Θεοδωρίδου: «Ο πιο επικίνδυνος ιός είναι αυτός της παραπληροφόρησης»

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε για το fake news που κυκλοφορούν για τον εμβολιασμό - Τι είπε για τις αλλεργίες του εμβολίου αλλά και τη μετάλλαξη του ιού - 83.000 δόσεις αύριο στην Ελλάδα

Για το ξεκίνημα του εμβολιασμού στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη κατά του κορωνοϊου μίλησε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό του εμβολιασμού η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κ. Θεοδωρίδου χαρακτήρισε την χθεσινή ημέρα ως «Ημέρα γιορτής» για τη χώρα μας και την Ευρώπη, ενώ ανέφερε ότι η ίδια είχε την τύχη να εμβολιαστεί και περιέγραψε την εμπειρία της με συναισθήματα χαράς.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξ αρχής ξεκαθάρισε ότι οι ποσότητες των εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρα μας θα αυξάνονται σταδιακά και ότι η ιεράρχηση όσων θα εμβολιαστούν βασίζεται σε διεθνείς οδηγίες με όρους «διαφάνειας».

Εμβόλιο και αλλεργίες

Όσον αφορά τις πιθανές αλλεργίες από τα εμβόλια, η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι «οι αλλεργίες για τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες». Επίσης, σχετικά με τις συνήθεις αλλεργίες, όπως σε τρόφιμα, διευκρίνισε ότι «αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ τόνισε στη συνέχεια: «Σύμφωνα με το ECDC, οι αλλεργίες από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι εξαιρετικά σπάνιες. Τρεις περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο δόσεις. Αλλεργίες συνηθισμένες -όπως σε τρόφιμα, φάρμακα, αεροαλλεργιογόνα, τοξικές ουσίες- δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Υπάρχει μια μονάδα σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο για αντιμετώπιση ήπιου αλλά και πιο σοβαρού αλλεργιακού επεισοδίου. Όσον αφορά άτομα με αναφυλακτικές αλλεργιακές αντιδράσεις, μπορεί να χρειαστούν πριν από τον εμβολιασμό τη γνώμη του γιατρού τους».

«Ο πιο επικίνδυνος ιός είναι αυτός της παραπληροφόρησης»

Η κ. Θεοδωρίδου αναφορικά με τα fake news που κυκλοφορούν είπε «υπάρχει ένας ιός εξαιρετικά μεταδοτικός και επικίνδυνος, για τον οποίο μάλιστα δεν υπάρχει και εμβόλιο. Αυτός είναι ο ιός της παραπληροφόρησης. Αφορά πληροφορίες που δεν περνούν μέσα από τον δρόμο της επιστημονικής γνώσης. Υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας. Εδώ είμαστε για να αντιτάξουμε στις όποιες -φαιδρές στις περισσότερες περιπτώσεις- απόψεις την επιστημονική γνώση. Μόνο με την επιστημονική τεκμηριωμένη γνώση μπορεί να τις αντιμετωπίσει κανείς και είμαστε εδώ γι’ αυτό», ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου.

«Δεν επηρεάζει το εμβόλιο η μετάλλαξη του κορωνοϊού»

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στο θέμα των μεταλλάξεων του ιού. «Το θέμα των μεταλλάξεων του ιού απασχολεί το τελευταίο διάστημα. Ο κορωνοϊός και τους προηγούμενους μήνες επέδειξε μεταλλάξεις. Θα παρουσιάσει ακόμα περισσότερες στο μέλλον. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη. Η επιστήμη παρακολουθεί αυτή την εξέλιξη, αλλά μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι αλλαγές δεν αποτελούν μια μεγάλη μεταβολή στη σοβαρότητα της νόσου ή ανάγκη τροποποίησης του εμβολίου. Το εμβόλιο παραμένει αποτελεσματικό και ασφαλές».

Τα κριτήρια για την προτεραιοποίηση των «ομάδων» που εμβολιάζονται

«Βαθμιαία», όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών «θα εμβολιαστούν μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες, ωστόσο ακόμα χρειαζόμαστε προτεραιοποίηση των ομάδων που εμβολιάζονται».

Τα κριτήρια για την προτεραιοποίηση είναι:

Όσοι έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν. Έχει διαπιστωθεί κατά τους μήνες της πανδημίας ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον πρώτο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Τις πρώτες εβδομάδες έχουν προτεραιότητα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω έκθεσης στον ιό. Ο λόγος για τους υγειονομικούς. «Όταν ξεκίνησε η προτεραιοποίηση είχαμε σκέψεις για το ποια θα είναι η αποδοχή από τους υγειονομικούς», είπε η κ. Θεοδωρίδου. Εκείνοι αποτελούν το παράδειγμα για τους υπόλοιπους. «Είμαστε χαρούμενοι γιατί φαίνεται πως υπάρχει ευρεία αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς», πρόσθεσε.
Ακολουθούν οι ευάλωτοι, οι ηλικιωμένοι που ζουν σε ειδικές δομές και οι χρονίως πάσχοντες.
«Στην προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτω των 18 ετών, καθώς δεν έχουν γίνει σχετικές μελέτες για κανένα από τα εμβόλια».

Ο συμβολισμός πίσω από το σήμα της επιχείρησης «Ελευθερία»

Τέλος, η κ. Θεοδωρίδου έκλεισε την ενημέρωσή της αναφερόμενη στο σήμα της επιχείρησης «Ελευθερία», λέγοντας: «Η ασπίδα και η σύριγγα δεν είναι τυχαία σύμβολα. Η εν λόγω επιχείρηση θα αποτελέσει την ασπίδα μας κατά του ιού και το εμβόλιο το κύριο όπλο μας για να ξεφύγουμε από την πανδημία που έχει επηρεάσει τη ζωή μας».

Θεμιστοκλέους: Αύριο έρχονται 83.500 δόσεις του εμβολίου της Pfizer

Μέχρι σήμερα, Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου, στις 16:00, στα πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας εμβολιάστηκαν 471 άτομα και αναφέρθηκε μόνον ένα περιστατικό ελαφράς αλλεργικής αντίδρασης. Αυτό ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Μέχρι τις 4:00 το απόγευμα εμβολιάστηκαν στα πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας 471 άτομα. Αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, το οποίο αντιμετωπίστηκε επιτυχώς και αυτό το αναφέρω πιστός στη δέσμευσή μου για λεπτομερή ενημέρωση με απόλυτη διαφάνεια. Αύριο συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στα πέντε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και ξεκινά και σε τέσσερα νοσοκομεία της περιφέρειας» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους. Όπως ανέφερε, την Τρίτη «παραλαμβάνουμε την πρώτη μεγάλη παρτίδα της Pfizer, 83.850 δόσεων, που θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία, έτσι ώστε από εκεί να γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα να ανοίγει τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα. Αυτός θα γίνεται με τρεις τρόπους:

Μέσω της άυλης συνταγογράφησης
Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr
Mέσω φαρμακείου ή μέσω ΚΕΠ
Η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα