Σωσίβιο στην κοινωνία ψάχνουν στο ΠΑΣΟΚ

Χωρίς ελπίδα συνεχίζουν πλέον στο ΠΑΣΟΚ, βλέποντας πως η αναστροφή του κλίματος δεν θα έρθει ποτέ, ενώ ακόμη μία συρρίκνωση σε εκλογική αναμέτρηση θα σημάνει το οριστικό τέλος…

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν δείχνει να πείθει πλέον ούτε τα κομματικά στελέχη, με αποτέλεσμα κάποιοι να υποστηρίζουν πως έκαψε το χαρτί του. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη έξω από το κόμμα, όπου άλλοτε ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν αποδέχονται τον… εσταυρωμένο Ευάγγελο που σηκώνει τον σταυρό του μαρτυρίου!

Με την προγραμματική συμφωνία να έχει γίνει ένα χαρτί χωρίς ουσία, με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί κατά πόδας τη Νέα Δημοκρατία, με τα σκάνδαλα του παρελθόντος να αφήνουν βαριές σκιές πως το κόμμα είναι διεφθαρμένο, έστω και αν οι τότε πρωταγωνιστές σήμερα βρίσκονται έξω από το μαντρί, η καθημερινότητα στη Χαριλάου Τρικούπη γίνεται δυσβάστακτη.

Οι πιέσεις για να διαχωρίσει το κόμμα τη θέση του επί της ουσίας από την κυβερνητική γραμμή γίνονται μέρα με την ημέρα εντονότερες και έχει γίνει σαφές πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του κόμματος. Αλλά θα γεννούσε την ελπίδα πως θα μπορούσε εκ νέου να στηθεί.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η αξιωματική αντιπολίτευση και οι επιθέσεις της κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Μάλιστα, ακόμα και μέσα στο ΠΑΣΟΚ πλέον κάποιοι ψιθυρίζουν ότι καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει… Και ο ίδιος, όμως, ο Ευ. Βενιζέλος αντιλαμβάνεται πως, εκτός και αν γίνει θαύμα, το κλίμα πλέον δεν τον σηκώνει και οι ευρωεκλογές θα αποδειχθούν το κύκνειο άσμα του.

Η μόνη διέξοδος…

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως μόνη διέξοδος πια είναι η στροφή στην κοινωνία. Οι σπασμωδικές κινήσεις όμως απειλούν ακόμα και αυτή την επιλογή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία, ένα μέτρο που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 και σήμερα το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου ζητά να μην ισχύσει επικαλούμενο την κρίση.

Αν και είναι γεγονός πως είχε προ μηνών ζητηθεί η επανεξέταση του μέτρου, το ΠΑΣΟΚ χάνει πόντους καθώς πρόκειται για δική του δέσμευση, επιτρέποντας στη Νέα Δημοκρατία να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

«Όταν είχε ψηφιστεί κανείς δεν περίμενε πως θα φτάναμε εδώ και ήταν μέτρο έκτακτης ανάγκης. Σήμερα η κοινωνία δεν μπορεί να το αντέξει και θα πρέπει να το επανεξετάσουμε», σχολιάζουν κύκλοι της Χαρ. Τρικούπη, συμπληρώνοντας πως «το υπουργείο προχώρησε στην εφαρμογή του μέτρου χωρίς καν την ειδική πρόβλεψη για τους φτωχούς και τους ανέργους όπως δήλωνε, προσθέτοντας και την επιβάρυνση του 1 ευρώ για κάθε συνταγή στα φαρμακεία».

Μάλιστα από το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν πλέον να διαχωρίσουν τη θέση τους, κάνοντας λόγο για επιλογή της Νέας Δημοκρατίας. «Το επιχείρημα του υπουργού ότι “το μέτρο περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και έχει ψηφιστεί” έρχεται –όπως είχαμε και πάλι τονίσει– σε ευθεία αντίθεση με ανάλογες πράξεις, που η ίδια η κυβέρνηση πρόσφατα έκανε (π.χ. αποφάσεις του ΥΠ.ΟΙΚ. για μη εφαρμογή του 1‰ επί του τζίρου των επιχειρήσεων, επιμονή για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ζητήματα που επίσης περιλαμβάνονταν στο μνημόνιο και είχαν ψηφιστεί από τη Βουλή). Όταν λέμε ότι η κατάσταση στην οικονομία βελτιώνεται, ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και προωθούμε διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία που οδηγούν σε εξοικονόμηση πόρων, μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε μέτρα που δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες και αναιρούν την καθολικότητα της παροχής του αγαθού της υγείας σε αυτούς», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ρήξη με την κυβέρνηση

Την ώρα που το σχέδιο για επανίδρυση της κεντροαριστεράς δεν δείχνει να προχωρά όπως θα ήθελαν στη Χαριλάου Τρικούπη, οι επιλογές που απομένουν είναι δύο: ρήξη με την κυβέρνηση και διπλωματία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το δεύτερο το έχουν αναλάβει στελέχη που δεν έχουν έρθει μέχρι σήμερα σε αντιπαράθεση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικότερη όλων είναι η πρόσφατη δήλωση του Κώστα Σκανδαλίδη (φωτ.), ο οποίος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνεργασίας αν, εφόσον και όταν. Θεωρείται δε βέβαιο πως, αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ο Ευ. Βενιζέλος θα είναι παρελθόν για το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, αποτελεί και «αγαπημένο» πρόσωπο για το κόμμα της Κουμουνδούρου και η παρουσία του πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιτρέψει την όποια συνεργασία.

Στον αντίποδα, τη ρήξη με την κυβέρνηση θα την αναλάβει ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος με την ελπίδα ότι έτσι θα κερδίσει πόντους. Τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα, τα περιθώρια διαπραγμάτευσης, αλλά και η κρίση στην Τουρκία αποτελούν σημαντικό πεδίο δράσης για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ώστε να επιβάλει πολιτικές επιλογές που θα έχουν «πράσινη» σφραγίδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα