ΣΥΡΙΖΑ και VAR: Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς…

Η ιστορία του VAR δεν πρόκειται να ξεχαστεί τόσο εύκολα στη χώρα μας.

Το υψηλό κόστος του έργου (η δουλειά έφτασε 13 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ), σε συνδυασμό με τις τεχνικές ατέλειές του (μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε δυνατότητα εφαρμογής γραμμής του οφσάιντ), είναι δύο πτυχές που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι ότι το έργο πληρώθηκε από το κράτος αντί να το πληρώσουν οι ΠΑΕ, η Super League ή η EΠΟ!

Η δικογραφία βρίσκεται ήδη στη Βουλή για να ψηφιστεί ή όχι  η  άρση της ασυλίας του Νίκου Παππά, ώστε να απαγγελθούν διώξεις σε όλους τους κατηγορούμενους, για κακουργηματική απιστία εις βάρος του Δημοσίου και εις βάρος της ΕΠΟ.

Η ιστορία ξεκίνησε από τη μηνυτήρια αναφορά του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού, Σάββα Θεοδωρίδη, για τον περσινό αγώνα των «ερυθρόλευκων» στον Βόλο, όμως η δικαστική έρευνα επικεντρώθηκε στη διαδικασία προμήθειας του VAR. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Νίκο Παππά.

Τον Γενάρη του 2018 έγινε η πρώτη συνάντηση  στο γραφείο τού Γιώργου Βασιλειάδη (τότε υφυπουργού Αθλητισμού), στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, και ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, και στην οποία συζητήθηκε ενδελεχώς το θέμα του Video Assistant Referee, που θα ερχόταν την επόμενη σεζόν.

Μάλιστα, ήδη είχε προβλεφθεί και το πώς θα καλυφθεί το κόστος του.

Aντί να το πλήρωναν οι ΠΑΕ (η Super League ή η ΕΠΟ, όπως γίνεται στο εξωτερικό), τα λεφτά θα έβγαιναν  από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.  Και δεν ήταν λίγα. Η ιστορία (μαζί με τον ΦΠΑ) έφτασε τα 13 εκατ. ευρώ, όταν στη Γερμανία και στην Ιταλία τα αντίστοιχα VAR (και με… οφσάιντ) κόστισαν 5-7 εκατ. ευρώ.

«Το συνολικό ποσό θα προκύψει από κονδύλι του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για την επόμενη πενταετία. Για αυτό έχει ενημερωθεί σχετικά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομία και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης», έγραφαν τότε τα ρεπορτάζ. Και όσοι τολμούσαν να ρωτήσουν για ποιο λόγο η κυβέρνηση ανέλαβε τη δουλειά, απαντούσαν ότι… «το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα “έχει βασανιστεί” και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε διαφάνεια και αξιοπιστία».

Το κόστος του έργου ανεβοκατέβαινε κατά καιρούς…

Ξεκίνησε από τα 8 εκατ. ευρώ και σε ένα άρθρο της «Αυγής», τον Γενάρη του 2018, αναφέρθηκε ότι ήταν  10,85 εκατ. ευρώ. «Έπειτα από αίτημα της ΕΠΟ, προκηρύσσεται διεθνής διαγωνισμός για την εφαρμογή ψηφιακού συστήματος υποβοήθησης των αποφάσεων της διαιτησίας VAR (Video Assistant Referee) στο ποδόσφαιρο για τις αμφισβητούμενες φάσεις. Προϋπολογισμός 10,85 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ», έγραφε η «Αυγή» σε άρθρο για τα «έργα ψηφιακής υποδομής».

Προφανώς χωρίς τον ΦΠΑ….

Ο διαγωνισμός προχώρησε  και τον Μάιο του 2019 ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, υπέγραψε τη σύμβαση με το ανάδοχο σχήμα για το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Ελληνικού Ποδοσφαίρου» με σύγχρονα Ψηφιακά Μέσα ΤΠΕ (VAR) μέσα σε πανηγυρισμούς και δηλώσεις από τους κυβερνώντες για το μεγάλο επίτευγμα!

«Η χρήση του Video Assistant Referee στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα βοηθήσει τον φίλαθλο να ασχολείται λιγότερο με τις αποφάσεις του διαιτητή και περισσότερο με το θέαμα», δήλωνε τότε  ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ! Αλλά και…: «Είναι ένα πρώτο βήμα για το συνολικό ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου, ώστε μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών να αυξήσει την αξιοπιστία του».

Παρόντες στο πάνελ εκείνης  της συνέντευξης Τύπου που προηγήθηκε της υπογραφής ήταν ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Στέλιος Ράλλης, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) Βαγγέλης Γραμμένος.

Τις εταιρείες που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν το έργο, Medialuso και ΙnDigital, εκπροσώπησαν οι Φερνάντο Χοσέ ντε λα Φουέντε και Κώστας Ρούπτσος αντίστοιχα.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ήταν εξίσου ενθουσιώδης για τη συμφωνία που θα άλλαζε το περιβάλλον στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Πήραμε», είπε, «ένα σκοτεινό περιβάλλον και προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε εργαλεία αξιοπιστίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι είμαστε σε μία νέα κατεύθυνση». Και πρόσθεσε ο αμετροεπής Βασιλειάδης: «Το VAR αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα όπλα μας απέναντι σε όσους θέλουν να επαναφέρουν την ατζέντα στη μιζέρια. Όχι το μοναδικό… το πρώτο όμως σίγουρα!»

«Μέσα από το VAR μπορείς να δημιουργήσεις νέες συνθήκες για όλο το ποδόσφαιρο», εξηγούσε από δίπλα ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, με τις απαραίτητες φωτογραφίες να διανθίζουν την εκδήλωση.

Το έργο αποφασίστηκε να έχει πενταετή υποστήριξη από την κοινοπραξία των εταιρειών Medialuso και InDigital, αφορά 1.205 αγώνες και με τη δυνατότητα επέκτασης υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει η ΕΠΟ.

Το VAR άρχισε να δουλεύει στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά με πολλά προβλήματα και παράπονα από τις ομάδες.

Τον Νοέμβριο του 2019 (όταν είχε πλέον αλλάξει η κυβέρνηση), οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Αχμέτ Ιλχάν και Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσαν  ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, για τη λειτουργία του VAR στη Super League.

Στη σχετική τους ερώτηση οι τρεις βουλευτές του ΚΙΝΑΛ μεταξύ άλλων ζητούσαν απαντήσεις για το αν υπάρχουν διαθέσιμα συγκριτικά οικονομικά στοιχεία για το κόστος της ελληνικής εκδοχής του VAR και τις παρεχόμενες από αυτό υπηρεσίες, σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα, καθώς και το αν η γραμμή του οφσάιντ ήταν ή όχι στους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού.

Φυσικά, άλλος έπρεπε να απαντήσει, αλλά καθόταν πλέον στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Για την εγκατάσταση συστήματος VAR στα ελληνικά γήπεδα προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός, στον οποίο συμμετείχαν μόλις δύο υποψήφιοι. Εξετάστηκαν οι τεχνικές προσφορές και ακολουθούν το άνοιγμα των οικονομικών, ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η υπογραφή της σύμβασης από την ανάδοχο εταιρεία.

Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 13.950.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Το ρεπορτάζ για τις εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον έχει σημασία και καταγράφηκε ως εξής εκείνο τον καιρό:

…Ενδιαφέρον εκδήλωσαν δύο ελληνικές εταιρείες: η ONEX, που αρχικά δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των συστημάτων Ασφαλείας και έχει επεκταθεί στους κλάδους της Αεροπορίας και Άμυνας, των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και η In Digital, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της Πληροφορικής και Ανάπτυξης Ηλεκτρονικών Εφαρμογών, εταιρεία η οποία ανέλαβε σχεδόν όλα τα έργα που προκήρυξε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, ο ανάδοχος πρέπει να διαθέτει πλήρη μονάδα VAR και έτσι η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών είχε άμεση σχέση με  ξένες εταιρείες και μάλιστα ισπανο-πορτογαλικές. Προβλέφθηκε , δηλαδή, στους όρους του διαγωνισμού  ότι οι συμμετέχοντες θα έπρεπε να έχουν εμπειρία στο VAR, όρο που πληρούν ελάχιστες εταιρείες στην Ευρώπη αφού το σύστημα είναι εντελώς νέο.

Η Ιn Digital, στην οποία έγινε τελικά  η ανάθεση του έργου, συνεργάστηκε με την ισπανική εταιρεία  MEDIA PRΟ, που είναι και η μοναδική εταιρεία που έχει προϋπηρεσία στο VAR. Θυγατρική της MEDIA PRO είναι η (…) πορτογαλική MEDIA LUSO.

O αρχιδιαιτητής της ΕΠΟ, Βίτορ Μέλο Περέιρα, μεσοβδόμαδα  διέψευσε κατηγορηματικά και απείλησε με μηνύσεις όσους τον συνδέουν με εταιρείες που έχουν σχέση με το VAR, δηλαδή συγκεκριμένα με τη MEDIA LUSO  που τον ήθελαν να είναι παλιός συνεργάτης της πορτογαλικής εταιρείας.

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα από τον ελληνικό ημερήσιο Τύπο την είδηση περί ύπαρξης καταγγελίας, η οποία εμπλέκει το όνομά μου στη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος VAR στην Ελλάδα.

»Η έκπληξή μου αυτή εξελίχθηκε σε αγανάκτηση, όταν ενημερώθηκα ότι η ίδια καταγγελία περιλαμβάνει απολύτως ψευδείς και δυσφημιστικές αναφορές περί δήθεν προσωπικής μου σχέσης με εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται διεθνώς στην εφαρμογή του προγράμματος, και η οποία –όπως όλοι γνωρίζουν– επελέγη κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού από το Ελληνικό Δημόσιο ως ανάδοχος του έργου, σε συνεργασία με ελληνική εταιρεία», ανέφερε ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής ως προς τη μηνυτήρια αναφορά που έγινε και εις βάρος του από τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού, Σάββα Θεοδωρίδη.

Η MEDIA PRΟ, με έδρα τη Βαρκελώνη, παρέχει επίσης στο τεχνικό και επαγγελματικό προσωπικό την ανάπτυξη του συστήματος σε όλα τα γήπεδα της Πορτογαλίας και την κατασκευή κεντρικού συστήματος VAR στην έδρα της πορτογαλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας στη Λισαβόνα.

Το VAR χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με περίπου 10 εκατ. ευρώ. To ποσό αφορά  την κάλυψη μέχρι οκτώ αγώνων ταυτόχρονα, ανά αγωνιστική για 5 χρόνια. Οι δαπάνες για τις υπηρεσίες του VAR καλύπτουν 14 έως 16 γήπεδα, δηλαδή πάνω από 600 χιλιάδες ευρώ ανά γήπεδο, κυρίως σε εξοπλισμό (μόνιτορς, δίκτυο, αποθηκευτικοί χώροι, video  και replay video για 15 τηλεοπτικές κάμερες).

Η ΕΠΟ έχει ζητήσει από την εταιρεία που ανέλαβε τη λειτουργία του VAR να την ενημερώσει για το κόστος του λογισμικού που θα διαλευκάνει τις φάσεις οφσάιντ και, παρ’ ότι δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση, οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό φτάνει τις 500 χιλιάδες ευρώ.

Ωστόσο, μόλις πριν από μερικές μέρες (λίγο πριν από την έναρξη των πλέι οφ) ο υπεύθυνος του VAR από την ΚΕΔ, ο Μιχάλης Κουκουλάκης, ειδοποίησε τους Έλληνες διαιτητές ότι η γραμμή θα χρησιμοποιηθεί στα παιχνίδια των πλέι οφ χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες…

Η δικογραφία βρίσκεται στη Βουλή και πλέον το ερώτημα είναι αν θα προχωρήσει η άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού. Ο ίδιος ο Νίκος Παππάς δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα που έχει προκύψει. Όπως δεν τοποθετήθηκε ποτέ για ποιο λόγο έβαλε το ελληνικό Δημόσιο να αγοράσει το σύστημα του VAR, όταν σε όλο τον κόσμο τέτοιες κινήσεις γίνονται μόνο από τους αρμόδιους ποδοσφαιρικούς φορείς.

Η δικαιολογία για… «ψηφιακό μετασχηματισμό του ποδοσφαίρου» δεν είναι και τόσο ισχυρό επιχείρημα, πάντως.

«Και γρήγορα και φτηνά… δεν γίνεται!»

Για τo  κόστος του VAR  είχε μιλήσει σε ραδιοφωνικό σταθμό ο  πρώην γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης.

Για την τιμή του είχε σχολιάσει τότε: «Όλα μαζί δεν γίνονται, και σωστά και γρήγορα και με τις καλύτερες προδιαγραφές. Επιλέξαμε μια λύση όχι με VAN, αλλά με κεντρικοποιημένη με οπτικές ίνες σε όλα τα γήπεδα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 13 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει πως έγινε με 10 εκατ. ευρώ. Παίζει ρόλο και τι περιλαμβάνει το έργο. Το ελληνικό έργο περιλαμβάνει 1.205 αγώνες, για 5 χρόνια, 240 αγώνες του πρωταθλήματος, και 5 τελικούς Κυπέλλου».

Για τη γραμμή του οφσάιντ: «Δεν μας δεσμεύει κανείς να βάλουμε κάτι καινούργιο, το 2017 η γραμμή του οφσάιντ δεν ήταν πιστοποιημένη από την FIFA», ενώ για τις τεχνικές προδιαγραφές κατέληξε: «Η FIFA δεν θα επέτρεπε ποτέ να λειτουργήσει ένα σύστημα που δεν είναι άρτιο. Ήταν και ο κ. Περέιρα στις συζητήσεις και είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον και πίεζε για την ολοκλήρωση του έργου».

Πυρά εκ των έσω…

Τη σοβαρότητα του σκανδάλου της αγοράς του VAR από το ελληνικό Δημόσιο επεσήμανε πριν από μερικούς μήνες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Σταύρος Κοντονής.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην υφυπουργός Αθλητισμού δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν ρωτήθηκε, λοιπόν, για το θέμα τον περασμένο Γενάρη, διατύπωσε και αυτός τις ενστάσεις του: «Διαφώνησα με την αγορά του VAR από το δημόσιο ταμείο. Αυτή ήταν δουλειά της Σούπερ Λιγκ. Αυτή έπρεπε να αγοράσει το VAR. Αν θέλουν οι ΠΑΕ να κάνουν ελκυστικό το προϊόν, αυτοί που κερδίζουν από το ποδόσφαιρο –και αυτές είναι οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ– έπρεπε να προβούν σε αυτή την επένδυση, δεν έχει καμία δουλειά το ελληνικό δημόσιο να πληρώσει το VAR. Αφού το έκανε, έπρεπε να είναι και πλήρες. Όπως επίσης είναι απαράδεκτο να μπαίνει το κράτος ως χρηματοδότης των ΠΑΕ στα θέματα των γηπέδων. Δεν έχει καμία δουλειά το κράτος».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα