Ελλάδα για να μας βοηθήσει οικονομικά. Μας έστελνε χρήματα και από αυτά κάποια ήταν για το σπίτι μας, κάποια για να πληρώνουμε δάνεια που πήραμε για να ταξιδέψει εδώ στην Ελλάδα». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την κατάθεση του ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, ο πατέρας του θύματος Καντίν Χουσείν, που έφτασε από το μακρινό Πακιστάν για να υπερασπιστεί την μνήμη του παιδιού του.

«Πήγαινε στις 3 τα ξημερώματα για δουλειά και οι εθνικιστές τον σταμάτησαν και τον μαχαίρωσαν. Ο γιος μου ήταν πολύ ήρεμος. Εγώ πάντα του έλεγα να γυρίσει πίσω και εκείνος μου έλεγε να μείνει λίγο ακόμη να ξεπληρώσουμε τα δάνεια και να παντρευτούν οι αδελφές του», τόνισε ο πατέρας του θύματος.

Πρόεδρος: «Από που γνωρίζετε ότι τον γιο σας τον μαχαίρωσαν οι εθνικιστές όπως λέτε;»

Πατέρας: «Τα γνωρίζω απ’ όσα έχω ακούσει. Αυτά γίνονται από φασίστες. Εγώ πιστεύω ότι ο γιος μου δεν είχε μαλώσει με κανένα εδώ στην Ελλάδα. Ακόμη όμως και αν μάλωνε ήταν τόσο ήρεμος που προσπαθούσε να λύσει το πρόβλημα με συζήτηση. Μετά τη δολοφονία του γιου μου, εργάζομαι και εγώ για να καλύψω ανάγκες της οικογένειας μου», Είπε ο Καντίν Χουσείν απαντώντας στην ερώτηση της προέδρου και πρόσθεσε:

«Ο γιος μου ήρθε στην Ελλάδα μαζί με τρία ακόμη άτομα. Το ταξίδι διήρκεσε ένα μήνα και στοίχισε 6 .000 ευρώ. Είχαμε μαζέψει χρήματα από συγγενείς και φίλους και ο γιος μου μας έστελνε χρήματα από την Ελλάδα και εμείς τους ξεχρεώναμε. Ο μηνιαίος μισθός στο Πακιστάν είναι περίπου 80 ευρώ. Εδώ στην Αθήνα, έμενε στο Περιστέρι σε ένα διαμέρισμα πέντε δωματίων μαζί με οκτώ ακόμη άτομα και τον ξάδελφό του. Μια φορά μόνο μας είχε πει ότι στην Ελλάδα δεν είναι καλά τα πράγματα για τους μετανάστες, ότι γίνονται επιθέσεις. Ερχόμενος στην Αθήνα νόμιζα ότι θα αντιμετωπίσω ένα εχθρικό κλίμα, όμως βρήκα πολύ αγάπη. Να τους σβήσετε τους εθνικιστές, να μην υπάρχουν για να μένουν όλοι μαζί με ειρήνη. Ο γιος μου πέθανε 17 Ιανουαρίου και εμείς το μάθαμε στις 21. Έχω δέκα παιδιά (μαζί με το παιδί που έχασε), δυο αγόρια και τα υπόλοιπα κορίτσια».

 

«Σκότωσαν το παιδί μου»

Ακολούθησε η κατάθεση της τραγικής μητέρας του θύματος η οποία ήρθε μαζί με τον σύζυγο της για τη δίκη της δολοφονίας του παιδιού τους.

Η κατάθεση της πολύτεκνης Σουχράν Μπιμπί, διεκόπει αρκετές φορές από τους λυγμούς της, για τον τραγικό θάνατο του παιδιού της.«Σκότωσαν το παιδί μου, την ώρα που πήγαινε για να βγάλει το ψωμί του. Δεν θέλω να τους συγχωρήσω με τίποτα. Κόψανε τη καρδιά μου. Να τιμωρηθούν σκληρά. Ο γιος μου ήταν ήρεμος, δεν είχε μαλώσει ποτέ με κανένα ούτε και μέσα στο σπίτι μας. Κάποια στιγμή ενώ είχε έρθει στην Αθήνα μου είπε ότι δεν πάνε καλά τα πράγματα και εγώ του είπα να γυρίσει πίσω. Μας έλεγε ότι εδώ χτυπάνε, δέρνουν και σκοτώνουν τους μετανάστες. Του έλεγα να γυρίσει πίσω αλλά εκείνος έλεγε ότι ήθελε να μείνει για να ξεχρεώσει. Τον σκότωσαν γιατί ήταν διαφορετικός, ήταν μετανάστης. Εγώ του έλεγα ότι δεν ήθελα να φύγει. Με τα χρήματα που μας έστελνε εμείς ξεχρεώναμε δάνειο που είχαμε πάρει για να κάνει το ταξίδι».

«Δεν είναι ρατσιστής»

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε και ως μάρτυρας υπεράσπισης και η αρραβωνιαστικιά, του εκ των κατηγορουμένων, Διονύση Λιακόπουλου. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της μάρτυρος ο κατηγορούμενος “δεν είναι ρατσιστής, γιατί αν ήταν ούτε εγώ θα είχα σχέση μαζί του, ούτε και αυτός μαζί μου, διότι εγώ είμαι από την Αλβανία. Δεν είχα δει ποτέ το Στεργιόπουλο (σ.σ. ο έτερος κατηγορούμενος) στο σπίτι του φίλου μου, απλά είχα ακούσει το όνομά του”.

Πρόεδρος: Λέτε ότι μπαίνατε στο δωμάτιό του και ότι ο κατηγορούμενος δεν είναι ρατσιστής. Δεν είχατε δει τα ρατσιστικά φυλλάδια στο δωμάτιό του;

Μάρτυρας: Όχι δεν τα είχα δει, εγώ μόνο τα ρούχα του τακτοποιούσα δεν έψαχνα στα πράγματά του.

Πρόεδρος: Τι πιστεύετε εσείς τελικά για το περιστατικό. Γιατί μάλλον τα έχετε όλα λυμένα….Γιατί έγινε;

Μάρτυρας: Δεν τον ρώτησα λεπτομέρειες, δεν ήθελα και να ρωτήσω.

Από νωρίς το πρωί στο δικαστήριο κατέθεταν αστυνομικοί, ενώ οι δυο κατηγορούμενοι κατά την είσοδο τους στο δικαστήριο μετά από διακοπή, προπηλακίστηκαν από πρόσωπα που βρίσκονταν εκτός της δικαστικής αίθουσας (στο διάδρομο). Κάποιοι τους φώναξαν: «ντροπή σας, είστε δολοφόνοι εγκληματίες».

Γραπτός ισχυρισμός του κατηγορουμένου Χρήστου Στεργιόπουλου στο δικαστήριο για τα πρακτικά:

«Από την πρώτη ημέρα επιχειρείται από την Πολιτική Αγωγή να συνδεθεί ο κατηγορούμενος με την Χρυσή Αυγή, κάτι που κάνουν και τα ΜΜΕ. Κλήθηκα σε απολογία από την ανακρίτρια που ερευνά την υπόθεση της Χ.Α. Μετά το πέρας της απολογίας μου υπήρξε διαφωνία. Τελικά το δικαστικό συμβούλιο με βούλευμά απεφάνθη κατά πλειοψηφία ότι δεν πρέπει να διαταχθεί η προσωρινή μου κράτηση, «καθ όσον από την ενεργηθείσα ανάκριση και το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας δεν προέκυψαν «αρκετές ενδείξεις» περί ενοχής μου για το αδίκημα της συμμετοχής μου σε εγκληματική οργάνωση». Είναι προφανές, αναφέρει ο κατηγορούμενος «κατόπιν αυτού, ότι τόσο οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής όσο και κάθε άλλος παράγων της παρούσας δίκης, θα πρέπει πλέον να περιορισθούν στα στοιχεία μόνο της παρούσης υποθέσεως και να μην προβαίνει ανεπιτρέπτως σε τοποθετήσεις και ερωτήσεις σχετικές με εγκληματική οργάνωση».

Ακόμη αναφέρει: « Σε κάθε δε περίπτωση, επαναλαμβάνω τη βασική μου θέση, ότι δεν είχα και δεν έχω καμία απολύτως σχέση με οποιαδήποτε εγκληματική οργάνωση, ούτε και με το κόμμα της Χρυσής Αυγής, με τις αρχές και τις ενέργειές και ιδίως με την πολιτική πρακτική της οποίας διαφωνώ πλήρως. Έτσι, με το ανωτέρω βούλευμα αντικρούεται ο οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι δήθεν το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, για το οποίο κατηγορούμαστε και δικαζόμαστε ενώπιον του δικαστηρίου σας, έχει οποιαδήποτε σχέση με ρατσιστικές αντιλήψεις για τους αλλοδαπούς στην πατρίδα μας, οι οποίες δεν με αφορούν και δεν είχα ποτέ τέτοιες ιδέες. Εξάλλου, το αδίκημα για το οποίο δικαζόμαστε, όπως από την πρώτη στιγμή υποστηρίζουμε, ήταν της στιγμής και όχι προσχεδιασμένο και ο καθένας μας, ασφαλώς,θα κριθεί και δικαστεί με το βαθμό συμμετοχής του σε αυτό και όχι με αυθαίρετες υποθέσεις για συμμετοχή μας σε εγκληματική οργάνωση ή για δήθεν ρατσιστικές μας αντιλήψεις».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 17 Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα