Τραγωδία στην Τουρκία

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την τραγωδία που λαμβάνει χώρα στην Τουρκία, μετά την έκρηξη σε ανθρακωρυχείο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 245 ανθρώπους, ενώ σύμφωνα με τις αρχές, τουλάχιστον άλλοι 120 παραμένουν ακόμη παγιδευμένοι.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό, υπάρχουν 245νεκροί και πάνω από 88 τραυματίες, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του αντιπολιτευτικού κόμματος CHP που εκλέγεται στη Μανίσα, Οζγκιούρ Οζέλ, έκανε λόγο για 350 νεκρούς.

Η έκρηξη στο ανθρακωρυχείο σημειώθηκε μετά από βλάβη σε μονάδα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι θάνατοι των ανθρακωρύχων έχουν προέλθει από ασφυξία λόγω του μονοξειδίου του άνθρακα.

Συνεχίζουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες οι ομάδες διάσωσης ώστε να διασώσουν παγιδευμένους εργάτες και διοχετεύουν οξυγόνο για να τους βοηθήσουν να αναπνεύσουν.

Σε ανακοίνωση που είχε εκδοθεί τα ξημερώματα της Τετάρτης, αναφερόταν ότι 787 άτομα βρίσκονταν στο ορυχείο την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, σημειώνοντας παράλληλα ότι ορισμένοι εκ των τραυματιών ήταν «άνθρωποι που βρίσκονταν εκτός του ορυχείου», επισημαίνοντας ότι αυτό δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες.

Τα αίτια της τραγωδίας

Αποποίηση ευθυνών από την εταιρεία διαχείρισης, η οποία με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε το θάνατο των εργατών, επισημαίνοντας ότι από την τελευταία αυτοψία στο ανθρακωρυχείο πριν από δύο μήνες δεν διαπιστώθηκε κάτι που να έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες ασφαλείας.

Ωστόσο δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες για τον αριθμό των παγιδευμένων, ενώ το δυστύχημα σημειώθηκε σε βάθος δύο χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης, όταν έκρηξη σε μετασχηματιστή προκάλεσε πυρκαγιά.

Η πολιτική αντίδραση

Η τουρκική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες, ενώ ακυρώθηκαν όλοι οι αθλητικοί αγώνες. Παράλληλα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων κατά τη συνεδρίαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο άκουσμα της ασύλληπτης τραγωδίας, ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αλβανία και μετέβη στον τόπο της τραγωδίας, όπως επίσης και ο αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον κυβερνήτη της Μανίσα, Αμπντουραχμάν Σαβάς πλήρη κινητοποίηση των επιχειρήσεων διάσωσης. Ο κ. Γκιουλ ακύρωσε, επίσης, το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα και αύριο θα μεταβεί στη Σόμα.

Στο σημείο έχουν στείλει αντιπροσώπους τους το Εθνικιστικό Κόμμα και το Κόμμα Λαϊκής Δημοκρατίας.

Οργή κατά της κυβέρνησης

Παράλληλα, δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για αυξανόμενη οργή κατά της τουρκικής κυβέρνησης για την καταστροφή. Τουρκικά συνδικάτα διατυπώνουν επικρίσεις κατά της κυβέρνησης  για την ανεπάρκεια των κανόνων ασφαλείας.

Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε τον περασμένο μήνα αίτημα της αντιπολίτευσης για διερεύνηση του θέματος της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στα τουρκικά ορυχεία.

Ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η τελευταία επιθεώρηση στο ανθρακωρυχείο είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου και ότι η εταιρεία εφάρμοζε τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας.

Η Τουρκία έχει τις χειρότερες επιδόσεις στον τομέα της ασφάλειας των ορυχείων στην Ευρώπη, καθώς 2.554 μεταλλωρύχοι έχουν χάσει τη ζωή του από το 1991. Στον απολογισμό δεν περιλαμβάνονται οι νεκροί της Σόμα.

«Εάν υπήρξε  αμέλεια, δεν θα κλείσουμε τα μάτια. Θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ανάμεσά τους και διοικητικά και νομικά μέτρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, όπου  τα εργατικά ατυχήματα είναι συχνά.

Παράλληλα, το γραφείο του τοπικού εισαγγελέα άρχισε έρευνα για το θέμα.

Στην Τουρκία δεν είναι σπάνιο φαινόμενο τα ατυχήματα σε ανθρακωρυχεία που έχουν στοιχίσει ζωές. Τα συνδικάτα έχουν επικρίνει την κυβέρνηση για αποτυχία εποπτείας των δραστηριοτήτων στις εγκαταστάσεις, ειδικότερα σε σχέση με τις επιχειρήσεις υπεργολαβίας, που κατηγορούνται ότι απασχολούν εργάτες με ελλιπή εκπαίδευση.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της διαχειρίστριας εταιρείας , Αλπ Γκιουρκάν, είχε πει στη Hürriyet το 2012 ότι οι μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα των ορυχείων ήταν κερδοφόρα για την επιχείρηση, αλλά πολλοί έχουν κατηγορήσει τις εταιρείες για κερδοσκοπία με τίμημα την ασφάλεια των εργατών τους.

Μετά το θάνατο 30 ανθρακωρύχων το Μάιο του 2010 στην Ζονγκουλντάκ, ο τότε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ομέρ Ντιντσέρ, προκάλεσε την οργή λέγοντας ότι «αυτοί που σκοτώθηκαν πέθαναν όμορφα».

«Αρχικά, οι πρώτοι 19 ανθρακωρύχοι δεν είχαν ίχνος εγκαύματος, πέθαναν όμορφα», είχε πει ο υπουργός σε τηλεοπτικό σταθμό μετά την καταστροφή, για να συμπληρώσει ο κ. Ερντογάν ότι «ο θάνατος είναι η μοίρα των ανθρακωρύχων».

«Δολοφόνοι» έγραψε ομάδα νεαρών στην πρόσοψη του κτιρίου όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της διαχειρίστριας εταιρείας.

Οι νεαροί πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στον κήπο των εγκαταστάσεων της εταιρείας κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Αυτό το κτίριο υψώνεται πάνω στο αίμα των εργατών» και «Δεν πέθαναν όμορφα. Αυτό είναι δολοφονία, όχι μοίρα».

«Το ατύχημα που είδαμε σήμερα στην ιδιωτική αυτή εγκατάσταση αποτελεί μία δολοφονία στο μέγιστο βαθμό της. Είμαστε αντιμέτωποι με τη χειρότερη εργατική δολοφονία στην ιστορία της χώρας», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της Ένωσης Ανθρακωρύχων, Τσετίν Ουιγκούρ.

Από την πλευρά της η Επαναστατική Συνομοσπονδία Εργαζομένων χαρακτηρίζει το δυστύχημα «σφαγή» των εργαζομένων. «Τα ορυχεία δεν ελέγχονται, δεν εφαρμόζονταν οι κανονισμοί (εργασιακής) ασφαλείας. Το μόνο που ενδιέφερε ήταν τα κέρδη», υποστήριξε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Κάνι Μπέκο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα