Το βιολί του ο Ερντογάν (στον Έβρο)

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου υπό τον φόβο ενός θερμού επεισοδίου, αν και εκτιμάται ότι τελικά δεν θα κάνει το… απονενοημένο ειδικά τώρα που η Άγκυρα πιέζει για κονδύλια από την Ε.Ε.

Μπορεί λόγω του κορωνοϊού η επικαιρότητα να κινείται με βάση το υπουργείο Υγείας και τις ανακοινώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα, όμως υπάρχουν πολλές ανοιχτές πληγές για τις οποίες το Μαξίμου έχει την προσοχή του. Κατ’ αρχάς η οικονομία και η ύφεση που θα προκληθεί λόγω του κορωνοϊού.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο πρωθυπουργός προτάσσει την ανθρώπινη ζωή και το πώς η χώρα θα βγει με τις λιγότερες πιθανές απώλειες από τη μάχη με τον κορωνοϊό. Όμως είναι βέβαιο ότι θα αφήσει τα αποτυπώματά της στην οικονομία. Πάντως, στο Μαξίμου εκτιμούν πως τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup επιτρέπει στη χώρα μας και στην κυβέρνηση να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα. Αρκεί βέβαια η υγειονομική κρίση να μην κρατήσει περισσότερο από τρεις μήνες. Διαφορετικά, οι σχεδιασμοί πρέπει να αλλάξουν. Απλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως λένε οι συνεργάτες του, έχει εμπιστοσύνη στους επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν ότι η φούρια του κορωνοϊού μπορεί να ανασχεθεί μέχρι τον Μάιο. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει την επόμενη ημέρα για την οικονομία, ώστε να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν από την ημέρα που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται τα περιοριστικά μέτρα.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο το Μαξίμου είναι ο απρόβλεπτος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ακόμη και εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού δεν σταμάτησε τις μαγκιές. Μία υγειονομική κρίση, που πλέον έχει χτυπήσει και την Τουρκία. Και η ανησυχία για την Αθήνα μεγεθύνεται, καθώς λίγες ώρες μετά την τηλεδιάσκεψη του Τούρκου Προέδρου με την Άγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Μπόρις Τζόνσον, οι ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο βίωσαν διαδοχικές νύχτες έντασης από τις απόπειρες εισβολής μεταναστών που διεξάγονται με την τουρκική στήριξη.

 

Δεν πέτυχε η τηλεδιάσκεψη

Στην τηλεδιάσκεψη ο Ερντογάν ζήτησε εκ νέου χρήματα, αλλά η απάντηση που έλαβε προφανώς δεν τον ικανοποίησε. Ούτε για το μεταναστευτικό, ούτε για τη Συρία, ούτε φυσικά για περισσότερα κονδύλια. Εξάλλου, η Μέρκελ πιέζει πανταχόθεν για αλλαγή της συμφωνίας που υπάρχει από το 2016 και την οποία ουκ ολίγες φορές την έχει καταστρατηγήσει η Τουρκία.

Σε αυτή την τηλεδιάσκεψη ο Ερντογάν βρήκε λίγη… συμπόνια από τον Τζόνσον, αν και αυτός είχε στο μυαλό του τις εξελίξεις στον κορωνοϊό. Τουναντίον ο Μακρόν και η Μέρκελ ξεκαθάρισαν ότι για να συζητηθούν όλα τα αιτήματα της Τουρκίας, πρέπει κατ’ αρχάς να φύγουν από τα σύνορα οι μετανάστες. Η επίτευξη ή όχι συμφωνίας μεταξύ Βερολίνου-Παρισιού (κατ’ ουσίαν, δηλαδή, της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και της Άγκυρας, αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να προβλεφτεί από κανέναν. Είναι σαφές πως η Ε.Ε. δεν θέλει να δώσει στον Σουλτάνο αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης, ή βίζα για τους Τούρκους πολίτες, και το ερώτημα είναι εάν ο Ταγίπ Ερντογάν θα αποδεχθεί ή όχι την άρνηση από τους Ευρωπαίους. Ο ίδιος βέβαια με την ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κράτησε χαμηλά την μπάλα και όλοι κατάλαβαν πως η τηλεδιάσκεψη δεν πήγε τόσο καλά, όσο θα ήθελε ο σουλτάνος.

 

Το καλό και το κακό σενάριο

Το εάν θα αποκλιμακώσει την ένταση στον Έβρο ο Ερντογάν θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Κάποιοι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι λόγω της Συνόδου Κορυφής στις 26 Μαρτίου ο Τούρκος Πρόεδρος θα θελήσει να δείξει ένα καλό πρόσωπο και το γεγονός ότι η Τουρκία έκλεισε τα σύνορα με Ελλάδα και Βουλγαρία –λόγω κορωνοϊού– είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Ερντογάν να μαζέψει τις ορδές και στο εσωτερικό της χώρας να δείξει ότι για λόγους φιλανθρωπίας «μάντρωσε» τους μετανάστες.

Το παραπάνω σενάριο είναι το θετικό για την Ελλάδα, όσον αφορά πάντα στο προσφυγικό. Βέβαια στην Αθήνα υπολογίζουν και το κακό σενάριο. Δηλαδή εν μέσω υγειονομικής κρίσης να θελήσει ο Ερντογάν να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο, σχεδόν ανεξέλεγκτο, όπως αυτό των Ιμίων, ώστε να παρασύρει και την κοινή γνώμη της χώρας του, που δεν είναι και ιδιαίτερα θετική το τελευταίο διάστημα για τον Σουλτάνο, μετά την ήττα στη Συρία, τα προβλήματα με την οικονομία και ενώ ακόμα δεν έχει φανεί το μέγεθος του προβλήματος που θα αντιμετωπίσει η χώρα του με τον κορωνοϊό – τον οποίο, μέχρι και τώρα, έκρυβε!

Η Αθήνα, μάλιστα, δεν αποκλείει για το προσεχές διάστημα και τα «πολλαπλά επεισόδια» από την Άγκυρα, τα οποία θα θέσουν σε δοκιμασία τις αντοχές όχι απλώς στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά της ίδιας της χώρας μας που πλήττεται από τον κορωνοϊό – αν και εδώ δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα επιδράσει στο εσωτερικό της Τουρκίας η εξάπλωση της πανδημίας, που μέχρι σήμερα το καθεστώς έκρυβε!

Και όλα αυτά, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει το ταξίδι του το τρίτο τουρκικό γεωτρύπανο…

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα