Συνάντηση Μπάιντεν – Κιμ… «μόνο αν είναι ειλικρινής και σοβαρός»

Στο ενδεχόμενο συνάντησής του με τον ηγέτη της Βορείου Κορέας, απάντησε ο Αμερικανός Πρόεδρος από την Σεούλ με την απάντηση του να είναι ιδιαιτέρως "αιχμηρή"

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε ότι θα το σκεφτόταν να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, μόνον αν ήταν πεπεισμένος ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης θα ήταν έτοιμος καλή τη πίστει συνομιλίες.

«Όσον αφορά στο αν θα συναντηθώ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, θα εξαρτηθεί από το αν (θα) ήταν ειλικρινής και εάν (θα) ήταν σοβαρός», είπε ο Μπάιντεν μετά τη συνάντησή του στη Σεούλ με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Γιουν Σουκ Γεόλ.

Μέχρι στιγμής η Βόρεια Κορέα έχει απορρίψει το αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν για συνομιλίες χωρίς προαπαιτούμενα. Τον Φεβρουάριο αξιωματούχος της κυβέρνησης απέρριψε το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ του Κιμ και του Μπάιντεν, λέγοντας ότι θα έπρεπε να έχει ξεκάθαρο στόχο.

Πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δείχνουν ότι ο Κιμ – που αντιμετωπίζει ένα ξέσπασμα της Covid-19 στη χώρα του – ίσως προετοιμάζεται για εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ή για μια πυρηνική δοκιμή, που θα συμπέσει χρονικά με το ταξίδι του Μπάιντεν στην περιοχή. Οι προοπτικές μιας συνάντησης του Αμερικανού προέδρου με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη παραμένουν ισχνές, αφού πέρα από τον πήχη που έθεσε ψηλά ο Μπάιντεν σήμερα, η Πιονγιάνγκ δεν έχει δείξει την παραμικρή διάθεση να εμπλακεί σε συνομιλίες με την Ουάσιγκτον αφότου ορκίστηκε ο Μπάιντεν πρόεδρος, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Μπάιντεν: Προσφέραμε εμβόλια στη Βόρεια Κορέα, αλλά δεν λάβαμε απάντηση

Ο Μπάιντεν είπε ότι η Ουάσινγκτον πρόσφερε εμβόλια κατά της COVID-19 στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, η οποία αντιμετωπίζει το πρώτο ξέσπασμα της ασθένειας το οποίο έχει παραδεχθεί. «Δεν έχουμε λάβει απάντηση», τόνισε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του συμφώνησαν σήμερα να εξετάσουν τη διεύρυνση των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων των δύο συμμάχων, που είχαν περιοριστεί τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια να μειωθούν οι εντάσεις με τον Βορρά καθώς και την ανάπτυξη περισσότερων αμερικανικών όπλων, αν χρειαστεί, για την αποτροπή της Βόρειας Κορέας.

Ο Μπάιντεν και ο Γιουν-Σουκ Γέολ δήλωσαν πως η μακρόχρονη συμμαχία τους πρέπει να αναπτυχθεί όχι μόνο για να αντιμετωπιστούν οι βορειοκορεατικές απειλές, αλλά και για να παραμείνει η περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού «ελεύθερη και ανοικτή» και να προστατευθούν οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα