Το Μαξίμου αξιολογεί

Στο Μαξίμου σχεδιάζουν μία ευρεία αντεπίθεση προκειμένου να ξεφύγει η κυβέρνησης από την δύσκολη θέση. Όμως αυτό δεν είναι και τόσο απλό, ειδικά, όταν υπάρχουν το επόμενο διάστημα κρίσιμες ψηφοφορίες και εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία για το τι θα πράξουν κυρίως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχεται, ότι πρέπει να είναι πολύ πειστικές οι ρυθμίσεις για τον φόρο ακινήτων και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ώστε να αποφευχθούν απρόοπτα στις ψηφοφορίες.

Αυτές οι εξελίξεις είναι πολύ πιθανό να αναβάλλουν για λίγες ημέρες την έλευση της τρόικας και το ορόσημο να μεταφερθεί από τις 9 Δεκεμβρίου για 10-15 ημέρες αργότερα και να ολοκληρωθεί η συμφωνία λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Βασικός λόγος καθυστέρησης στο να κατατεθούν τα δύο επίμαχα νομοσχέδια στη Βουλή είναι το ΠΑΣΟΚ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος στη σύσκεψη κορυφής στο Μαξίμου εμφανίστηκε κάθετα αρνητικός σε οποιαδήποτε μεταβολή του υφιστάμενου σήμερα πλαισίου για πλειστηριασμούς και ομαδικές απολύσεις. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τα δύο αυτά ζητήματα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της τρόικας και, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, αποτελούν προϋπόθεση για την επίτευξη συμβιβασμού στο θέμα του δημοσιονομικού κενού.

Φυσικά εάν τελικά επιβεβαιωθεί η αναβολή της άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακαλύψει όπλα, καθώς είναι βέβαιο, ότι θα αντιμετωπίσει μία νέα ομοβροντία επιθετικών δηλώσεων από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Αξιολόγηση

Στο μεταξύ παράλληλα με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων στο Μαξίμου γίνεται και μία άτυπη αξιολόγηση σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα των υπουργών και των υφυπουργών. Όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού αυτό γίνεται προκειμένου να αποφευχθούν λάθη και παραλήψεις, οι οποίες μπορεί να στοιχίσουν.

Φυσικά λόγω αυτής της αξιολόγησης κυκλοφορούν εκ νέου σενάρια για μίνι ανασχηματισμό εντός των εορτών. Και αυτό διότι όπως ισχυρίζονται όσοι διακινούν αυτά τα σενάρια η κυβέρνηση κατά την διάρκεια που η χώρα μας θα είναι στην προεδρία της Ε.Ε. είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει.

Πάντως τα σενάρια αυτά κυκλοφόρησαν, διότι κάποια υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη συζητούν στις διάφορες συνάξεις τους το ζήτημα της αποτελεσματικότητας πολλών μελών του υπουργικού συμβουλίου και δεν διστάζουν να μιλήσουν για την άμεση ανάγκη ενός διορθωτικού ανασχηματισμού. Εξάλλου, και από την παρούσα διαπραγμάτευση με την τρόικα, αναδείχθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό, το γεγονός ότι ορισμένα υπουργεία αντιμετωπίζουν πλέον σημαντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ολοκληρωθούν ούτε οι αποκαλούμενες μνημονιακές υποχρεώσεις.

 

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης