Τα προαπαιτούμενα του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία

Στη Χαριλάου Τρικούπη αντιλαμβάνονται ότι πρωτοβουλίες όπως το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και η γενικότερη προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να αποκομίσει τη βοήθεια της αντιπολίτευσης σε καυτά θέματα, όπως το ασφαλιστικό, θα οδηγήσουν, αργά ή γρήγορα, και στην ουσία όλων όσων συζητούνται. Δηλαδή, στο ποια θα είναι, μεσοπρόθεσμα, η μορφή του κυβερνητικού σχήματος.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι η κινητικότητα του κ. Τσίπρα το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν πηγάζει από πραγματική βούληση για συναίνεση αλλά από αδυναμία συγκέντρωσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να συμπτύξει δύσκολες ψηφοφορίες που αναμένονται τον επόμενο μήνα σε μία, προκειμένου να εξέλθει από τη στενωπό με μικρές και «ελεγχόμενες» απώλειες.

Σε κάθε περίπτωση, η Φώφη Γεννηματά θέτει δύο απαρέγκλιτους όρους για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση. Πρώτον, να αποτυπώνει την ευρύτατη δυνατή πλειοψηφία και συνεννόηση. Αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση όπου δεν θα ήταν παρόντα μόνο τα μικρότερα κόμματα του Κοινοβουλίου, αλλά και η Νέα Δημοκρατία. Από τη Χαρ. Τρικούπη εξηγούν ότι ο όρος συμμετοχής της Ν.Δ. δεν οφείλεται σε κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά διότι σύντομα θα απαιτηθούν περισσότεροι από 200 βουλευτές για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η δεύτερη προϋπόθεση που θέτει η κα Γεννηματά είναι η υπογραφή λεπτομερούς προγραμματικής συμφωνίας, όπου θα καθορίζονται με ακρίβεια οι σχέσεις μεταξύ των κομμάτων που θα συμφωνήσουν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση. Επίσης, στην προγραμματική συμφωνία θα πρέπει να καθορίζονται με σαφήνεια και τα θέματα που θα ανοίξουν, τα οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις «κόκκινες γραμμές» του ΠΑΣΟΚ.

Η κα Γεννηματά δεν θέτει ζήτημα πρωθυπουργού, παρά το γεγονός ότι αρκετοί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ το συζητούν παρασκηνιακά. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήδη άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση συγκρότησης κυβέρνησης θα πρέπει να τεθούν όλα εκ του μηδενός, συμπεριλαμβανομένου και του προσώπου του πρωθυπουργού. Αυτή την παράμετρο θέτουν και άλλα στελέχη, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη ανοιχτή διαφωνία με την κα Γεννηματά, η οποία θεωρεί ότι σε περίπτωση κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας ο κ. Τσίπρας δεν πρέπει να «βγει από το κάδρο», αλλά να αναλάβει τις ευθύνες των επιλογών του.

Τακτικισμοί…
Πάντως στο επιτελείο της Φ. Γεννηματά τονίζουν πως όλες οι υπόλοιπες προτάσεις «συναίνεσης» από τον κ. Τσίπρα είναι «τακτικισμοί και επικοινωνιακά κόλπα», προκειμένου να βρει «συνενόχους», κυρίως στο ασφαλιστικό. Τον κατηγορούν, επίσης, ότι «δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τον άτυπο θεσμό του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θέτοντας ως απεδείχθη προσχηματικά το θέμα των προσφύγων, προκειμένου να πετύχει τους στόχους του».

Από τη Χαρ. Τρικούπη εξέφραζαν, επίσης, με αφορμή το περιστατικό με τα σβησμένα Τweets του κ. Τσίπρα προς τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, την ανησυχία τους για την περαιτέρω απαξίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας, και μάλιστα σε μια στιγμή κατά την οποία λαμβάνονται εξαιρετικά κρίσιμες αποφάσεις οι οποίες επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα ως πρώτο σταθμό των προσφύγων και των μεταναστών που επιχειρούν να φτάσουν στη Βόρεια Ευρώπη.

Ο Βενιζέλος
Στο μεταξύ, με αφορμή τα όσα επικοινωνεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό λόγω του PSI, ο Ευ. Βενιζέλος άδραξε την ευκαιρία κι άσκησε κριτική εφ’ όλης της ύλης. «Αναλάβετε την ευθύνη σας και κυβερνήστε. Αλλά προς Θεού πάψτε να “διαπραγματεύεστε” με αυτό τον τρόπο όπως για το μνημόνιο, το προσφυγικό και το ασφαλιστικό. Λυπηθείτε τη χώρα», ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος.

Σκληρή κριτική και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λέγοντας ότι «έγινε εξαέρωση του χαρτοφυλακίου και αφελληνισμός των τραπεζών. Πραγματοποιήθηκε ένα παλιό σχέδιο αν διαβάσει κανείς τα κείμενα του κ. Βαρουφάκη. Είναι επίσης και δείγμα της σκληρής δήθεν διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης που πάντα καταλήγει σε υποχώρηση σε όλα. Αυτό θα γίνει και στο ασφαλιστικό. Μη διαπραγματεύεστε άλλο».

Παράλληλα, ζήτησε να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή για την «εξέταση των 3 μνημονίων, για το κούρεμα χρέους και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Να ανασυσταθεί η εξεταστική επιτροπή και να τα εξετάσει όλα για λόγους ιστορικούς και παιδαγωγικούς και να διασκεδάσει ο ταλαίπωρος λαός από τις ανακολουθίες σας. Να μας εξηγήσετε γιατί σας πήραν από τα χέρια τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, γιατί συγκεντρώσατε μέσα στο άγχος σας τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και κρατικών φορέων και τα κάνετε Ρέπος χωρίς προοπτική αποκατάστασης, γιατί αυξήσατε το χρέος και τώρα ευνουχίζετε την εθνική διαπραγμάτευση με αυτά που λέτε με το PSI. Θα τη βλέπετε με το κιάλι τη διαπραγμάτευση του 2012 και θα την προσκυνάτε».

Σε αναζήτηση στελεχών για την ηγετική ομάδα
Παραδοσιακά στο ΠΑΣΟΚ υπήρχαν πάντα οι άνθρωποι του προέδρου, ειδικά μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου. Επί Κώστα Σημίτη υπήρχαν τα περίφημα «εξαπτέρυγα εκσυγχρονισμού». Με τον Γιώργο Παπανδρέου γνωρίσαμε τους beautiful people, τους εθελοντές του και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο τους «Βενιζέλους». Μιλάμε για στελέχη κοντά στον αρχηγό που μετέφεραν στα μέσα ενημέρωσης «τη φωνή του κυρίου».

Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να στηρίζεται και να εκπροσωπείται από την ολιγομελή κοινοβουλευτική του ομάδα, από την οποία, όμως, απουσιάζουν εμφανώς οι βέροι «γεννηματικοί». Οι ακραιφνείς «γεννηματικοί», όντας μιας κάποιας ηλικίας πλέον, λειτουργούν περισσότερο σαν σύμβουλοι στο προεδρικό μαξιλάρι, παρά ως νέα ηγετική ομάδα. «Πρέπει να φτιάξουμε την ενδεκάδα της Φώφης», παραδέχεται στενός συνεργάτης του προέδρου του κόμματος.

Η Φώφη Γεννηματά προσδοκά η επανένωση με το ΚΙΔΗΣΟ να συμβεί στη συνδιάσκεψη για τις προγραμματικές θέσεις του νέου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για να μπουν στη νέα ηγετική ομάδα στελέχη, όπως ο Θάνος Μωραΐτης, ο Φίλιππος Σαχινίδης.

Συνεργάτες της επισημαίνουν ότι έχει εξαιρετική γνώμη για μία σειρά από πρόσωπα όπως ο Νάσος Αλευράς και ο Κώστας Καρτάλης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ως πρώην γραμματέας και η Εύα Καϊλή είναι δύο πρόσωπα που πολύ θα ήθελε να βγουν μπροστά υπό τη δική της ηγεσία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα