ΣΥΡΙΖΑ: Το μεροδούλι-μεροφάι συνεχίζεται

Την εποχή της πρωθυπουργίας Τσίπρα, ο Ανδρέας Λοβέρδος για να αναδείξει την έλλειψη στρατηγικής τής τότε κυβέρνησης είχε πει στην Βουλή την περιβόητη ατάκα πως «η κυβέρνηση Τσίπρα λειτουργεί με το σκεπτικό μεροδούλι-μεροφάι». Αυτό φυσικά το ζήσαμε και στη διάρκεια της περήφανης διαπραγμάτευσης που είχε ως συνέπεια το κλείσιμο των τραπεζών και το 3ο αχρείαστο και πιο… άγριο για τους πολίτες μνημόνιο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Με αυτό το σκεπτικό, το μεροδούλι-μεροφάι, κινείται και τώρα στην αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναζητεί από κάπου να πιαστεί αδιαφορώντας εάν φάσκει και αντιφάσκει. Έτσι φτάσαμε στο να ακούσουμε το καλοκαίρι για τους υγειονομικούς τον ορισμό της «προαιρετικής υποχρεωτικότητας», με την οποία έσκισαν τα πτυχία τους ο καθηγητής Μπαμπινιώτης κι άλλοι σπουδαίοι φιλόλογοι της εποχής. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί η προαιρετική υποχρεωτικότητα ήταν η απορία όλων. Σιγά μην ήξεραν να απαντήσουν οι φωστήρες τής Κουμουνδούρου. Απλά είπαν μία εξυπνακίστικη ατάκα. Όπως λέει και ο λαγός στην τίγρη στο γνωστό ανέκδοτο «λέμε και καμία μ…. για να περάσει η ώρα».

Ο μόνος στόχος με την κυκλοφορία αυτής της μπαρούφας ήταν μπας και κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ κάποια ψηφαλάκια από όσους υγειονομικούς αρνήθηκαν τους εμβολιασμούς και βγήκαν σε αναστολή δίχως να πληρώνονται. Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι του στυλ «πέντε ψήφους από εδώ, πέντε από εκεί, άντε και μπήκαμε στη Βουλή». Φυσικά δεν μιλάμε για υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά κάτι που μοιάζει με ΜΚΟ (Μη Κυβερνητική Οργάνωση), η οποία λέει ό,τι θέλει απλά για να κάνει ντόρο.

Η διαφορά στην υπευθυνότητα

Υπεύθυνη ήταν η στάση του Κινήματος Αλλαγής. Πρώτη η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά από τον περασμένο Απρίλιο, όταν άρχισαν οι ευρείς εμβολιασμοί στην κοινωνία, είχε ζητήσει και σε ομιλία της στη Βουλή, αλλά και με επίσημη ανακοίνωση του κόμματος να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός εν αρχή για κάποιες κοινωνικές ομάδες κι εν συνεχεία να επεκταθεί στο σύνολο της κοινότητας. Τον περασμένο Μάιο, επίσης, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης,  έθεσε το ζήτημα και στο Ευρωκοινοβούλιο. Και συνολικά όλοι οι βουλευτές και τα στελέχη τού ΚΙΝΑΛ ακολούθησαν συντεταγμένα αυτήν τη γραμμή, επειδή πρωτίστως το πίστευαν. Αυτή την υπεύθυνη στάση την «πλήρωσε» το ΚΙΝΑΛ, καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις μεταξύ των ανεμβολίαστων κινείται πέριξ τού 1,5%. Τουναντίον, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μακράν η πρώτη δύναμη στις προτιμήσεις των ανεμβολίαστων.

Και την Τετάρτη στη Βουλή, το ΚΙΝΑΛ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Την κατηγόρησε ότι άργησε να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις, αλλά στο τέλος ψήφισε την τροπολογία, καθώς είναι γνωστό τοις πάσι ότι δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα εάν δεν υπάρχουν και κυρώσεις. Είναι αλληλένδετα αυτά τα δύο. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά… ΣΥΡΙΖΑϊσμοί.

Και βέβαια πολύ σωστά αντέδρασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνολικά η κυβέρνηση με τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας περί χαρατσιού. Διότι ας μη λησμονούμε τι έλεγαν στον ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο καλοκαίρι όταν η κυβέρνηση έδωσε μπόνους 150 ευρώ σε κάθε νέο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές αρκεί να εμβολιαστεί, ή δωρεάν data σε εφήβους. Τότε από την Κουμουνδούρου έκαναν λόγο για δωροδοκία. Κι όμως, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι νέοι προτίμησαν να… δωροδοκηθούν –προς απογοήτευση της Κουμουνδούρου–, ενώ και τώρα που οι άνω των 60 βρίσκονται φάτσα με το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ τρέχουν να εμβολιαστούν.

Σε αντίθετη γραμμή

Φυσικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την τροπολογία, αλλά εξακολουθεί να αποφεύγει να μιλήσει για υποχρεωτικότητα και είναι το μοναδικό αριστερό (έτσι τουλάχιστον αυτοχαρακτηρίζονται) κόμμα στην Ευρώπη που λέει σε όλα «όχι» σε ό,τι αφορά την πανδημία, ελπίζοντας σε κάποια οφέλη. Τουναντίον στη Γερμανία το DE LINKE είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Το μόνο που κάνει ο κ. Τσίπρας είναι απλά να κατηγορεί την κυβέρνηση. Μάλιστα, μέσω του Νάσου Ηλιόπουλου, αλλά και των trol τού ΣΥΡΙΖΑ, παλεύουν για να κάνουν ως ατάκα το ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι αρνητής της πραγματικότητας». Φυσικά ο κ. Τσίπρας θέλησε να πασπαλίσει και με χρυσόσκονη την άρνησή του να ψηφίσει την τροπολογία για την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 ετών, ισχυριζόμενος πως «ένας εύπορος, άνω των 60, θα του είναι πιο εύκολο να δώσει 100 ευρώ για να εξαγοράσει την άρνηση στον εμβολιασμό. Ο φτωχός όμως ηλικιωμένος, που παίρνει μία σύνταξη 400 ή 600 ευρώ, το να δώσει 100 ευρώ τον μήνα είναι απαγορευτικό».

Αναζητεί και μέτωπο

Αυτή η αλλοπρόσαλλη στάση του ΣΥΡΙΖΑ τον έχει καταστήσει ως μία αναξιόπιστη λύση για τη χώρα. Οπότε μπας και γρατζουνίσει την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας αναζητεί μέτωπα των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Απέστειλε προσκλήσεις σε όλα τα κόμματα, σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς, με στόχο την κοινή στάση έναντι της κυβέρνησης για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πανδημία. Ήδη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει τις συναντήσεις με φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις και εν συνεχεία θα συναντηθεί με τα κόμματα.

Όμως με το μόνο κόμμα που συμφωνούν για αντιμετώπιση χάδι προς τους ανεμβολίαστους είναι η Ελληνική Λύση, η οποία δεν συμφωνεί ούτε με τα εμβόλια, ούτε με τις μάσκες. «Προφανώς Τσίπρας και Βελόπουλος ίσως έρθουν σε συμφωνία για να δοθούν στον κόσμο οι γνωστές κηραλοιφές που πουλούσε μέσω τηλεόρασης ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης», σχολιάζουν χαμογελώντας στο κυλικείο της Βουλής. Βέβαια, για να αποκαταστήσουμε την τάξη, ο κ. Τσίπρας δεν έχει καλέσει στο μέτωπο την Ελληνική Λύση.

Αλλά και με τα υπόλοιπα κόμματα δεν φαίνεται να ευοδωθεί η πρόσκληση. Έχουν διαφορές και το πιθανότερο είναι ότι για μία ακόμη φορά θα εισπράξει μεγαλοπρεπείς χυλόπιτες, ή «θα φάει άκυρο», που λέει και η νεολαία. Το ΜέΡΑ25, όπως έχει δηλώσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, φτιάχτηκε για να αποτραπεί η επιστροφή του κ. Τσίπρα στην εξουσία. Το ΚΚΕ δεν θέλει να μοιραστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τον πυρετό του. Είναι χαρακτηριστικό ότι προ ολίγων 24ώρων, την ημέρα που ο κ. Τσίπρας απηύθυνε την πρόσκληση, το ΚΚΕ Θεσσαλίας (τότε ήταν στην περιοδεία εκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ) υπενθύμισε με μία επιθετική ανακοίνωση τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Τσίπρα. Οπότε όλοι κατανοούμε ποια θα είναι η επίσημη απάντηση του ΚΚΕ, εάν τελικά δοθεί.

Οπότε του μένει μόνο το ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Τσίπρας θα περιμένει τον νέο αρχηγό, αλλά πώς θα συνεννοηθούν όταν όλοι οι υποψήφιοι έχουν ταχθεί υπέρ της υποχρεωτικότητας, που ο ίδιος δεν την πιστεύει; Ίσως και γι’ αυτόν τον λόγο σε φιλοΣΥΡΙΖΑϊκά ΜΜΕ υπήρξαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αντίφαση του ΚΙΝΑΛ, ότι ψήφισε την τροπολογία υπέρ της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60, αλλά στις εκλογές της Κυριακής θα επιτρέπει στους ανεμβολίαστους να ψηφίσουν. Μιλάμε ότι οι τύποι έμπλεξαν τα ψάρια με τα μακαρόνια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα