ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΑ «ΝΕΑ»: «Με τους πειρατές δεν κάνεις διάλογο»

Ξεκάθαρη η θέση του πρώην πρωθυπουργού στα εθνικά θέματα

Ούτε μύγα στο σπαθί του δεν σηκώνει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις πάγιες και δεδηλωμένες θέσεις του για τα εθνικά μας θέματα. Τόσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία καταδίκασε εντός του Κοινοβουλίου στις συζητήσεις που διεξήχθησαν και τον Ιούνιο του 2018 και τον Ιανουάριο του 2019, όσο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Έτσι, δεν προκάλεσαν σε κανέναν απολύτως εντύπωση τα όσα δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Σαμαράς στα «Νέα». Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός δεν συμφωνεί και με αυτό που ακούγεται από όλα τα μήκη και τα πλάτη του πολιτικού μας προσωπικού περί εξομάλυνσης των σχέσεων μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τον Ιούνιο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας τις συνεχείς navtex των Τούρκων όλο το καλοκαίρι, τις προκλήσεις των αλιευτικών σκαφών, αλλά και τις δηλώσεις των Τούρκων υπουργών για αποστρατικοποίηση των νησιών. Ο κ. Σαμαράς παραμένει σταθερός στη θέση ότι «με πειρατές του διεθνούς δικαίου δεν κάνεις διάλογο».

Μάλιστα ο κ. Σαμαράς εκτιμά πως ήταν λανθασμένη η αντίδραση των κυβερνήσεων Κύπρου κι Ελλάδας να μην ασκήσουν βέτο για το θέμα της Αμμοχώστου. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Το σημαντικότερο όμως για εμένα γεγονός είναι οι φιέστες Ερντογάν στην Αμμόχωστο που μετατρέπεται πια σε ενισχυμένη στρατιωτική βάση των Τούρκων. Ακούστε, αυτό που συμβαίνει με την Αμμόχωστο είναι πρωτοφανές παγκοσμίως. Η Άγκυρα τόλμησε να παραβιάσει τα δύο μοναδικά ψηφίσματα του ΟΗΕ που για δεκαετίες δεν είχε διανοηθεί να ακουμπήσει κανείς. Με την κίνησή του αυτή ο Ερντογάν ενσυνείδητα ακυρώνει την όποια προσπάθεια βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Κι επιβεβαιώνει παγκοσμίως τον χαρακτήρα της εισβολής και κατοχής μιας χώρας-μέλους της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών! Το θράσος του Ερντογάν έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει τα Κατεχόμενα. Δείτε και τι γίνεται αυτές τις μέρες στην Κρήτη, με το γαλλικό πλοίο! Η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλει το δόγμα της “γαλάζιας πατρίδας”, καθιστώντας παράλληλα ανενεργή την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ. Καταργεί στην πράξη τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και επιβάλλει τη θεωρία της ότι τα νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».

Τρεις κινήσεις για την Αμμόχωστο

Ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε τις τρεις κινήσεις που θα περίμενε από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως αντίδραση για την Αμμόχωστο: «Ελλάδα και Κύπρος θα έπρεπε να είχαν ήδη αντιδράσει εντονότερα. Πρώτον, θα έπρεπε να πιέζουν συνεχώς την Ε.Ε. για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Οικονομικές και άλλες. Η πίεση αυτή θα έπρεπε μάλιστα να εντείνεται, όπως εντείνονται οι προκλήσεις. Ακόμα και βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις θα μπορούσαμε ίσως να θέσουμε. Δεύτερον, θα έπρεπε να ζητήσουμε ενεργοποίηση της ρήτρας Αλληλεγγύης της ΕΕ, όπως παλαιότερα έχουν κάνει άλλες χώρες. Τρίτον –και πέρα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς–, να προχωρήσουμε σε πιο ενεργές συμμαχίες με κράτη εντός της Ένωσης και στην ευρύτερη περιοχή μας, που θίγονται από την Πολιτική της Τουρκίας. Δεν πρέπει –επ’ ουδενί– να εκληφθεί η πολιτική μας ως “παθητική στάση” απέναντι στις απροσχημάτιστες προκλήσεις του Ερντογάν! Δεν πρέπει να θεωρείται ότι δημιουργούνται τετελεσμένα με την δική μας ανοχή. Απέναντι σε μια Τουρκία που κλιμακώνει συνέχεια, εμείς πρέπει να ενισχύουμε συνεχώς την Αποτροπή μας. Όχι να δίνουμε την εντύπωση ότι ενδίδουμε σε “Κατευνασμό του θηρίου” – που έτσι αποθρασύνεται περισσότερο».

Η νέα συμμαχία και οι Πρέσπες

Ο κ. Σαμαράς δεν θεωρεί απαραίτητα κακό για την Ελλάδα τη νέα συμμαχία ΗΠΑ-Μ. Βρετανίας-Αυστραλίας εναντίον της Κίνας, που έπιασε ως συνήθως στον ύπνο την Ε.Ε., που όντως θυμίζει αργοκίνητο καράβι. Κι όπως επισημαίνει είναι ευκαιρία για την Ελλάδα για να αναδειχθεί ο πολύτιμος ρόλος της στην περιοχή. Μάλιστα, θεωρεί ότι μαζί με τη Γαλλία θα πρέπει να πιέσουμε για τη δημιουργία ευρωστρατού.

Χαρακτηριστικά τόνισε: «Το ότι “αιφνιδιάστηκαν” στις Βρυξέλλες δείχνει ακριβώς τα ελλείμματα μιας γραφειοκρατικής Ευρώπης με τραυματισμένο διεθνές εκτόπισμα. Αλλά θέτει και υπαρξιακά διλήμματα για το ίδιο το ΝΑΤΟ. Για εμένα όμως η κρίση γεννάει την ευκαιρία για την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και πρωτίστως για την Ελλάδα. Η πατρίδα μας οφείλει να προχωρήσει σε νέα ανάλυση δεδομένων και να επαναπροσδιορίσει τη γεωπολιτική της θέση, αδράχνοντας την ευκαιρία. Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία του Ευρωστρατού, όπου η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει μιας και έχουμε, μετά τη Γαλλία, τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις στην ΕΕ. Παρά το AUKUS, η Ευρώπη δεν θα πάψει να είναι απαραίτητη και στις ΗΠΑ και στις διεθνείς ισορροπίες. Κι εμείς –μη κάνετε λάθος– οφείλουμε να ενισχύσουμε τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε αυτό το κομβικό σημείο των παγκόσμιων γεωπολιτικών συσχετισμών. Η μεταφορά της στρατιωτικής κι αμυντικής ισχύος των ΗΠΑ στον Ειρηνικό και η διαφαινόμενη απομάκρυνση της παρουσίας τους στη Μέση Ανατολή, δίνει στη χώρα μας σημαντική ευκαιρία να μετατραπεί σε πολύ πιο ισχυρό “παίκτη” στη σκακιέρα της Μεσογείου. Κι αυτό, συν τοις άλλοις, λόγω των προνομιακών σχέσεών μας με το Ισραήλ, αλλά και τον Αραβικό κόσμο.
Γι’ αυτό και λέω ότι τώρα η Ευρώπη έχει τη μεγάλη ευκαιρία να “χειραφετηθεί” – και η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει
».

Τέλος, για το θέμα των Πρεσπών ήταν ξεκάθαρος στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα προς το Μαξίμου. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς ρωτήθηκε εάν ψηφίσει τα Μνημόνια με τα Σκόπια που απορρέουν από την συμφωνία των Πρεσπών και η απάντηση ήταν λιτή, αλλά περιεκτική: «Μη με ξαναρωτάτε. Έχω τοποθετηθεί δημόσια και ξεκάθαρα».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα