Συναίνεση τραυματισμένων…

Το 1/3 σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είπε «όχι» στο ν/σ για τον γάμο ομοφύλων, ενώ πάνω από 150 βουλευτές στο σύνολο των 300 της Βουλής είτε δεν το ψήφισαν είτε απείχαν είτε υπέκυψαν στο πολιτικό μπούλινγκ

Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών πέρασε, όπως αναμενόταν, τη… βάσανο της ψήφισης, ωστόσο άφησε τεράστιες ρωγμές σε όλα τα κόμματα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η αριθμητική της ψηφοφορίας είναι ενδεικτική του διχασμού που επέφερε όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στην ίδια την  κοινοβουλευτική «κάλπη» η κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία. Κι αυτό διότι φτάσαμε στο σημείο το 1/3 σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν το ν/σ, ενώ επί του συνόλου των 300 της Βουλής περισσότεροι από 150 βουλευτές είτε δεν το ψήφισαν είτε απείχαν ή εν τέλει υπέκυψαν στο πολιτικό μπούλινγκ που υπέστησαν. Υπό αυτό το πρίσμα, οι αποχές και τα «όχι» αναμφίβολα δημιουργούν νέα δεδομένα σε όλα τα κόμματα και πλέον δεν είναι λίγοι αυτοί που αναμένουν εξελίξεις.

Οι απώλειες για τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είναι μεγαλύτερες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο είχε επιβληθεί κομματική πειθαρχία. Και όπως είχε προβλέψει η «Α» και από τη Νέα Αριστερά υπήρχαν διαρροές, καθώς οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του νέου κόμματος, Φερχάτ Οζγκιούρ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ απείχαν από την ψηφοφορία. Τουναντίον και οι έξι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου.

Οι πιο ηχηρές απώλειες ήταν αναμφίβολα του Μάκη Βορίδη (την γνωρίζαμε), του Παύλου Πολάκη (την αναμέναμε) και της γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη (την είχαμε ψυλλιαστεί).

Στη Νέα Δημοκρατία

Πέραν του Αντώνη Σαμαρά «όχι» στο νομοσχέδιο ψήφισαν άλλοι 19 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όλων των τάσεων. Αυτοί ήταν οι  Χαράλαμπος Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Γιόγιακας, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Κώστας Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καραογλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Πασχαλίδης, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Γιώργος Καρασμάνης.

Άλλοι 31 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επέλεξαν την αποχή ακολουθώντας την διέξοδο που τους προσέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αυτοί ήταν οι Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανός, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος, Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος.

Από το Μαξίμου εκπέμπεται το αίσθημα της ικανοποίησης επειδή οι περισσότεροι υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, όπως επίσης ότι επιχειρηματολόγησαν υπέρ του νομοσχεδίου κι επειδή σε πολιτικό επίπεδο το κέρδος για τη Νέα Δημοκρατία είναι πως έφερε ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, δίνοντας επικοινωνιακούς πόντους στην κυβέρνηση που φάνηκε να επιβάλλει την ατζέντα που ήθελε. Όμως δημιουργείται μία θολή εικόνα, καθώς το εν λόγω νομοσχέδιο ήταν του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά το εισηγήθηκε στην Βουλή εις εκ των υπουργών Επικρατείας ο Άκης Σκέρτσος, ενώ ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Φλωρίδης, ναι μεν δεν ήταν βουλευτής, όμως δεν υπάρχει ούτε μία δήλωση του στον δημόσιο διάλογο υπέρ του νομοσχεδίου. Όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Φλωρίδης έλαμψε δια της απουσίας του. Επίσης ο υφυπουργός του ίδιου υπουργείου, Γιάννης Μπούγας, επέλεξε την αποχή. Το ίδιο συνέβη και με την υφυπουργό Οικογένειας (που λογικά θα πρέπει να ασχοληθεί και με την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών), Μαρία Κεφάλα. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί η αποχή και του αντιπροέδρου της Βουλής και πρώην υπουργού, Γιώργου Γεωργαντά.

Πάντως από το Μαξίμου υποστηρίζουν ότι χάρη του… μασάζ υπήρχε μείωση του αριθμού που καταψήφισαν το νομοσχέδιο, όπως και ότι πείστηκαν ο πρώην υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κώστας Κατσαφάδος και ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, Δημήτρης Μαρκόπουλος, να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ ως γνωστό υπήρξε κομματική πειθαρχία. Όμως δεν έμειναν μόνο σε αυτό. Ο Στέφανος Κασσελάκης απέστειλε επιστολή σε όλους τους βουλευτές του κόμματος του ζητώντας να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Στην επιστολή μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η καταψήφιση είναι για την ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. Η αποχή είναι για τους “Βορίδηδες” αυτού του τόπου. Μας χωρίζει ηθική και αξιακή άβυσσος από αυτούς. Σας καλώ να πείτε ένα δυνατό “ναι” περηφάνιας, αξιοπρέπειας, συμπερίληψης. Αν όχι ο ΣΥΡΙΖΑ των δικαιωμάτων, τότε ποιος; Αν όχι εμείς οι προοδευτικοί άνθρωποι αυτού του τόπου, τότε ποιοι;».

Δεν έπεισε τον Παύλο Πολάκη, που κατά δήλωση του βρισκόταν στην Κρήτη, τη Νίνα Κασιμάτη και τον Όθωνα Ηλιόπουλο. Τουναντίον κατάφερε να αλλάξει την άποψη στην Αθηνά Λινού, η οποία είχε πολλές ενστάσεις για την τεκνοθεσία, όπως και στον Μίλτο Ζαμπάρα από την Αιτωλοακαρνανία. Πλέον όλα δείχνουν ότι υπάρχει οριστική ρήξη στις σχέσεις του προέδρου του κόμματος με τον αψύ κρητικό. Προφανώς πειθαρχικά μέτρα θα υπάρχουν και για την κ. Κασιμάτη, που επέλεξε το παρών. Εξάλλου κάτι τέτοιο ζήτησε χθες ο Γιάννης Ραγκούσης υποστηρίζοντας πως «δεν μπορεί κάποιοι βουλευτές να είναι δακτυλοδεικτούμενοι επειδή το υποστήριξαν και οι άλλοι να βρίσκονται στο απυρόβλητο».

Η μεγάλη έκπληξη ήρθε από τον Όθωνα Ηλιόπουλο, τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ο οποίος επέλεξε την αποχή. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως σύντομα θα υπάρξει παραίτηση του καθηγητή του Χάρβαρντ, προκειμένου με ένα άλλο ντόμινο παραιτήσεων να πάρει τη θέση του στην Βουλή ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς είναι δύσκολο για ένα κόμμα της αντιπολίτευσης να αντέξει με τον αρχηγό του εκτός Βουλής για τρία χρόνια. Να τονίσουμε τις δυσλειτουργίες που υπήρχαν στο ΠΑΣΟΚ από τον Δεκέμβριο του 2021, όταν εξελέγη πρόεδρος ο Νίκος Ανδρουλάκης, μέχρι τις εκλογές του Μαΐου του 2023.

Το ΠΑΣΟΚ    

Όπως είχαμε προβλέψει στην «Α» στα προηγούμενα φύλλα το ΠΑΣΟΚ είχε σημαντικές απώλειες, καθώς το 1/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος επέλεξε την αποχή. Στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν στα υπέρ ότι την τελευταία στιγμή πείστηκαν οι δύο βουλευτές από το Ηράκλειο Φραγκίσκος Παρασύρης και Ελένη Βατσινά, όπως και η μεταστροφή των Γιώργου Νικητιάδη (Δωδεκάνησα) και Νάγιας Γρηγοράκου (Λακωνία) την παραμονή της ψήφισης, αλλά και της έκπληξης που ακούει στο όνομα Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος με επιστολική ψήφο είπε το «ναι».

Απείχαν οι Ευαγγελία Λιακούλη (Λάρισας, Γραμματέας ΚΟ ΠΑΣΟΚ), Ανδρέας Πουλάς (Αργολίδας), Μανώλης Χνάρης (Ρεθύμνης), Κατερίνα Καζάνη (Εύβοιας), Χριστίνα Σταρακά (Αιτωλοακαρνανίας), Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδίας), Μπουρχάν Μπαράν (Ξάνθης), Απόστολος Πάνας (Χαλκιδικής), Τάσος Νικολαΐδης (Δράμας), Σταύρος Μιχαηλίδης (Χίου) και Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (Λέσβου). Οι δύο τελευταίοι στην αρχή σκέφτονταν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, αλλά πείστηκαν να απέχουν.

Στην Χαριλάου Τρικούπη κέρδισε πόντους ο εισηγητής του κόμματος για το νομοσχέδιο Παύλος Χρηστίδης, που μάλλον στον επόμενο ανασχηματισμό θα αναβαθμιστεί. Πάντως στον κ. Χρηστίδη καταγράφεται η ατάκα του τριημέρου, όταν απευθυνόμενος στον Άκη Σκέρτσο και καρφώνοντας το Μαξίμου για το γεγονός ότι ο Μάκης Βορίδης απείχε είπε ότι «εδώ έχουμε τον όρο Υπουργός Επικρατείας 1 και Υπουργός Επικρατείας 2».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα