Tα μεγάλα (και δύσκολα) στοιχήματα του Άδωνι

 Τη δική του σφραγίδα στον χώρο της Υγείας θέλει και είναι αποφασισμένος να βάλει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Οι ατελείωτες ώρες δουλειάς, η μεθοδικότητα και το γεγονός ότι δεν διστάζει να συγκρουστεί με τον οποιονδήποτε θεωρεί ότι κρατάει τον κλάδο αγκυλωμένο στο παρελθόν, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν.

του Κώστα Παπαδόπουλου

Και αν κάποιοι μιλούν για προσωπική του ήττα αναφορικά με το εισιτήριο των 25 ευρώ για εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία, πρωτίστως αγνοούν το γεγονός ότι επρόκειτο για μία μνημονιακή υποχρέωση, ψηφισμένη από τα κόμματα της συγκυβέρνησης πουν απλά κλήθηκε να εφαρμόσει ο υπουργός και δευτερευόντως βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος. Με απλά λόγια ο κ. Γεωργιάδης, είναι αποφασισμένος να επιβάλει μία μεταρρυθμιστική ατζέντα που τόσο έχει ανάγκη ο ταλαιπωρημένος κλάδος της Υγείας.

Αυτό, ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής αντιπροσωπείας του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινό, στέλνοντας ουσιαστικά το μήνυμα ότι η μεταρρύθμιση δεν θα λάβει νέα αναβολή. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάσθηκε το σχέδιο νόμου «άρθρο άρθρο», ενώ εκφράστηκαν παρατηρήσεις που θα ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Είναι ενδεικτικό ότι στη συνάντηση συμμετείχε και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη για διατάξεις που αφορούν τον ιατρικό τουρισμό και τη λειτουργία των κλινικών μιας ημέρας νοσηλείας.

«Υγεία εν δράσει»

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα «Υγεία εν δράσει», που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διεθνείς οργανισμούς (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), κράτη-μέλη της Ε.Ε., την Task Force, το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας και 250 έλληνες ειδικούς από τον χώρο της Υγείας, περιλαμβάνει επτά άξονες:

1. Στρατηγικό σχεδιασμό ώστε να χρησιμοποιούντα οι πόροι του ΕΣΥ µε τον καλύτερο τρόπο.

2. Εκσυγχρονισμό της διοίκησης και εξορθολογισμό της οικονομικής διαχείρισης των νοσοκομείων.

3. Ολοκλήρωση των συστημάτων ηλεκτρονικής υγείας.

4. Ανάπτυξη ενός σύγχρονου, διαφανούς και αξιόπιστου συστήματος τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων.

5. Αποτελεσματική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

6. Εξορθολογισμό στην κοστολόγηση των νοσοκομειακών παροχών µε την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και δοκιμασμένου συστήματος ομοειδών διαγνωστικών ομάδων.

7. Αντιμετώπιση θεμάτων δημόσιας υγείας πιο έγκαιρα και πιο αποτελεσματικά.

Το ΠΕΔΥ

Ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα για τον κ. Γεωργιάδη είναι η ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του ΕΟΠΥΥ σε έναν σύγχρονο πρωτοβάθμιο φορέα υγείας, ο οποίος θα λέγεται Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) και θα λάβει την τελική του μορφή έως το τέλος του μήνα, οπότε θα ολοκληρωθεί η μετακίνηση του υγειονομικού, διοικητικού και ιατρικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ στις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες. Όπως εξηγεί ο ίδιος ο υπουργός, το ΠΕΔΥ θα αποτελεί την υγειονομική ομπρέλα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα αγοράζει υπηρεσίες Υγείας από το ΕΣΥ ή από τους ιδιώτες της Υγείας και θα τις παρέχει στους ασφαλισμένους.

Τον βασικό κορμό του ΠΕΔΥ σε πρώτη φάση θα αποτελέσουν τα κέντρα υγείας και τα πολυιατρεία, ενώ κομβικός θα είναι και ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περί τους 3.000 οικογενειακούς γιατρούς, που θα προέρχονται είτε από τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ είτε από τα Κέντρα Υγείας είτε θα είναι ιδιώτες συμβεβλημένοι με τον νέο φορέα.

Στην πρώτη γραμμή

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αν και σχετικά νέος στη Νέα Δημοκρατία, χαίρει της ιδιαίτερης εκτίμησης του πρωθυπουργού, καθώς είναι ένας από τους υπουργούς που κάνουν πράξη τη «σκληρή δουλειά» που έχει ζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ ταυτόχρονα δεν διστάζει να βγει στην πρώτη γραμμή στηρίζοντας σκληρά, αλλά κρίσιμα νομοσχέδια ή αποφάσεις της κυβέρνησης, την ώρα που άλλα στελέχη ή συνάδερφοι του υπουργοί αποφεύγουν να το κάνουν.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα