Τα βάζει με τους γιατρούς ο Ερντογάν – Τους αποκαλεί ψεύτες επειδή λένε ότι το εμβόλιο «Turkovac» δεν είναι έτοιμο

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου της χώρας του ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν «τον εθνικό αγώνα κατά της πανδημίας»

 Με τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας τα έβαλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλώντας τους «ψεύτες» και «απατεώνες» καθώς εκφράζουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Turkovac επιμένοντας ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού.

Έτσι ενώ εκείνος διατυμπανίζει (χωρίς αποδείξεις ) ότι το Turkovac είναι έτοιμο, ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας (ΤΤΒ) τον διαψεύδει πανηγυρικά. «Το Turkovac δεν είναι ακόμη εμβόλιο» αναφέρει. Εξάλλου όπως λένε οι Τούρκοι γιατροί για το εμβόλιο αυτό δεν έχει γίνει η απαιτούμενη έρευνα που αφορά την ασφάλεια του αλλά και την αποτελεσματικότητα του.

Και σε ανακοίνωση του λέει: «Ο TTB φέρει την επιστημονική και κοινωνική ευθύνη να εκφράζει δημοσίως ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να διεξάγεται λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές της υγείας και υπό το φως των διαφανών δεδομένων. Όλες οι προειδοποιήσεις μας αφορούν τη δημόσια υγεία και μόνο αυτή»

Οργισμένος  ο Ερντογάν

Η αντίδραση του Ερντογάν ήταν σφοδρή και υπονόησε ότι ο ιατρικός σύλλογος προσπαθεί να υπονομεύσει «τον εθνικό αγώνα κατά της πανδημίας».

Ο ΤΤΒ σε νέα ανακοίνωση του αναφέρει: «Είναι καθήκον μας ως γιατροί να διατηρήσουμε την ίδια επιστημονική ευαισθησία και να απαιτήσουμε επιστημονικά δεδομένα για λογαριασμό της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η στάση του Συλλόγου για τις μελέτες εμβολίων στην Τουρκία είναι επίσης πολύ σαφής – η μόνη προτεραιότητά του είναι η επιστήμη».

Και συνεχίζει: «Θα υποδεχθούμε με χαρά ένα τουρκικό εμβόλιο που θα μπορούσε να βάλει φρένο στη πανδημία στη χώρα μας και στον κόσμο, ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψη τα δεδομένα της Φάσης 3 πριν μπορέσουμε να επαινέσουμε το σκεύασμα.»

Την ίδια στιγμή και ο Τουρκικός τύπος που ακολουθεί πιστά τη γραμμή Ερντογάν, γράφει ότι ο κόσμος κάνει ουρές μπροστά στα νοσοκομεία για να εμβολιαστεί με το τουρκικό εμβόλιο. Ενώ οι Ερντογάν και Μπαχτσελί συνεχίζουν να καλούν τους Τούρκους πολίτες να εμβολιαστούν με το «εμβόλιο της πατρίδας μας»

Πάντως ο πρόεδρος του ΤΒΒ dr Σεμπνέμ Φισαντζί γνωστός ιατροδικαστής και ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημειώνει πως το Turkovac δεν αναγνωρίζεται από την ΕΕ για ενεργό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Μάλιστα λέει πως το Turkovac έχει σαν βάση του το Κινεζικό εμβόλιο Sinovac το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην Τουρκία και δεν έχει καταφέρει να αποτρέψει το μεγάλο κύμα μολύνσεων στη χώρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα