Θεσμικοί στις ομιλίες ΓΑΠ και Βενιζέλος στήριξαν Ανδρουλάκη

Ο Βενιζέλος είπε τον χρησμό «η αλήθεια δύσκολα αντιμετωπίζει το ευχάριστο ψέμα», ενώ ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε τα σύνορα με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Απόλυτα θεσμικοί και υποστηρικτικοί στο Νίκο Ανδρουλάκη ήταν οι δύο πρώην αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Και οι δύο πρώην πρόεδροι γνωρίζοντας πως πάνω τους ήταν όλα τα βλέμματα απέφυγαν τις αιχμές και ο καθένας από την πλευρά του προσπάθησαν να αναδείξουν τον ρόλο τους στη νέα εποχή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου για το πόσο δίκιο είχε σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν επί των ημερών του, ενώ ο κ. Βενιζέλος για τις γνώσεις του επί των διεθνών θεμάτων. Ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να αφήσει την οποιαδήποτε αιχμή κατά της νέας ηγεσίας, όπως και το να ξεδιπλώσει δική του ατζέντα, όπως έλεγαν οι Κασσάνδρες. Βέβαια επιτέθηκε με τον δικό του τρόπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, δίχως να τον κατονομάσει λέγοντας την ατάκα-χρησμό «η αλήθεια δύσκολα αντιμετωπίζει το ευχάριστο ψέμα».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πραγματοποίησε μία εφ’ όλης της ύλης ανάλυση των κινδύνων που παρουσιάζονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ευχήθηκε στο κόμμα να κερδίσει «τη μάχη της συγκυρίας και τον πόλεμο της Ιστορίας και επεσήμανε ότι κανένα κόμμα δεν έχει υποχρέωση να διευκολύνει άλλα κόμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι σύνεδροι άκουσαν την ομιλία του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ σίγουρα έγιναν σοφότεροι για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ουκρανία και το ποια μεγάλα συμφέρονται διακυβεύονται.

Προβαίνοντας σε δυσοίωνες εκτιμήσεις για το μέλλον στο επίπεδο της οικονομίας, των διεθνών σχέσεων, της ειρήνης κλπ ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «η περίοδος μέχρι τις εθνικές εκλογές και η νέα κοινοβουλευτική περίοδος όποια και αν είναι η κυβέρνηση θα έχει πολλαπλές δυσκολίες και πολλά ανοιχτά μέτωπα». Κατά τον κ. Βενιζέλο «οφείλουμε να φέρουμε τη δημόσια συζήτηση και την κοινωνία εντός θέματα. Αν κάτι μας δίδαξε η κρίση είναι πρώτον το εθνικό καθήκον αντίληψης της πραγματικότητας και δεύτερον το εθνικό καθήκον αλήθειας και ειλικρίνειας που έχει πάντα κόστος» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Επανέκαμψε μετά από τρία χρόνια στο ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος καισ την ομιλία του πραγματοποίησε μία ανάλυση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειες του

 

«Η αλήθεια και το ευχάριστο ψέμα»

Όπως τόνισε «η αλήθεια δύσκολα αντιμετωπίζει το ευχάριστο ψέμα. Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Τα κόμματα οφείλουν να έχουν τις φιλοδοξίες τους. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Κανένα κόμμα δεν έχει την υποχρέωση να διευκολύνει τα άλλα κόμματα. Όμως το καθήκον ειλικρίνειας μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τον χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς».

Η ηγεσία υπό το Νίκο Ανδρουλάκη θα σταθμίσει τα πράγματα, είπε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι η δημοκρατική προοδευτική παράταξη είχε πολλές εκλογικές επιτυχίες και αποτυχίες στο επίπεδο της συγκυρίας, αλλά είναι περήφανη για τις επιλογές της στο επίπεδο της ιστορίας. «Κάθε γενιά που έχει ταλαιπωρηθεί θέλει τα δικά της αποτελέσματα στο επίπεδο της συγκυρίας. Αλλά όλοι θέλουμε η αυστηρή κρίση της ιστορίας να είναι ευνοϊκή» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος και κατέληξε λέγοντας «εύχομαι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να κερδίσει τη μάχη της συγκυρίας και τον πόλεμο της ιστορίας».

Ο κ. Βενιζέλος σε αυτό το πλαίσιο έκανε λόγο για «τα πρώτα θετικά δείγματα γραφής και για τις τόσο ενθαρρυντικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη δυναμική και τις δυνατότητες της Παράταξης» υπό τη νέα ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη ενώ σημείωσε ότι η παράταξη στο παρελθόν πλήρωσε δυσανάλογα μεγάλο πολιτικό τίμημα την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Τα όρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου

Ο Παπανδρέου

Το στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα του 3ου συνεδρίου. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «το Κίνημα είναι σε μια νέα ελπιδοφόρα φάση» και το ότι «στέλνουμε μήνυμα ηχηρής παρουσίας του ΠΑΣΟΚ».

Καλούμαστε και ως Κίνημα Αλλαγής να απαντήσουμε στις προκλήσεις τις εποχής μας ανατρέποντας κατεστημένα, επεσήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι «κάποιοι αυτό φοβούνται, τη διαχρονική πορεία αλλαγών που κάναμε. Γι’ αυτό επιμένουν να μας εγκλωβίζουν στο δίλημμα με ποιον θα πάτε; Γιατί δεν θα μας θέλουν ανεξάρτητους και ελεύθερους».
«Θέλουν να μας καταστήσουν κομπάρσους στις ορέξεις των ισχυρών και την διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης» υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός.  «Το στοίχημα δεν είναι με ποιους θα πάμε αλλά που θα πάει η χώρα», είπε και πρόσθεσε ότι η πόλωση σήμερα δεν αφορά τα πραγματικά διλήμματα για την κοινωνία, αλλά εξυπηρετεί τον εγκλωβισμό ψηφοφόρων σε μικροκομματικές επιδιώξεις. Το δικό μας στοίχημα είναι να ανατρέψουμε το πολιτικό σκηνικό, τόνισε.

«Οι συντηρητικές δυνάμεις βολεύονται στο δίπολο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και θέλουν να μας παγιδέψουν στο δίλημμα με ποιους θα πάτε. Παρά τις δυσκολίες που περάσαμε το Κίνημά μας γέννησε ελπίδα. Δική μας ευθύνη να μην απογοητεύσουμε τους πολίτες» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Η διαφορά με την Δεξιά

Ο κ. Παπανδρέου έκανε αρκετές αναφορές στο Νίκο Ανδρουλάκη ενώ αναφερόμενος στην συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια σημείωσε ότι αυτό σημαίνει απειλή για τη δημοκρατία και συνέστησε προσοχή στους δημαγωγούς που όπως είπε θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής παλεύει για εξουσία του λαού. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει στην πράξη τι σημαίνει να υπηρετείς τη δημοκρατία είπε ο κ. Παπανδρέου λέγοντας ότι αυτό διαφοροποιεί το ΠΑΣΟΚ από τη Δεξιά αλλά και την παραδοσιακή Αριστερά

Θα μπορούσα να υιοθετήσω αυτούσια την ομιλία του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αλλά το ζήτημα είναι άλλο τόνισε ο κ. Παπανδρέου αν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί την ομιλία του ιδίως σε ότι αφορά τη δημοκρατία, την ελευθερία του τύπου κλπ. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επικαλούμενος άρθρο του economist ότι «ναι λεφτά υπάρχουν αλλά ποιος τα παίρνει».

Για τους δεξιούς η αγορά είναι ο θεός ενώ για την παραδοσιακή αριστερά είναι ο δαίμονας ενώ για μας είναι ένα εργαλείο για την ευημερία των πολιτών είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου κάνοντας αναφορές αντίστοιχα στο κράτος, τη δημοκρατία, την εξωτερική πολιτική, την παιδεία, την πράσινη ανάπτυξη, τα εργασιακά δικαιώματα κλπ. καταθέτοντας ουσιαστικά τις διαχωριστικές γραμμές που διαφοροποιούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απολογισμό των πεπραγμένων

Κρίσιμη και ευνοϊκή συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, χαρακτήρισε την περίοδο αυτή ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας «ότι κουβαλάμε ένα μεγάλο τραύμα, της κρίσης. Αλλά ας μην αφήνουνε τους άλλους να κρύβουν τις ευθύνες τους» είπε κάνοντας απολογισμό της διακυβέρνησης του 2009-2011. Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά και στη συντηρητικής Ευρώπης που θέλησε να βρει το θύμα σε μια αδύναμη Ελλάδα.

«Μπορεί κάποιοι να καπηλεύονται το αλλάζουμε ή βουλιάζουμε αλλά δεν το πιστεύουν» αφήνοντας αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ ότι στόχος τους είναι μόνο η νομή της εξουσίας. «Ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού με τη δική μας πρόταση διακυβέρνησης. Αν ο λαός αποφασίσει διαφορετικά η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, ας κυβερνήσουν οι άλλοι», κατέληξε.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα