Το ευρωπαϊκό στοίχημα του Τσίπρα

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Ρόλο πρωταγωνιστικό στην Ευρώπη και όχι του κομπάρσου διεκδικεί ο Αλέξης Τσίπρας, με την ελπίδα ότι τότε θα γίνει και πιο αξιόπιστος και στην Ελλάδα. Και τι καλύτερο από την υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν;

Δεδομένο θεωρούν κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρόεδρός τους θα είναι αυτός που θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν, διεκδικώντας τη θέση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Αν και οι πιθανότητες εκλογής είναι μικρές, και μόνο η υποψηφιότητα εκτιμάται πως θα ανεβάσει τις μετοχές του στο εσωτερικό της χώρας.

Όλες οι εκτιμήσεις συνηγορούν υπέρ της υποψηφιότητας, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είναι ίσως το πιο γνωστό πρόσωπο προερχόμενο από τον χώρο της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενώ ηγείται και του μεγαλύτερου κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ. Ανακοινώσεις δεν θα πρέπει να αναμένονται προς το παρόν, αν και οι τελικές αποφάσεις ήδη έχουν ληφθεί.

Όσον αφορά την ευρω-περιοδεία του Αλ. Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε τρεις επιτυχίες: προκάλεσε συζητήσεις γύρω από το όνομά του, εισέβαλε στη σοσιαλιστική ομάδα και ανέβασε τις μετοχές του λόγω της συνάντησης με τον Μάρτιν Σουλτς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνάντηση με τον πρόεδρο της σοσιαλιστικής ομάδος Χάνες Σβόμποντα, και αυτό λόγω της στάσης που κράτησε το ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνο στη συνάντηση ως γραμμή άμυνας ήταν η ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη, αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος πίσω στην Αθήνα και μιλώντας στα στελέχη του κόμματός του έκανε ολόκληρη αναφορά σε αυτή!

«Θέλω να σας ενημερώσω επ’ ευκαιρία ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Χάνες Σβόμποντα, παρουσία της επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ της Συλβάνας Ράπτη, η οποία από κοινού με τον Σβόμποντα δέχτηκε τον κ. Τσίπρα ως εκπρόσωπο μιας άλλης πολιτικής δύναμης, που θέλει να έχει διάλογο με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Ευρωπαίους Δημοκράτες και Σοσιαλιστές», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρώντας να οριοθετήσει τον Αλ. Τσίπρα.

Το άγχος του ΠΑΣΟΚ ήταν τα κοινά σημεία που θα προέκυπταν στις θέσεις Τσίπρα – Σβόμποντα, με τον πρόεδρο των σοσιαλιστών να μη στεναχωρεί το ΠΑΣΟΚ επιλέγοντας πιο ουδέτερη στάση.

Στην πλατεία Κουμουνδούρου, πάντως, εκτιμούν ότι οι εντυπώσεις από τη συνάντηση αυτή είναι υπέρ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πιο χαλαρός μίλησε για τα προβλήματα όχι μόνο της χώρας αλλά και της Ευρώπης. Σκωπτικά σχολιάστηκε η παρουσία της Σ. Ράπτη, η οποία περιφρουρούσε το… μαντρί, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως τόσο ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Χάνες Σβόμποντα, όσο και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Επιτροπής, Μάρτιν Σουλτς, έχουν στο παρελθόν επιδείξει διαθέσεις να διατηρήσουν διαύλους επικοινωνίας με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Και αυτό είναι κάτι που θορυβεί το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει επιλέξει την τακτική της έντασης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Φοβούνται προβοκάτσια

Πίσω στην Ελλάδα, η στρατηγική της έντασης που ακολουθεί η κυβέρνηση Σαμαρά θα ενταθεί το προσεχές διάστημα, συμπεριλαμβάνοντας, πιθανώς, στο… ρεπερτόριό της μέχρι και προβοκατόρικες ενέργειες, εκτίμησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεδρίαση, σύμφωνα με πηγές του κόμματος.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ο λόγος που οι «ακραίοι του Μαξίμου» επιμένουν στην ανιστόρητη και επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων, παρά την παραπομπή της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής στη Δικαιοσύνη, έχει να κάνει με την επιδίωξή τους να δυναμιτίσουν το πολιτικό σκηνικό ενόψει των επερχόμενων σκληρών μέτρων, καθώς δεν έχουν άλλη επιλογή μπροστά στην κοινωνική καταστροφή που επιφέρει η πολιτική του Μνημονίου που οι ίδιοι ασκούν, τονίζουν κύκλοι της Κουμουνδούρου.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν θεωρούν τυχαία τη σιωπή της Ν.Δ. σε σχέση με τις εμφυλιοπολεμικές –όπως τις χαρακτηρίζουν– τοποθετήσεις του στελέχους της, Φαήλου Κρανιδιώτη, τις οποίες διετύπωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές για να αντιμετωπιστεί η εγκληματική δράση της Χ.Α. και ξεκαθάρισε πως το αίτημα για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών δεν έχει να κάνει με το θέμα της Χρυσής Αυγής, αλλά με την ανάγκη να μπει άμεσα τέλος στην καταστροφική πολιτική που ασκεί η δικομματική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κύκλους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος επισημάνθηκε ακόμα πως η εξάρθρωση της εγκληματικής συμμορίας της Χ.Α. αποτελεί δικαίωση του αντιφασιστικού κινήματος και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να προχωρήσει στο αυτονόητο, δηλαδή να κινήσει τις διαδικασίες για την άσκηση ποινικής δίωξης στην ηγεσία της Χ.Α., τόνισαν, κάτω από την πίεση της ελληνικής, αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης.

Διαβάστε επίσης