ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΖΑΕΦ: Το συνοικέσιο καλά κρατεί…

Με την επενδυτική διπλωματία στο απόγειό της συνεχίζονται οι σχέσεις Ελλάδας – Β. Μακεδονίας, αλλά για την ταμπακιέρα της πιστής τήρηση των συμφωνηθέντων στις Πρέσπες η Αθήνα έχει πάθει… θλάση στις φωνητικές χορδές της… 

Ανάμεσα στις δραστηριότητες που από χθες Παρασκευή έκαναν restart μετά από την πολύμηνη καραντίνα έκαναν και τα γραφεία συνοικεσίων. Φυσικά το μεγάλο συνοικέσιο Τσίπρα – Ζάεφ είχε συνομολογηθεί προ πανδημίας τον Ιούνιο του 2018 στις Πρέσπες. Αλλά και το τωρινό ανάμεσα σε Ζάεφ και Μητσοτάκη δεν πάει πίσω…

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Γεμάτες επαίνους και θερμά λόγια για την Ελλάδα ήταν οι βαλίτσες του πρωθυπουργού της Β. Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, κατά τον ερχομό του στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αλλά και να συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρώτα απ΄ όλα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αναγόρευσε την Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια. Ακόμη και τη χαρά του εξέφρασε που η Ελληνική Αεροπορία περιπολεί στους αιθέρες της χώρας του. Κυρίως όμως χαρακτήρισε στρατηγικές τις εν γένει σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Το πόσο στρατηγικές είναι οι σχέσεις αυτές ειδικά για τα Σκόπια προκύπτει και από τις οικονομικές κατά βάση ενεργειακές συμφωνίες που επιβεβαιώθηκαν με τον πιο επίσημο τρόπο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ζάεφ στη Αθήνα.

Μιλάμε καταρχάς για την ολοκλήρωση της συμμετοχής της Β. Μακεδονίας στον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης. Επίσης για το deal ανάμεσα σε ΔΕΣΦΑ και NER για το οποίο απομένουν οι υπογραφές και που αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου Βόρειας Μακεδονίας – Ελλάδας, ο οποίος από τη Νέα Μεσημβρία θα κατευθύνεται στη Γευγελή και στο Νεγκότινο. Σε τελικό στάδιο βρίσκονται, εξάλλου, οι συζητήσεις με τα ΕΛ.ΠΕ. για τον αγωγό που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια και ακολουθεί, τέλος, η συμμετοχή της ΔΕΗ, μαζί με την Archirodon, σε διεθνή διαγωνισμό για παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας 350 MW, με το ύψος της εν λόγω επένδυσης να ανέρχεται σε περίπου €700.000.000.

Φυσικά οι ενέσεις στήριξης της Ελλάδας στη Β. Μακεδονία δεν περιορίζονται στις επενδύσεις. Εντός των επόμενων εβδομάδων η κυβέρνηση των Σκοπίων θα στείλει τις παρατηρήσεις της επί του σχεδίου συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας. Επιπρόσθετα δια χειλέων Ζάεφ έγινε γνωστή η συμβουλευτική συνέργεια του ελληνικού υπουργείου Εργασίας με το υπουργείο Εσωτερικών της Β. Μακεδονίας σε θέμα δημόσιας διοίκησης. Ακόμη και εν μέσω πανδημίας, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που βοήθησε τους βόρειους γείτονες της, αφού κατά δήλωση Ζάεφ «είμαστε μία μικρή χώρα χωρίς πρόσβαση σε υλικό, όπως φάρμακα κλπ».

Το κέρδος του Ζάεφ…  

Υπάρχει, άραγε, κάτι πιο σημαντικό από όλα τα παραπάνω για τα Σκόπια; Η απάντηση είναι καταφατική και συνίσταται στο μέγα πολιτικός κέρδος που εισπράττουν τα Σκόπια από την σταθερής υποστήριξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως αναφέρθηκε από το γραφείο Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού, επιβεβαιώθηκε η ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, με βάση τους ισχύοντες κανόνες, τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και, παράλληλα, με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μέρος της ενταξιακής διαδικασίας.

Δεν χωρά περισπούδαστες αναλύσεις το γιατί είναι κέρδος για τα Σκόπια η επιβεβαίωση της ελληνικής στήριξης αναφορικά με την πορεία ένταξής τους στην Ε.Ε. Από τη στιγμή που φαίνεται να κάμπτονται οι σοβαρές αντιρρήσεις χωρών με βαρύνοντα λόγο στην Ένωση (βλ. Γαλλία, Ολλανδία), η Ελλάδα μοιάζει ως το ισχυρότερο αντίβαρο που έχει να παρουσιάσει ο Ζόραν Ζάεφ κόντρα στην Βουλγαρία που αρνείται να συναινέσει στο ξεμπλοκάρισμα της ενταξιακής διαδικασίας των Σκοπίων. Κι αυτό το αντίβαρο λειτουργεί με κάθε ευκαιρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. με θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και της Β. Μακεδονίας, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Μπόγκνταν Αουρέσκου, με τη συμμετοχή επίσης των ΥΠ.ΕΞ. της Αλβανίας και της Β. Μακεδονίας, του αρμοδίου για τη διεύρυνση Επιτρόπου, Όλιβερ Βάρχελι, καθώς και του ειδικού απεσταλμένου της Ε.Ε. για τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και άλλα περιφερειακά ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, Μίροσλαβ Λάϊτσακ.

Φασούλι το φασούλι, όλα τα παραπάνω γεμίζουν το πολιτικό σακούλι του Ζάεφ και δεν μοιάζει τυχαίος ο αστεϊσμός-μπηχτή που έκανε ο Σκοπιανός πολιτικός στο φόρουμ των Δελφών. ότι «πριν λίγα χρόνια φάνταζε απίθανο να είμαι ευπρόσδεκτος όπως σήμερα στην χώρα σας, ως πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας».

Ομολογία αλυτρωτισμού

Το θέμα είναι αν αδειάζει το ελληνικό σακούλι και αν τα εθνικά κέρδη είναι αμοιβαία. Διότι μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κληρονόμησε μία «άκαμπτη» συμφωνία από τον προκάτοχό του στην πρωθυπουργία Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο πέρα από τα ευχολόγια περί της αναγκαιότητας τήρησης των συμφωνηθέντων στις Πρέσπες, στην πράξη δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη σπουδή και πρεμούρα για το ζήτημα. Θυμίζεται ότι το συγκεκριμένο θέμα έφτασε μέχρι τη Βουλή από τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. και πρώην υπουργό, Ανδρέα Λοβέρδος, ο οποίος απευθύνοντας δύο ξεχωριστές ερωτήσεις προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια αλλά και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ζητήσει ενημέρωση για το αν τηρούνται ή όχι οι πρόνοιες της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δυστυχώς τις απαντήσεις που περιμένει η εθνική αντιπροσωπία πρόλαβε να τις δώσει ο Ζάεφ μερικά 24ωρα πριν από την άφιξή του στην Αθήνα, όπου μιλώντας στο Euronews δήλωσε τα εξής:

«Η Μακεδονική μας γλώσσα και η μακεδονική μας ταυτότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Έχουμε την περηφάνια μας και έχουμε την ταυτότητά μας. Η περηφάνια μας μπορεί να πάει πάνω και κάτω (…) Όμως η ταυτότητά μας είναι μία και μοναδική. Και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η κυβέρνησή μου ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για αυτή. Δεν είναι δυνατό για οποιαδήποτε χώρα ή ακόμη και για Ένωση στην οποία δεν είμαστε ακόμη μέρος να παίξει με αυτή».

Κάτι τέτοια αλυτρωτικά ακούει ο Κυριάκος και έχει καταχωνιάσει στην… κατάψυξη τα τρία προς ψήφιση μνημόνια συνεργίας με τη Β. Μακεδονία, αφού ξέρει ότι η υπερψήφισή τους από το κόμμα του έχει σοβαρές πιθανότητες να σκοντάψει. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν θα μπορέσει να τα κρατάει επ’ άπειρον εκεί, όσο κι αν η κυρία Πελώνη προσπάθησε να αντιπαρέλθει τον σκόπελο λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έχει πολύ πυκνό νομοθετικό έργο και η κύρωση θα προσαρμοστεί στις νομοθετικές προτεραιότητες και όχι το αντίθετο».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα