ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΑ «ΝΕΑ»: «Η Μέρκελ χρησιμοποίησε την Ελλάδα κάνοντας τον Τσίπρα πρωθυπουργό»

Ο Αντώνης Σαμαράς ξεσπάθωσε εναντίον της απερχόμενης καγκελαρίου, που οι περισσότεροι τώρα που συνταξιοδοτείται της πλέκουν το εγκώμιο

Αυτές τις ημέρες που η Μέρκελ έχει εισέλθει στην προσυνταξιοδοτική περίοδο και αναμένει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για να παραδώσει το κλειδί της καγκελαρίας είτε στον Όλαφ Σολτς, είτε στον Άρμιν Λάσετ, όλο και αυξάνονται τα αφιερώματα για τη σιδηρά ηγέτιδα της Γερμανίας και της Γηραιάς Ηπείρου. Και πληθαίνουν επίσης και οι αγιογραφίες από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, ακόμη κι εκτός Γερμανίας.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς δεν συμφωνεί ότι η απερχόμενη καγκελάριος είχε όραμα. «Η κα Μέρκελ οραματίστρια δεν ήταν. Διαχειρίστρια ήταν. Και σήμερα βλέπουμε μιαν Ευρώπη μειωμένης πολιτικής συνοχής, που παρακολουθεί και δεν ηγείται», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός που εξήγησε για το πώς κατέληξε στο συγκεκριμένο συμπέρασμα: «Διαχειρίστηκε την ισχύ που της κληροδότησαν οι προκάτοχοί της στην καγκελαρία – οι αληθινοί ηγέτες που προηγήθηκαν. Ο Κολ που είχε το όραμα της Ενωμένης Γερμανίας, και κατάφερε να το κάνει πραγματικότητα. Και ο Σρέντερ που είχε το όραμα να μεταρρυθμίσει την ενωμένη πλέον Γερμανία και να την κάνει ανταγωνιστική διεθνώς – και το πέτυχε».

Φυσικά ο κ. Σαμαράς σχολίασε και τη στάση που κράτησε η Άνγκελα Μέρκελ και στο ζήτημα της Ελλάδας. «Ποιος δεν θυμάται ότι η κυρία Μέρκελ εκμεταλλεύτηκε τα ολέθρια σφάλματα των Τσίπρα – Βαρουφάκη για να αποσπάσει από την Ελλάδα αδιανόητες υποχωρήσεις, τις οποίες εγώ ξεκάθαρα είχα αρνηθεί. Ποιος ξεχνάει το Υπερταμείο, δηλαδή την εκχώρηση ολόκληρης της Εθνικής Περιουσίας για 99 χρόνια! Ή την εκχώρηση της μακεδονικής ταυτότητας στα Σκόπια. Η κυρία Μέρκελ “στενοχωριέται” σήμερα για όσα ζητούσε τότε από τους Έλληνες. Αλλά όταν, κατά δήλωσή όλων τους, “τα καταφέρναμε”, τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια μας! Δεν θυμάμαι να στήριξε την Ελλάδα».

Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο ότι η κα Μέρκελ τράβηξε το χαλί της Ελλάδας τον Νοέμβριο του 2014 και τη διατήρησε σε καθεστώς μνημονίου, ενώ άλλη ήταν τότε η απόφαση του Eurogroup. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Δικαίωση για μένα δεν είναι αυτά που λέει ξαφνικά η κα. Μέρκελ σήμερα. Δικαίωση ήταν το γεγονός ότι ήδη από τον Νοέμβριο του 2014 το Eurogroup ομόφωνα αποφάσιζε ότι η Ελλάδα μπορούσε να βγει οριστικά από τα μνημόνια. Τότε. Κι όμως, τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια μας. Με συνέπεια τρίτο Μνημόνιο. Για να μας πουν μετά ότι η χώρα πήγε πίσω 10 χρόνια. Κάποιοι λοιπόν εκτός Ελλάδος είδαν τότε την άνοδο του Τσίπρα σαν μιαν ευκαιρία να ξαναφέρουν το Grexit στο τραπέζι: Για να επιβάλλουν την πειθαρχία στα υπόλοιπα κράτη μέλη. Η τιμωρία της δύστροπης Ελλάδας θα ήταν το μαστίγιο, για κάθε απείθαρχο στην Ευρώπης. Γι’ αυτό και χρειάστηκαν την κυβέρνηση Τσίπρα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα