Τα νταηλίκια βλάπτουν σοβαρά την υγεία του τουρισμού

 

Προβληματισμός επικρατεί για την πορεία της τουριστικής περιόδου που μόλις άνοιξε λόγω της στάσης της Τουρκίας. Οι υψηλοί τόνοι που συντηρεί η Άγκυρα δείχνει να επηρεάζει εκείνους που είχαν επιλέξει την Ελλάδα ως προορισμό τους κατά τη θερινή περίοδο.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαϊωάννου

Να επιβεβαιώσει τους φόβους που πλέον ολοένα και πιο ανοιχτά διατυπώνονται λόγω της στάσης της Τουρκίας ήρθε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου ο οποίος συνέστησε στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και εν γένει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να κρατήσει χαμηλούς τόνους ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η τουριστική περίοδος.

Δηλώσεις ότι ο Ερντογάν είναι τρελός, δεν βοηθάνε, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο Ερντογάν ευθύνεται για την κλιμάκωση της όξυνσης, δήλωσε ο Στ. Κούλογλου συμπληρώνοντας πως «ακόμη και τρελός να ήταν, στη διεθνή διπλωματία τα αποφεύγεις αυτά τα πράγματα. Ο Ερντογάν έχει πάρει ένα τελείως αντιδημοκρατικό, αυταρχικό κατήφορο, αλλά οι κινήσεις του δεν είναι τρελές, είναι καλά σχεδιασμένες. Απλά πρέπει να δίνει στο κοινό του κάθε μέρα κάτι, για να το κρατάει φανατισμένο».

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση του Μαξίμου και την… υπόμνηση ότι  η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό, όχι Σουλτάνο, ο ευρωβουλευτής απάντησε: «Εγώ τη λέξη σουλτάνος θα την είχα αποφύγει. Φυσικά θα είχα απαντήσει στην κλιμάκωση. Αλλά δεν τον είπαμε Σουλτάνο ακριβώς. Η διατύπωση ήταν αλλιώς, το υπονοούσε».

«Το θέμα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα, με ομόνοια και συνεργασία στην Ελλάδα κι αυτό είναι που με ανησυχεί πάρα πολύ. Εδώ, κοιτάμε να κάνουμε αντιπολίτευση με ένα πολύ μεγάλο εθνικό θέμα. Να δούμε τι είπε ο Τσίπρας, τι του απάντησε ο Ερντογάν, λες και είναι αυτό το θέμα. Κολλάμε σε λεπτομέρειες, ενώ θα έπρεπε στη χώρα να υπάρχει μία στοιχειώδης εθνική ενότητα», τόνισε ο ευρωβουλευτής.

Σύμφωνα με τον ίδιο «το θέμα είναι να υπάρχει εθνική ενότητα κι αυτό πρέπει να δείξουμε προς τα έξω. Πρέπει να έχουμε χαμηλούς τόνους, μην ξεχνάμε ότι πλησιάζει και τουριστική περίοδος».

 

Χαμηλούς τόνους συστήνει η αγορά

Τα καλά μαντάτα –και για φέτος– για τον ελληνικό τουρισμό επιβεβαίωσε σε άλλη συνέντευξη και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα ζει μια παρατεταμένη τουριστικά άνοιξη, με τη χώρα να συμπεριλαμβάνεται πλέον στους 10 σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Πέρα όμως από τα στατιστικά στοιχεία για τη μεγάλη δυναμική του ελληνικού τουριστικού προϊόντος  (σ.σ. δεύτερη επιλογή μετά την Ισπανία στη Μεσόγειο, με εξίσου καλές προοπτικές από δύσκολες αγορές όπως π.χ. η Ρωσία) ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ επισημαίνει ότι πρέπει να διατηρηθεί η ηρεμία στο γεωπολιτικό χάρτη καθώς ο τουρισμός είναι ένα «ευπαθές» προϊόν.

«Υπάρχει μια ανησυχία και φέτος όπως κάθε χρόνο, κύρια για τα γεωπολιτικά ζητήματα. Πρέπει να είναι χαμηλοί οι τόνοι και να λειτουργούμε με σύνεση, καθώς καμιά φορά τα πράγματα λειτουργούν ως αυτοεκλπηρούμενη προφητεία», ανέφερε ο κ. Ρέτσος. Παράλληλα, επισήμανε ότι σε αυτήν τη φάση ανόδου του κλάδου θα πρέπει να υπάρξει «θωράκισή» του, καθώς τίποτα δεν αποκλείει στο μέλλον να υπάρξουν καθοδικές τάσεις.

 

«Σαρακοστιανή» η τουριστική κίνηση το Πάσχα

O τουριστικός τομέας ελπίζει στη φετινή σεζόν ειδικά μετά τη χαμηλή πτήση για τις διακοπές του Πάσχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, υπολείπεται της περυσινής και παρουσιάζεται υποτονική συγκριτικά με άλλες χρονιές η τουριστική κίνηση πανελλαδικά, καθώς οι κρατήσεις από την εγχώρια αγορά στα διαθέσιμα τουριστικά καταλύματα για την πασχαλινή περίοδο είναι λιγότερες φέτος, όπως εκτιμούν οι ξενοδόχοι.

Επειδή ημερολογιακά το Πάσχα πέφτει νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι και πολύ νωρίτερα από άλλες χρονιές, η κίνηση –σε γενικές γραμμές– δεν είναι ικανοποιητική και πολλοί ξενοδόχοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute), κυρίως από Έλληνες τουρίστες.

Με βάση τις αναφορές από τις κατά τόπους ξενοδοχειακές ενώσεις της Αττικής και κυρίως της Περιφέρειας, σε αρκετούς πασχαλινούς προορισμούς παρατηρείται κάμψη των κρατήσεων σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα προτίμησαν να μην ανοίξουν για το Πάσχα, ώστε να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Πάντως η χρονιά ξεκίνησε με το δεξί αλλά μόνο στον αριθμό των επισκεπτών καθώς οι εισπράξεις είναι μειωμένες. Πιο συγκεκριμένα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Ιανουάριο του 2018 διαμορφώθηκε στις 604.000 ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ μειώθηκαν κατά 15,6% και διαμορφώθηκαν στα 51 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε στις 604.000 ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων μειώθηκε κατά 4,5%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών αυξήθηκε κατά 48,4%. Η αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης ήταν αποτέλεσμα της αύξησης της ταξιδιωτικής κίνησης από τις χώρες της ΕΕ-28 κατά 22,1%, καθώς και της ταξιδιωτικής κίνησης από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28 κατά 7,3%.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα