Το αναπάντητο τελεσίγραφο του SPD στον Σρέντερ

Oι σύντροφοι του πρώην καγκελάριου στο SPD βρήκαν μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την ευκαιρία και του έστειλαν ένα τελεσίγραφο στο οποίο του ζητούν να παραιτηθεί από υψηλόβαθμες θέσεις που καταλαμβάνει σε ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις

Η λαϊκή «πείρα» λέει ότι ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται, αλλά στην περίπτωση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών τού SPD με τον πρώην αρχηγό τους και πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν κρύβεται, ούτε η οργή που διαπνέει τη σχέση των δύο μερών.

Ως γνωστόν, ο Σρέντερ μετά την αποχώρησή του από τη γερμανική καγκελαρία το 2005 βρήκε επαγγελματική «θαλπωρή» στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό τής Gazprom. Αυτό ποτέ δεν το κατάπιαν οι σύντροφοί του στο SPD, αλλά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βρήκαν την ευκαιρία και του έστειλαν ένα τελεσίγραφο στο οποίο ζητούν από τον 78χρονο άλλοτε αρχηγό τους να παραιτηθεί από υψηλόβαθμες θέσεις που καταλαμβάνει σε ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις.

Ποιες είναι αυτές; Ο Γκ. Σρέντερ είναι μέλος των διοικητικών συμβουλίων των σχημάτων που διαχειρίζονται τους αγωγούς αερίου Nord Stream 1 και 2 –της ρωσικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft–, ενώ θα καταλάβει και θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Gazprom.

Ο Σρέντερ δεν έχει απαντήσει (για την ώρα τουλάχιστον) στο τελεσίγραφο που του έχει απευθύνει το κόμμα του, γεγονός που επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του ο εκ των προέδρων τού SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ.

Η απάντηση Σρέντερ αναμενόταν στις αρχές Μαρτίου, και ο Κλίνγκμπαϊλ παραδέχτηκε ότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχει σαφώς αποστασιοποιηθεί πολιτικά από τον Σρέντερ, συμπληρώνοντας ότι εναντίον του βρίσκεται σε εξέλιξη μία εσωκομματική διαδικασία (σ.σ. διαγραφής;). «Όλοι θα θέλαμε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ να βρεθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας, το αργότερο όταν άρχισε ο πόλεμος», όμως «επέλεξε λάθος πλευρά», πρόσθεσε ο Κλίνγκμπαϊλ.

Όπως προαναφέρθηκε, η αλλεργία που έχει προκαλέσει ο Σρέντερ στα ευρύτερα κέντρα αποφάσεων της Γερμανίας δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Πρόκειται για μία χρόνια υποβόσκουσα ενόχληση που γεννήθηκε και συνεχίζει να πυροδοτείται από την πολυετή στενή φιλική σχέση που φαίνεται ότι διατηρεί ο πρώην καγκελάριος με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Από τις 24 Φεβρουαρίου, δε, που ο «τσάρος» έγινε κόκκινο πανί για τη Δύση έπειτα από την απόφασή του να εισβάλει τελικά στην Ουκρανία, αυτή η πίεση στον Σρέντερ να πάρει διαζύγιο από το Κρεμλίνο έχει κλιμακωθεί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα