Το μπόνους τούς χαλάει τη… σούπα

«Αν δεν υπάρχει ένα μπόνους από 15 έως 25 έδρες, το οποίο θα παίρνει ούτως ή άλλως ο νικητής των εκλογών, το Ποτάμι δεν θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτή ήταν η απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο χθεσινό ραντεβού με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκαθάρισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι το Ποτάμι θα επιμείνει στο σχέδιο εκλογικού νόμου που επεξεργάστηκαν στη Σεβαστουπόλεως και ανακοίνωσαν με κάθε επισημότητα τον περασμένο Δεκέμβριο σε ειδική εκδήλωση. Όπως μάλιστα λένε από τη Σεβαστουπόλεως, «δεν είναι δυνατόν το πρώτο κόμμα να μην κερδίζει ένα μικρό μπόνους, προκειμένου η χώρα να μπορεί μέσα από τις συνεργασίες με άλλα κόμματα να κυβερνηθεί. Διαφορετικά θα μπούμε σε μία περίοδο ακυβερνησίας, η οποία θα αποβεί μοιραία για τον τόπο, ειδικά τώρα που η οικονομία έχει πιάσει πάτο».

Αντίθετα ο Θεοδωράκης επέμεινε στην πρόταση του Ποταμιού για σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, τη μείωση των βουλευτών σε 255, τη χορήγηση ψήφου στην ομογένεια και τη δυνατότητα να ψηφίζει κάθε πολίτης τον τοπικό βουλευτή του ανεξαρτήτως του κόμματος που θα επιλέξει στην περιφέρεια. Δοθείσης ευκαιρίας ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέλυσε το σχέδιο του κόμματός του, το οποίο έχει ως βάση τη μείωση των βουλευτών σε 255, εκ των οποίων οι πέντε θα εκλέγονται από την ομογένεια.

α) Οι βουλευτές εκλέγονται με δύο τρόπους:
# Σε 140 μονοεδρικές περιφέρειες με σταυρό από ενιαία λίστα υποψηφίων.
# Οι 110 με λίστα σε ευρείες περιφέρειες. Ο ψηφοφόρος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον βουλευτή της αρεσκείας του στη μονοεδρική και το κόμμα της αρεσκείας του στην ευρεία περιφέρεια. Η ψήφος που μετράει στο πανελλαδικό ποσοστό είναι η ψήφος στην ευρεία περιφέρεια.
β) Το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους 1 έδρα για κάθε 2% των ψήφων αντί των 50 εδρών που λαμβάνει σήμερα.
γ) Πέντε έδρες της Βουλής καταλαμβάνονται από Έλληνες της ομογένειας οι οποίοι εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες στον τόπο διαμονής τους.
δ) Να διατηρηθεί το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή.
ε) Να καταργηθεί η διάταξη που στερεί το μπόνους από συνασπισμούς κομμάτων.

Στόχος οι 200 ψήφοι
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε στον Στ. Θεοδωράκη την ανάγκη να αλλάξει εδώ και τώρα ο εκλογικός νόμος, κάτι για το οποίο χρειάζονται 200 ψήφοι. Μάλιστα, όπως διέρρευσε από τη Σεβαστουπόλεως, ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να κατεβάσει το όριο εισόδου στη Βουλή στο 2,5%, ή και στο 2%, προκειμένου να εξασφαλίσει το Ποτάμι την επιβίωσή του, καθώς με βάση τις τωρινές δημοσκοπήσεις είναι με το ένα πόδι εκτός Βουλής. Η αντίδραση του Θεοδωράκη ήταν οργισμένη, όπως τονίζουν από τη Σεβαστουπόλεως: «Επειδή το Ποτάμι δεν έμαθε να κοροϊδεύει, ούτε να τρέφεται με αυταπάτες, προτιμούμε να μείνουμε εκτός Βουλής, παρά με τις ψήφους μας να οδηγήσουμε τη χώρα σε ακυβερνησία για να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τα παιχνίδια σας».

Και τέλος ο Θεοδωράκης τόνισε ότι «εμείς ήρθαμε να ακούσουμε τις προτάσεις σας και όχι να συνεργαστούμε, καθώς δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη». Μάλιστα, για να αποτρέψει τα παραπολιτικά σχόλια, για τα οποία διακρίνονται οι… υπηρεσίες του Μαξίμου, ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε να συγκροτηθεί μία άτυπη επιτροπή με έναν εκπρόσωπο από κάθε κόμμα. Και τούτο, όπως έλεγε χθες, «για να μην προκληθεί σύγχυση στους πολίτες και να πούμε όλοι ξεκάθαρα τις προτάσεις μας».

Με απλά λόγια, ο Στ. Θεοδωράκης ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρα όλα τα κόμματα να δηλώσουν ξεκάθαρα αν επιθυμούν μπόνους στον νικητή και ποιο θα είναι αυτό, αν τάσσονται κατά ή υπέρ της διατήρησης του ορίου του 3% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή, αν θέλουν σταυρό ή λίστα, αν διαφωνούν με το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και κυρίως αν συμφωνούν με την πρόταση του Ποταμιού να μειωθούν οι βουλευτές και να ψηφίζει στο εξής και η ομογένεια.

Μετά το τέλος της συνάντησης, από τη Σεβαστουπόλεως διέρρεαν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει όλα τα θέματα καιροσκοπικά και όχι από θέση αρχών. Αφού πήρε το bοnus των 50 εδρών δύο φορές, σήμερα που οι δημοσκοπήσεις δεν τον ευνοούν προσπαθεί, όπως έκαναν οι περισσότερες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, να χρησιμοποιήσει το εκλογικό σύστημα για να υπηρετήσει τις κομματικές του σκοπιμότητες. Δεν θα του κάνουμε τη χάρη. Υποστηρίζουμε τις αλλαγές από θέση αρχών και δεν πρόκειται να παίξουμε μικροκομματικά παιχνίδια».

Η διαφοροποίηση Λυκούδη
Σε ό,τι αφορά την Κ.Ο. του Ποταμιού, η μόνη διαφοροποίηση έρχεται από τον Σπύρο Λυκούδη, ο οποίος συμφωνεί με την κατάργηση του μπόνους. Όμως, όπως λένε συνεργάτες του Στ. Θεοδωράκη, «στο τέλος ο Σπύρος θα καταλάβει την ανάγκη να υπάρξει ένα μικρό μπόνους και το Ποτάμι συντεταγμένα για μία ακόμη φορά θα ψηφίσει στη Βουλή». Πριν από λίγες ημέρες ο βουλευτής της Α΄ Αθήνας δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευκρινιστούν. Ο εκλογικός νόμος έχει πολλές πτυχές, δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες και χρειάζεται μελέτη».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Λυκούδης όταν ρωτήθηκε για το αν προτίθεται να παραμείνει στο Ποτάμι ή σκοπεύει να αποχωρήσει και να συμμετάσχει σε ένα νέο κόμμα, τόνισε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι αν θα έχει αίσιο τέλος το μεγάλο εγχείρημα του κεντρώου μεταρρυθμιστικού χώρου, η μεγάλη κεντροαριστερά. «Η πολιτική ζωή της χώρας έχει μεγάλα ανοίγματα. Όποιος καταφέρει και μπει σε αυτά τα ανοίγματα θα είναι ο κερδισμένος. Ελπίζω να είναι η κεντροαριστερά», είπε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα