Το ασυμβίβαστο αλλάζει τα δεδομένα

Η διατήρηση του ασυμβίβαστου για τους βουλευτές, που θέλουν να μεταπηδήσουν στο Στρασβούργο, αλλά και η αιφνιδιαστική υποψηφιότητα του Γιώργου Κουμουτσάκου για την περιφέρεια Αττικής αποδεικνύουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να στρογγυλοποιήσει τις επιλογές του για τους «γαλάζιους» υποψηφίους στο ευρωψηφοδέλτιο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Πριν ληφθεί η απόφαση για εκλογή ευρωβουλευτών μέσω σταυρού προτίμησης, το Μαξίμου είχε κατακλυστεί από αιτήματα για να συμπεριληφθούν συγκεκριμένα άτομα σε εκλόγιμη θέση. Μετά την απόφαση των Σαμαρά-Βενιζέλου για εκλογή των ευρωβουλευτών μέσω σταυροδοσίας, ξεκίνησε νέο «πανηγύρι» με φήμες, διαρροές και δηλώσεις από προβεβλημένα στελέχη, ότι επιθυμούν να είναι στο ψηφοδέλτιο. Και αυτό διότι πόνταραν στη δημοφιλία τους και τους προσωπικούς μηχανισμούς τους, ώστε να εξασφαλίσουν μία έδρα στο Στρασβούργο. Όμως όλοι υπολόγισαν δίχως τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Ν.Δ., ναι μεν έκανε το χατίρι στον Βενιζέλο να μην ισχύσει το ασυμβίβαστο για τους εν ενεργεία βουλευτές, όμως έκλεισε την πόρτα σε όλους τους «γαλάζιους μνηστήρες», οι οποίοι δέχονταν να μπουν στη μάχη έχοντας, όμως εξασφαλισμένη την έδρα τους στην ελληνική Βουλή.

Τώρα πλέον οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι για την ευρωβουλή, για να θέσουν υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές, θα πρέπει πρώτα να παραιτηθούν από βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου – και φυσικά το ρίσκο πλέον είναι πολύ μεγάλο και ήδη ο ένας μετά τον άλλον κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Κάτι που σημαίνει ότι πλέον ο Αντ. Σαμαράς θα επιλέξει αφενός μεν τους υποψήφιους, αφετέρου δε να ανανεώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., με δεδομένο ότι καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι είναι πιθανό τουλάχιστον τρεις έως πέντε εν ενεργεία βουλευτές να αναλάβουν να τραβήξουν το καράβι των ευρωεκλογών.

Φυσικά δεν είναι σίγουρο ότι θα εκλεγούν όλοι, καθώς με βάση τις δημοσκοπήσεις στην καλύτερη περίπτωση η Ν.Δ. θα εκλέξει πέντε ευρωβουλευτές.

Πάντως η απόφαση του Αντ. Σαμαρά να διατηρήσει το ασυμβίβαστο για τους υποψηφίους της Ν.Δ. δημιουργεί ζήτημα όχι μόνο στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και στον κυβερνητικό εταίρο τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει εν ενεργεία βουλευτές στον συνδυασμό της «Eλιάς». Όμως αυτό επί της ουσίας τού δημιούργησε προβλήματα, καθώς από τη μία αποχώρησαν οι «58» από την «Eλιά», ενώ από την άλλη πέραν κάποιων βουλευτών δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία από άλλους για να ανταγωνιστούν κόντρα σε πιο προβεβλημένα πρόσωπα για δύο το πολύ θέσεις.

Συστράτευση

Στη διαμόρφωση εικόνας ενότητας και συστράτευσης προσβλέπει η ηγεσία της Ν.Δ. και η συμμετοχή και ενεργοποίηση των κορυφαίων υπουργών και στελεχών της έχει την αυτονόητη σημασία της προκειμένου να ανακοπεί η «τάση για ομφαλοσκόπηση». Αυτό κρίνεται αναγκαίο από τον       Αντώνη Σαμαρά, ύστερα από την αναιμική παρουσία που έχει γενικώς η ΝΔ στην πορεία προς τις ευρωεκλογές που είναι μια κρίσιμη μάχη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κεντρική επιλογή είναι η συσπείρωση των δυνάμεων της ΝΔ και αυτό κρίνεται ως μια εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση, καθώς σε πολλές περιοχές υπάρχουν εμφύλιες συρράξεις και τα αντάρτικα καλά κρατούν. Ο Πρωθυπουργός δεν θέλει σε καμία περίπτωση η ΝΔ να επιστρέψει στην εποχή της εσωστρέφειας κάτι που θα ήταν καταστροφικό μόλις 11-12 εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές.

Με δεδομένο ότι η μάχη των ευρωεκλογών είναι άκρως σημαντική και ουσιαστικά θα αποτελέσει και ένα δημοψήφισμα για την κυβέρνηση, όσο και να μην το παραδέχονται ευθέως στο Μέγαρο Μαξίμου, η Ν.Δ. προσπαθεί να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία.     Ως εκ τούτου κεντρικός στόχος είναι η μέγιστη δυνατή συστράτευση, όχι μόνο των βουλευτών αλλά και των κορυφαίων υπουργών, που πρέπει, όπως λένε στο πρωθυπουργικό επιτελείο, να εισέλθουν με δυναμισμό και με πίστη για την νίκη στη μάχη των ευρωεκλογών και κυρίως «να λειτουργήσουν υπέρ της συλλογικής προσπάθειας».

«Σε αυτή την μάχη θα κριθούν όλοι. Κανείς δεν πρέπει να κρυφτεί» τονίζουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, όπου όμως υπάρχει η εικόνα πως πολλοί υπουργοί αποφεύγουν να μπουν στην φωτιά, ενώ μεγάλος αριθμός βουλευτών δεν έχει την υποδομή να δώσει μάχες σε όλα τα επίπεδα.

Ήδη, τις περασμένες ημέρες πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης που μετά από μια μακρά απουσία από τα κομματικά δρώμενα, πήγε και συζήτησε με τον πρωθυπουργό και θα παράσχει τις…«υπηρεσίες» σε συμβουλευτικό επίπεδο, καθώς δεν θέλει να βγει δημόσια, λόγω του θεσμικού του ρόλου. Το κρίσιμο όμως πρόσωπο που θα διαδραματίσει ρόλο είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που απευθύνεται στο πιο μετριοπαθές και εκσυγχρονιστικό κοινό και θα κληθεί να βγάλει σε πολλές περιοχές «τα κάστανα από την φωτιά».

Υπέρ Γιούνκερ

Εκτός των ελληνικών θεμάτων, ο πρωθυπουργός ασχολείται και με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Έτσι, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Αντ. Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι η Ν.Δ. θα τον στηρίξει για να είναι ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν. Το Μέγαρο Μαξίμου κρίνει ότι η εικόνα της χώρας αναβαθμίζεται στα μάτια των εταίρων και ο ρόλος της Ελλάδας ισχυροποιείται στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στην εκλογή του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην Κομισιόν, απέναντι στον σοσιαλιστή Μάρτιν Σουλτς.

Αλλά και το κόμμα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Πέτερ Τάουμπερ.

Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιλεγεί στο συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 6 και 7 Μαρτίου στο Δουβλίνο και ο Γιούνκερ θεωρείται μέχρι στιγμής το απόλυτο φαβορί.

Σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών Μέσων Ενημέρωσης, το κόμμα της Μέρκελ αμφιταλαντευόταν μέχρι τώρα μεταξύ του Γιούνκερ και της νυν επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Υποψήφιοι για το χρίσμα του ΕΛΚ αναμένεται ότι θα είναι επίσης ο απερχόμενος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ και ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σαμαράς και Μόντι

Την περασμένη εβδομάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε στηρίξει και τον Μάριο Μόντι για τη θέση του προέδρου της Ομάδας Εργασίας Υψηλού Επιπέδου, για τους «ιδίους πόρους» της Ε.Ε.

«Η δημιουργία της Ομάδας Εργασίας Υψηλού Επιπέδου για τους “ιδίους πόρους” της Ε.Ε. αποτελεί μεγάλο άλμα τόσο σε συμβολικό όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στο Στρασβούργο, μιλώντας υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου της Ε.Ε., στην τελετή ανάληψης από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι των καθηκόντων τού επικεφαλής σε αυτό το νέο άτυπο όργανο της Ε.Ε. Η δημιουργία της ομάδας αυτής συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια των περσινών διαπραγματεύσεων για το πολυετές οικονομικό πλαίσιο της Ε.Ε., για το 2014-2020.

Στόχος είναι με τις προτάσεις που θα καταθέσει –σε πρώτη φάση έως το τέλος του 2014– η ομάδα Μόντι να δημιουργηθεί μελλοντικά ένα νέο σύστημα χρηματοδότησης της Ε.Ε., που θα αντικαταστήσει το υπάρχον που βασίζεται στις εισφορές των κρατών-μελών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα