ΤΖΙΝΑ ΧΑΣΠΕΛ: Μια αμφιλεγόμενη κυρία στα… αλώνια της CIA

Σαν κεραυνός εν αιθρία «έπεσε» η απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, να αντικαταστήσει τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον με τον –πρώην πλέον– διοικητή της CIA Μάικ Πόμπεο. Και ο κεραυνός δεν αφορά μόνο τον τρόπο που ανακοινώθηκε η καρατόμηση Τίλερσον, αλλά και το πρόσωπο που αντικαθιστά στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ τον μετακινηθέντα Πόμπεο…

Επιμέλεια: Βιβή Μαρίτσα

Κανέναν δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι ο ελάχιστα politically correct Αμερικανός Πρόεδρος δεν ακολούθησε το πρωτόκολλο και ανακοίνωσε την αποπομπή του Ρεξ Τίλερσον από το αμερικανικό ΥΠ.ΕΞ. μέσω… twitter! Τουλάχιστον οι ανώτεροι αξιωματούχοι της διακυβέρνησης Τραμπ ήταν περισσότερο διαφωτιστικοί για την αιτία του «ανασχηματισμού».

Είπαν, συγκεκριμένα, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλησε να «διακόψει» τη σύντομη καριέρα του Τίλερσον, διότι αποφάσισε να δημιουργήσει μία ομάδα νέων προσώπων, ενόψει της συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βορειο-κορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ουν.

Μέσα σε αυτές τις γενικές αλλαγές που κάνει ο Τραμπ, ένα πρόσωπο έστρεψε πάνω της τα περισσότερα βλέμματα κι αυτό ήταν η νέα επικεφαλής της CIA, η Τζίνα Χάσπελ.

Το όνομά της μόνο άγνωστο δεν ήταν στην υπηρεσία καθώς, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην εφημερίδα «Washington Post», «η Τζίνα Χάσπελ, η αναπληρώτρια διευθύντρια της CIA, επελέγη να αντικαταστήσει τον διευθυντή Πομπέο και θα είναι η πρώτη διευθύντρια της CIA, ένα ιστορικό ορόσημο. Ο Μάικ και η Τζίνα έχουν συνεργαστεί για πάνω από έναν χρόνο και έχουν αναπτύξει βαθύ, αμοιβαίο σεβασμό».

Η «σιδηρά Κυρία» της CIA

Ποια είναι, λοιπόν, η Τζίνα Χάσπελ που αναρριχήθηκε στην ιεραρχία και έγινε η πρώτη γυναίκα που θα κρατήσει στα χέρια της τα ηνία της CIA;

Η Χάσπελ ξεκίνησε να εργάζεται στη μυστική εθνική υπηρεσία πριν από 30 και πλέον χρόνια, το 1985, και τον τελευταίο ένα χρόνο ήταν η «σκιά» του Μάικ Πόμπεο, με τον οποίο συνεργαζόταν στενά.

Στη διάρκεια της θητείας της στην υπηρεσία η Χάσπελ είχε βρεθεί σε πολυάριθμες ηγετικές θέσεις της CIA, αλλά ταυτόχρονα ήταν διακριτική και κρατούσε την καριέρα της «μυστική».

Αυτό που δυστυχώς για την ίδια δεν κατάφερε να μείνει… μυστικό είναι το σκοτεινό παρελθόν της «Πρώτης Κυρίας» της CIA, καθώς φέρεται να συμμετείχε σε επιχείρηση βασανισμού κρατουμένων για τρομοκρατία στην Ταϊλάνδη.

Η φυλακές της «ντροπής»

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της New York Times, τον Αύγουστο του 2002 η εθνική υπηρεσία CIA δημιούργησε μυστικές φυλακές στην Ταϊλάνδη όπου επί αρκετό καιρό βασάνιζε δύο υπόπτους για τρομοκρατία, οι οποίοι θεωρούνταν μέλη της Αλ-Κάιντα.

Ο ένας από τους δύο υπόπτους ήταν ο Παλαιστίνιος Αμπού Ζουμπάιντα όπου, σύμφωνα με μαρτυρίες, πήγαν να τον πνίξουν 83 φορές μέσα σε ένα μήνα, καθώς του βουτούσαν το κεφάλι μέσα στο νερό για να ομολογήσει, ενώ του χτυπούσαν συνεχώς το κεφάλι στον τοίχο. Μέσα στην «ειδική» φυλακή υπήρχαν παντού κάμερες, οι οποίες κατέγραφαν τα βασανιστήρια. Το ProPublica αναφέρει ότι οι φύλακες έδεναν τον Ζουμπάιντα με χειροπέδες και έριχναν για ώρες νερό στο πρόσωπό του μέχρι να πνιγεί. Ο 31χρονος ικέτευε να σταματήσουν, ενώ επέμενε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τα μελλοντικά σχέδια των τρομοκρατών.

Οι επικεφαλής των φυλακών της CIA περιγελούσαν τον ίδιο και αγνοούσαν τις ικεσίες που έκανε σχετικά με τους βασανισμούς στους οποίους υποβαλλόταν, με αποτέλεσμα να κατηγορήσουν τον ίδιο ότι έπαθε ψυχολογικό κλονισμό δημιουργώντας του ψεύτικα συμπτώματα.

Όπως αναφέρει η «Washington Post», η νέα διευθύντρια της CIA, Τζίνα Χάσπελ, επέβλεπε και ήταν μία από τις επικεφαλής των «φυλακών της ντροπής», γι’ αυτό και το 2013 αντικαταστάθηκε από επικεφαλής της εθνικής μυστικής υπηρεσίας της CIA, καθώς υπήρξαν αμφιβολίες για τον ρόλο που είχε στη δημιουργία.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Συνταγματικά και Ανθρώπινα δικαιώματα (μη Κυβερνητική Οργάνωση με έδρα το Βερολίνο) πίεζε τον δημόσιο εισαγγελέα της Γερμανίας να συλλάβει τη Χάσπελ, για τον ρόλο που έπαιξε στο «πρόγραμμα βασανισμού».

«Χάθηκαν» τα ενοχοποιητικά βίντεο

Ό,τι αποδεικτικά στοιχεία υπήρχαν για την υπόθεση καταστράφηκαν καθώς όπως αναφέρουν τα αμερικάνικα ΜΜΕ, το 2005 «χάθηκαν» τα ενοχοποιητικά βίντεο για αυτές τις τεχνικές «ανάκρισης υπό πίεση» που εφαρμόστηκαν σε πολλούς κρατούμενους-υπόπτους για τρομοκρατία στις φυλακές στην Ταϊλάνδη, και μέσα σε αυτούς που τα κατέστρεψαν ήταν και η Τζίνα Χάσπελ.

Ο πρώην αξιωματικός υπεύθυνος για την τρομοκρατία Τζον Κυριακού είχε γράψει άρθρο περί των φυλακών στην Ταϊλάνδη, ενώ είχε αναφέρει μια γυναίκα, η οποία επιτηρούσε εκεί αλλά δεν την κατονόμασε. Μετά από καιρό, ο Κυριακού προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας ότι «η Χάσπελ ήταν υπεύθυνη» μαζί με τον Τζέιμς Μίτσελ και τον Μπρους Τζέσσεν. Εν τέλει, ο Κυριακού καταδικάστηκε το 2012 με την κατηγορία ότι αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες και έμεινε 23 μήνες στη φυλακή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα