ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: “Εγώ δεν θα γίνω κατσαρίδα της πολιτικής”

Σταθερά υπέρ της λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων τάχθηκε από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ επιφυλάχθηκε για μεγαλύτερη ανάλυση στην συνεδρίαση της Παρασκευής.

«Το Ποτάμι από την πρώτη μέρα της ίδρυσης του είναι υπέρ της λύσης. Δεν θα πω πάλι τα γνωστά. Δεν ανήκει όλη η Μακεδονία στην Ελλάδα. Όλες οι χώρες του πλανήτη τους λένε Μακεδονία. Επείγει μια καλή συμφωνία με τους γείτονες μας, να μην τους δώσουμε πακέτο στους Τούρκους. Να τους βοηθήσουμε να γίνουν μέλη της ΕΕ σε 10-12 χρόνια, γιατί τόσο θα πάρει, και να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη επιχειρηματική πρωτεύουσα στα Βαλκάνια» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και συνέχισε: «Η συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ είναι απαραίτητο πρώτο βήμα. Έχει αδυναμίες και θα τις συζητήσουμε. Αλλά είναι το βήμα που πρέπει να κάνουμε. Οι έξαλλες αντιδράσεις των εθνικιστών στα Σκόπια μαρτυρούν ότι είμαστε στον σωστό δρόμο».

Ο κ. Θεοδωρακης ανέφερε ακόμα ότι δεν πρόκειται το Ποτάμι και εκείνος προσωπικά γυρνάει την πλάτη στο πολιτικό κόστος. «Δεν θα θυσιάσω καμία από τις πεποιθήσεις μου μόνο και μόνο για να παραμείνω σε αυτή τη αίθουσα. Έχω αποφασίσει ότι δεν θα γίνει κατσαρίδα της πολιτικής. Όλα τα προβλήματα δημιουργούνται ή δεν λύνονται από αυτούς που έχουν συνεχώς στο μυαλό τους το πολιτικό κόστος».

Το πολυνομοσχέδιο

Όσον αφορά το πολυνομοσχέδιο ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι θα το καταψηφίσει. Ενώ μεταξύ άλλων είπε:

“Το μνημόνιο έγινε… πρόγραμμα στήριξης. Η τρόικα – θεσμοί. Η Μαντάμ Μέρκελ έγινε ανοιχτόμυαλη καγκελάριος. Οι Γκαουλάιτερ έγιναν τεχνικά κλιμάκια. Οι τοκογλύφοι έγιναν εταίροι. Οι μειώσεις έγιναν αναπλαισιώσεις. Ο κόφτης έγινε Αυτόματος Δημοσιονομικός Ρυθμιστής Αυξημένων Εγγυήσεων. Και τα υπουργεία έγιναν… Χίλτον. Θα μου πείτε «όλα αυτά είναι ιστορία», «πήραμε το μάθημα μας». Όχι! Για να γίνουν ιστορία θα πρέπει να παραδεχθείτε την πλάνη σας, που φοβάμαι ότι δεν ήταν πλάνη, αλλά σχέδιο εξαπάτησης των ψηφοφόρων.

Ο ανορθολογισμός, οι ιδεοληψίες, ο ερασιτεχνισμός, φωλιάζουν στα σπλάχνα αυτής της κυβέρνησης. Και πως θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, αφού δεν σας ενώνουν αρχές ή έστω κάποιο πρόγραμμα, αλλά σας ενώνει -ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ- μόνο η εξουσία! Στις 21 Αυγούστου, όμως, τα παραμύθια τελειώνουν. Πρέπει να βγούμε μόνοι μας στο δάσος. Ήδη η δυσπιστία των αγορών απέναντι στην Ελλάδα έχει φανεί. Τα δεκαετή ομόλογα είναι στο 4,5%. Και μην μου πείτε ότι φταίει η Ιταλία, γιατί στην Πορτογαλία αντιστοίχως το δεκαετές είναι στο 2%.

Και η δυσπιστία δεν είναι απέναντι στους Έλληνες. Η δυσπιστία είναι απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα
και κυρίως σε μια κυβέρνηση που πελαγοδρομεί.

Κόβετε συντάξεις – υπόσχεστε συντάξεις
Ψηφίζετε αξιολόγηση – καταργείτε την αξιολόγηση
Επαινείτε την αξιοκρατία – σαμποτάρετε την αξιοκρατία
Νομοθετείτε μεταρρυθμίσεις – υποσκάπτετε μεταρρυθμίσεις.

Καμία χώρα δεν σώζεται αν στο τέλος της ημέρας δεν έχει καταφέρει να αλλάξει την παιδεία και το εκπαιδευτικό της σύστημα. Οι χαμηλές επιδόσεις των μαθητών μας και των πανεπιστημίων μας στους διεθνείς δείκτες αξιολόγησης, η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η ανυπαρξία σύγχρονης τεχνικής εκπαίδευσης, η διαρροή εγκεφάλων στο εξωτερικό, το χάσμα δεξιοτήτων μεταξύ εκπαιδευτικού συστήματος και αγοράς εργασίας, δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο, όπως λένε οι ειδικοί, να εγκλωβιστούμε στην κατηγορία των χωρών χαμηλής εξειδίκευσης, χαμηλής παραγωγικότητας και χαμηλών μισθών. Ελπίζω ότι μετά από όλα αυτά, κύριοι της κυβέρνησης, να μην αναρωτιέστε γιατί καταψηφίζουμε και αυτό το νομοσχέδιο σας. Ένα νέο μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση, αλλά με πολλά νέα βάρη για όλους, κυρίως για όποιον έχει απομείνει να παράγει σ’ αυτήν τη χώρα”.

Διαβάστε επίσης