Συναγερμός στην Αλβανία: Συγκρούσεις αστυνομίας και Μουτζαχεντίν

Πληροφορίες για νεκρό

Επεισόδια ξέσπασαν στο καμπ όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν (MEK) στο σημείο Μάνζε ανατολικά του Δυρραχίου στην Αλβανία.

Πολυάριθμες δυνάμεις της Κρατικής Αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων RENEA, έχουν αποβιβαστεί για πρώτη φορά στο στρατόπεδο των ΜΕΚ στη Μάντζα του Δυρραχίου, όπου στεγάζονται μέλη της ιρανικής αντιπολίτευσης.

H εντολή παρέμβασης δόθηκε από το Ειδικό Πρωτοδικείο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος μετά από υποψίες για τρομοκρατία και κυβερνοεπιθέσεις.

Πηγές του Shqiptarja.com αναφέρουν ότι μέσα στον καταυλισμό Ιρανών στη Μάντζα, η αστυνομία έχει βρει κάποιους διακομιστές μέσω των οποίων παραβιάστηκαν ιστοσελίδες. Σκοπός του ελέγχου ήταν η κατάσχεση αυτών των συσκευών. Μέσα στον καταυλισμό είχε δημιουργηθεί, σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα, κέντρο χάκερ με το οποίο πραγματοποιούσαν κυβερνοεπιθέσεις σε ξένα ιδρύματα.

Πληροφορίες για έναν νεκρό

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, λόγω της αντίστασης των κατοίκων, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του στρατοπέδου Ashraf, Shahriar Kia, είπε ότι ένας από τους κατοίκους κατέληξε λόγω αναπνευστικών προβλημάτων ενώ 36 τραυματίστηκαν.

Από την άλλη, η αστυνομία δεν έχει βγάλει ακόμα επίσημη ανακοίνωση.

Το αλβανικό μέσο Top Channel επιβεβαιώνει πως υπάρχει νεκρός, δημοσιεύοντας μάλιστα και βίντεο και ρεπορτάζ του άψυχου σώματος εντός του καμπ.

Η ΜΕΚ και οι σχέσεις Αλβανίας – Ιράν

Επί του παρόντος, περίπου 3.000 μέλη του MEK, που χαρακτηρίζονται ως η ιρανική αντιπολίτευση σε εξορία, εκτιμάται ότι ζουν στο στρατόπεδο Ashraf-3. Για πρώτη φορά, οι Μουτζαχεντίν άρχισαν να έρχονται στην Αλβανία το 2013 μετά από συμφωνία με την τότε αλβανική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Σαλί Μπερίσα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών αντέδρασε επίσημα ανακοινώνοντας ότι η παρέμβαση των διωκτικών οργάνων έγινε καθώς οι ενέργειές τους αντιβαίνουν ξεκάθαρα στη συμφωνία και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ομάδα ΜΕΚ από το 2014 όταν εγκαταστάθηκαν στην Αλβανία μόνο για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Η ουσία της συμφωνίας του 2014 με τις ΜΕΚ είναι ότι θα πρέπει να στεγάζονται εδώ μόνο για «ανθρωπιστικούς σκοπούς και όχι για άλλες δραστηριότητες».

Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Αλβανία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν! Η διακοπή ήρθε αφού, σύμφωνα με την αλβανική κυβέρνηση, υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία ότι το Ιράν χρηματοδότησε την κυβερνοεπίθεση σε διαδικτυακές υπηρεσίες, γεγονός που επηρέασε την απόφαση να διακόψει τις επίσημες σχέσεις με τη χώρα αυτή. Ιρανοί χάκερ δημοσίευσαν βίντεο και ευαίσθητα δεδομένα στον ιστότοπο «Homeland Justice».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα