Τα δώρα της νονάς ΡΑΕ στο βαφτιστήρι Αλουμίνιον

Τέτοια δώρα που δίνονται στην Αλουμίνιον με τη μεσολάβηση της ΡΑΕ, δεν τα έχουμε δει πουθενά αλλού παρά μόνο από τους νονούς στα βαφτιστήρια. Και ρεύμα κάτω του κόστους και δικαίωμα στην Αλουμίνιον να πουλάει το ρεύμα που παράγει η δική της μονάδα σε τιμή υπερδιπλάσια απ’ αυτή με την οποία υποχρεώνεται να της την προμηθεύει η ΔΕΗ.

Ο λόγος που αναφέρουμε τα παραπάνω είναι γιατί βγήκε η απόφαση της υπό την ΡΑΕ διαιτησίας μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον σχετικά με την τιμή προμήθειας ρεύματος, διαδικασία που όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενα φύλλα μας αποτελεί:

– διαιτησία χωρίς αγώνα, αφού εν τω μεταξύ η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Αλουμίνιον είχε λάβει κανονικά Άδεια Λειτουργίας και μπορούσε να προμηθεύσει με ρεύμα το εργοστάσιό της,

– διαιτησία χωρίς γήπεδο, αφού δεν υπήρχε συμφωνία μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον επί του αντικειμένου της διαδικασίας,

– διαιτησία με πρόβλημα και στον διαιτητή, αφού ο επιδιαιτητής και αντιπρόεδρος της ΡΑΕ δεν εμφανιζόταν αμερόληπτος στις υποθέσεις της Αλουμίνιον (π.χ. η πρόσφατη Απόφαση της ΡΑΕ υπ’ αριθ. 341 του περασμένου Ιουλίου, όπου ψήφισε υπέρ της Αλουμίνιον).

Ήρθε λοιπόν τώρα και η απόφαση της διαιτησίας, η οποία σαν «χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος» βγήκε κατά πλειοψηφία (με την ψήφο του επιδιαιτητή κ. Θωμαδάκη) και η οποία καθορίζει ότι η Αλουμίνιον θα πληρώνει για το ρεύμα που καταναλώνει περίπου 18% φθηνότερα απ’ ό,τι οι υπόλοιπες βιομηχανίες. Ποιος θα πληρώνει τη διαφορά μεταξύ του κόστους και της χαμηλότερης τιμής με την οποία θα προμηθεύεται ρεύμα η Αλουμίνιον; Φυσικά όλοι εμείς οι υπόλοιποι καταναλωτές, γιατί τη διαφορά αυτή η ΔΕΗ θα πρέπει να την εισπράξει από τους υπόλοιπους με αύξηση των τιμολογίων.

Το πλέον εξωφρενικό στην όλη υπόθεση είναι ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μυτιληναίος συμπεριλήφθηκε από την Κάπα Research στη λίστα με τους 10 καλύτερους Έλληνες επαγγελματίες, το βασικό κριτήριο δε που καθόρισε τους 10 αυτούς επαγγελματίες είναι ότι… δεν γιγαντώθηκαν από το Δημόσιο. Προσέξτε πόσες επιδοτήσεις παίρνει ετησίως από το Δημόσιο ο κ. Μυτιληναίος, μόνο από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:

– 22.500.000 ευρώ/χρόνο από την τιμή κάτω του κόστους που καθόρισε η διαιτησία της ΡΑΕ για την προμήθεια ρεύματος από τη ΔΕΗ.

– 58.000.000 ευρώ/χρόνο από την υψηλότερη τιμή ρεύματος με την οποία πουλάει ρεύμα η Αλουμίνιον από τη δική της μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας), σε σχέση με αυτήν με την οποία προμηθεύεται από τη ΔΕΗ.

– 90.000.000 ευρώ/χρόνο από την αμοιβή για τα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής του Μυτιληναίου, χρήματα που εισπράττει κατόπιν ενεργειών και αποφάσεων της ΡΑΕ και του αρμόδιου υφυπουργού ΥΠΕΚΑ κ. Μ. Παπαγεωργίου (όπως συμβαίνει και για τα παραπάνω 58.000.000 ευρώ).

Σύνολο: πάνω από 170.000.000 ευρώ/χρόνο επιδοτήσεις για τον επιχειρηματία που… δεν συντηρείται από το Δημόσιο.

Πέρα από τις όποιες ενέργειες της ΔΕΗ σε επίπεδο προσφυγών, κ.λπ., το θέμα ανάγεται και σε ένα άλλο επίπεδο, καθαρώς πολιτικό, αφού γεννιέται ένα εύλογο ερώτημα σχετικά με τη θέση του κ. Παπαγεωργίου σε όλα τα παραπάνω. Δεν μπορεί το αρμόδιο μέλος μιας κυβέρνησης να ανέχεται τα παραπάνω, την ίδια στιγμή που για όλους τους υπόλοιπους ετοιμάζονται αυξημένοι φόροι, χαράτσια, ΦΑΠ, κ.λπ.

Διαβάστε επίσης