Τα… πυρηνικά κάλαντα του Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο δικτατορίσκος της Β. Κορέας θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεσπάσει πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο και προειδοποιεί την Ουάσινγκτον και τη Σεούλ

Με εορταστική αφορμή την έλευση του καινούργιου χρόνου αλλά όχι και τόσο εορταστική διάθεση υποδέχθηκε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ Ουν, τους επιτελείς του επί των στρατιωτικών θεμάτων.

Το συμβούλιο έλαβε χώρα στην έδρα του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Κορέας κι αφού ο 39χρονος δικτατορίσκος συνεχάρη τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του για τα επιτεύγματα της χρονιάς που πέρασε, τους έθεσε σε έναν τρόπον τινά πολεμικό συναγερμό. Τόνισε, συγκεκριμένα, ο Κιμ Γιόνγκ Ουν στους «γαλονάδες» του ότι η Πιονγιάνγκ πρέπει να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα πιο ισχυρά μέσα ώστε να συντρίψει τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, αν οι δύο χώρες αποτολμήσουν να αντιπαρατεθούν στρατιωτικά με την Βόρεια Κορέα.

Η ενημέρωση προκύπτει από το KCNA, το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Β. Κορέας (σ.σ. με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εγκυρότητα της είδησης) και σύμφωνα με αυτήν ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποστήριξε ότι ο οι εχθροπραξίες στην κορεατική χερσόνησο δεν αποτελούν ένα υποθετικό σενάριο αλλά πιθανότατα θα γίνουν σύντομα πραγματικότητα εξαιτίας των ενεργειών στην περιοχή από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους οι οποίες χαρακτηρίζονται «εχθρικές».

Η αλήθεια είναι ότι έπειτα από το 2019 όπου ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που συναντήθηκε με Βορειοκορεάτη ομόλογό του –εν προκειμένω με τον Κιμ– η Ουάσινγκτον στα χρόνια του Τζο Μπάιντεν έχει ενισχύσει την στρατιωτική παρουσία της στη χερσόνησο της Κορέας, υποστηρίζοντας πολιτικά και στρατιωτικά το νότιο κομμάτι της διαιρεμένης από το 1945 ασιατικής χώρας. Στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής γεωπολιτικής στρατηγικής, οι ΗΠΑ πραγματοποιούν σε τακτά χρονικά διαστήματα κοινές στρατιωτικές ασκήσεις όχι μόνο με την Ν. Κορέα αλλά και με την Ιαπωνία, με σκοπό την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των τριών χωρών κατά των πυρηνικών και πυραυλικών απειλών της Βόρειας Κορέας. Μάλιστα, τον περασμένο Δεκέμβριο παραλίγο να υπάρξει δυστύχημα στην περιοχή όταν κατά τη διάρκεια γυμνασίων ένα αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος F-16 συνετρίβη στη Ν. Κορέα και ο πιλότος του διασώθηκε χάρη στην επιτυχή χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του.

Σε αυτή την στρατιωτική δραστηριότητα δίνει διαστάσεις casus belli ο Κιμ Γιόνγκ Ουν και με φόντο αυτήν φέρεται να είπε ότι η χώρα του πρέπει «να ακονίσει το σπαθί» για να αμυνθεί, καθώς «εάν επιλέξουν (σ.σ. ΗΠΑ και Ν. Κορέα) την στρατιωτική αντιπαράθεση και προκαλέσουν ανάφλεξη, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα πιο ισχυρά μέσα, ώστε να καταφέρουμε ένα συντριπτικό πλήγμα και να τους καταστρέψουμε ολοσχερώς». Οι κορώνες περί ολοσχερούς καταστροφής παραπέμπουν εμμέσως πλην σαφώς στο βορειοκορεατικό πυρηνικό οπλοστάσιο το οποίο ο Κιμ Γιόνγκ Ουν διακηρύττει προς Ουάσινγκτον και Σεούλ ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει.

Στην εξίσωση των πολεμικών προετοιμασιών που κάνει το καθεστώς του Κιμ Γιόνγκ Ουν θα πρέπει, τέλος, να συμπεριληφθεί και το γεγονός ότι για το 2024 η Βόρεια Κορέα προγραμματίζει να εκτοξεύσει άλλους τρεις κατασκοπευτικούς δορυφόρους, ούτως ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις της να μπορούν να «διαβάζουν» κάθε κίνηση του εχθρού και να μην πιαστούν στον ύπνο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα