ΣΥΡΙΖΑ: Από την μία ο Πολάκης και από την άλλη ξύλο στις τοπικές

Ο λαός μας όταν θέλει να περιγράψει μία δύσκολη κατάσταση, η οποία επιβαρύνεται από επιπρόσθετους παράγοντες και προβλήματα, χρησιμοποιεί την παροιμία «όλα του γάμου δύσκολα και η νύφη γκαστρωμένη».

Μία παροιμία που ταιριάζει γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από την μία έχει διχαστεί μετά και τη νέα ασπίδα προστασίας που άπλωσε ο Αλέξης Τσίπρας για τον Παύλο Πολάκη και τον Κώστα Βαξεβάνη, που ηγούνται του φαινομένου του Πολακισμού και ο οποίος πλήττει τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ακόμη και οι «53» που είναι αντίθετοι με την δίχως όρους διεύρυνση του κόμματος αναγνωρίζουν πως «με τον Πολάκη κανένας δεν θέλει να συμπορευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ». Ταυτόχρονα αυτό το Σαββατοκύριακο διεξήχθησαν εκλογές στην νομαρχιακές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω έντασης και μάλιστα στην Κυψέλη (κοντά στην γειτονιά του Τσίπρα) έπαιξαν και ξύλο. Δείγμα του διχασμού στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πίεση που ασκείται από όλες τις πλευρές στον Αλέξη Τσίπρα έχει περάσει από κάθε όριο. Και αυτό διότι του ζητούν μετ’ επιτάσεως να απομακρύνει τον Πολάκη από το κόμμα. Ή απλά να τον αποδοκιμάσει, μπας και «ο αψύς κρητικός», σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τσίπρα λουφάξει και τους αφήσει ήσυχους. Εξάλλου όπως επισημαίνουν ολοένα και λιγοστεύουν οι πολακιστές, καθώς ακόμη και στο νομό του, στα Χανιά, ο Παύλος Πολάκης υπέστη μία βαριά ήττα. Τα στελέχη που στήριξε ο Πολάκης πάτωσαν και η νέα διοίκηση της νομαρχιακής είναι φιλικά προσκείμενη στον Γιώργο Σταθάκη και στην Ομπρέλα. Μάλιστα οι νεοεκλεγέντες ακούν Πολάκη και τρέχουν μακριά.

Έτσι, λοιπόν όπως επισημαίνουν αυτοί που δεν θέλουν τον Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ «οι φωνές, οι ύβρεις, οι εκβιασμοί και οι αναφορές πεζοδρομίου μπορεί να αρέσουν σε μια μερίδα του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, με το πεζοδρόμιο δεν χτίζει κεντροαριστερό θεσμικό κόμμα που θα διεκδικήσει ξανά την εξουσία». Μάλιστα ο Γιώργος Λακόπουλος τον χαρακτήρισε ως «κουτσαβάκη του διαδικτύου».

Ξύλο στις εκλογές

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές για την ανάδειξη νέων νομαρχιακών η κατάσταση ξέφυγε. Τα ρήγματα και οι εσωκομματικοί κραδασμοί, λίγο-πολύ ήταν αναμενόμενα, όμως η κατάσταση στην Κυψέλη ξέφυγε. Κοντά στην γειτονιά του πατρικού του κ. Τσίπρα υπήρξε μία σφοδρή εσωτερική σύγκρουση μεταξύ κομματικών και εκείνων που θέλουν τη διεύρυνση.

Η πλευρά των «πασοκογενών» κατήγγειλε πως στην Οργάνωση Εξαρχείων αλλά και αλλού υπήρξαν αποκλεισμοί 125 νέων μελών. Εδώ συγκεντρώνεται η δύναμη της ΠΑΣΠ-ΑΣΟΕΕ υπό τον Μιχάλη Νικηφόρο, που έχει ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ενώ φέρεται να έχει δίαυλο με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη. Οι ΠΑΣΟΚοι, λοιπόν, ισχυρίζονται πως δεν έγιναν δεκτές εγγραφές νέων μελών (αυτοπρόσωπες ή από τον isyriza) από τις τάξεις τους, αφού έτσι «θα έχανε τους συσχετισμούς η Ομπρέλα». Κι όπως αναφέρουν οι… διαιτητές αυτής της διαμάχης «έπεσαν και οι σχετικές σφαλιάρες».

Κι όπως αναμενόταν ο διχασμός θα φτάσει στο απροχώρητο, καθώς η Ομπρέλα (η συνεργασία των «53» με τους Σκουρλέτη, Φίλη, Παπαδημούλη και Βούτση) έχει αυξήσεις τις δυνάμεις της, οπότε στο συνέδριο, (όποτε και εάν γίνει) μιλάμε για ισορροπία τρόμου. Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι στις περισσότερες οργανώσεις το ρεύμα της ΡΕΝΕ (Κοτσακάς, Ρήγας, Σκορίνης κ.ά.) που θεωρείται παρακλάδι των προεδρικών δεν κατέβηκε με όρους τάσης και μηχανισμού.

Στην Ανατολική Αττική η προεδρική Κίνηση Μελών κατέγραψε σαφές προβάδισμα καθώς ο Χρήστος Σπίρτζης, που εσχάτως είναι ο οργανωτικός νους της Κίνησης που θέλει διακαώς τη διεύρυνση του κόμματος, είχε φροντίσει να εγγράψει μέλη μέχρι και τα δέντρα της περιοχής.  Στη Βόρεια Αθήνα, η Ομπρέλα καταγράφει μεγάλη δυναμική. Είχε εξασφαλίσει 24 στα 41 μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής και καλή καταγραφή των παλαιών ανανεωτικών υπό τον Δημήτρη Παπαδημούλη, που πάντως έχουν συμμαχήσει με τους «53» και την Ομπρέλα.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα