Θυμίζει τον Σπράο στον Σημίτη η έκθεση Πισσαρίδη

Ο καθηγητής είχε προβλέψει το 2010 ότι θα χρεοκοπήσει η χώρα λόγω ασφαλιστικού

Το 1997 ο Κώστας Σημίτης, πρωθυπουργός από τον Ιανουάριο του 1996, ζήτησε από τον καθηγητή Γιάννη Σπράο μία έκθεση για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Η έκθεση προκάλεσε τεράστιο ντόρο, με τους γνωστούς αντιδραστικούς κύκλους να κάνουν λόγο για ανάλγητο καθηγητή τον οποίον έβαλαν οι σιωνιστές, οι νεοφιλελεύθεροι, οι εχθροί της πατρίδας, μέχρι και ότι ήταν εκπρόσωπος των εξωγήινων γράφτηκε ακόμη και από τον τότε φιλοκυβερνητικό Τύπο.

Κάποιοι άλλοι έκαναν λόγο ότι η έκθεση ήταν αντιγραφή από το ασφαλιστικό της χούντας του Πινοσέτ στη Χιλή. Ο Σπράος στην έκθεσή του προέβλεπε ότι το 2010 η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε. Οι λαϊκές αντιδράσεις έκαναν τον Σημίτη να κάνει πίσω. Όπως πίσω έκανε και το 2001, όταν ο Τάσος Γιαννίτσης παρουσίασε τον ομώνυμο νόμο που έδινε βιωσιμότητα στο ασφαλιστικό τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Το ασφαλιστικό Γιαννίτση στηριζόταν πάνω στην έκθεση Σπράου. Κι ο νόμος Γιαννίτση έμεινε στις καλένδες, καθώς ξεσηκώθηκε θύελλα από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος, συμπεριλαμβανόμενου και του ΠΑΣΟΚ του Άκη.

Τελικά, επαληθεύτηκε η πρόβλεψη Σπράου. Το ασφαλιστικό έσκασε και το 2010 οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο, καθώς την πενταετία Καραμανλή (2004-2009) αυξήθηκαν υπέρογκα οι δαπάνες του ασφαλιστικού και μειώθηκαν δραματικά τα έσοδα. Οπότε, ακόμη και εάν υπήρχε μία περίπτωση να μη δικαιωθεί η πρόβλεψη Σπράου, η άφρονα διαχείριση, ή πιο σωστά η μη διαχείριση του προβλήματος, μας οδήγησε στη χρεοκοπία και στα μνημόνια. Όλα αυτά, όπως εκμυστηρεύθηκε ο Κώστας Σημίτης στους συνομιλητές του, τα θεωρεί από τα μαύρα σημεία της διακυβέρνησής του, καθώς έκανε πίσω φοβούμενος το πολιτικό κόστος.

Έτσι τώρα που διάγει την όγδοη δεκαετία της ζωής του και είναι συνταξιούχος, έχει αποφασίσει να παρεμβαίνει και να στηρίζει δύσκολες αποφάσεις. Τέτοια θεωρεί και την έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη. Κι όπως λέει, «η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη έχει κάτι από Σπράο και Γιαννίτση. Πρώτον, επειδή προτείνει παρεμβάσεις που αμφισβητούν κεκτημένα. Και δεύτερον, επειδή η αντιπολίτευση, αλλά και ένα λαϊκό κομμάτι της κυβερνητικής πλειοψηφίας την απορρίπτουν πριν καν τη διαβάσουν». Και μάλιστα, δεν διστάζει να πάει κόντρα και στον πρώην συνεργάτη του και υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής του, τον Νίκο Χριστοδουλάκη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα