Vardhui Khachatryan: Μουσική βραδιά-αφιέρωμα στον επετειακό εορτασμό με τον τίτλο «Viva Callas»

Στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας το Σάββατο, 24 Αυγούστου

100 Χρόνια του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας (1919-2019). Μουσική βραδιά-αφιέρωμα στον επετειακό εορτασμό με τον τίτλο  «Viva Callas».

Πρόκειται για ένα κονσέρτο-αφιερωμένο στη μεγάλη υψίφωνο Maria Callas με τη διεθνούς φήμης μέτζο σοπράνο Vardhui Khachatryan, η οποία ειδικά για τον σκοπό αυτό θα ταξιδέψει από την Ελβετία στη χώρα μας. Στο πιάνο θα τη συνοδέψει ο καταξιωμένος Ιταλός πιανίστας Corrado Valvo.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας (τηλ. 22980-52355) το Σάββατο, 24 Αυγούστου στις 9 μ.μ., ενώ προσωπικότητες του πολιτισμού και των γραμμάτων έχουν προσκληθεί να την πλαισιώσουν.

Η Αρμένισσα mezzo-soprano, Vardhui Khachatryan, με την απίστευτη καθαρότητα της φωνής της, απαλή και πλούσια, με την εκπληκτική της τεχνική καθώς και την κομψή και ταυτόχρονα δραματική παρουσία της, συγκεντρώνει  πολλές μεγάλες ιδιότητες του λυρικού τραγουδιού. Από νεαρή ηλικία, η mezzo-soprano συμμετείχε έντονα στη ζωή της τέχνης. Ο πατέρας της, Βαρντουί, διάσημος βαρύτονος και καλλιτέχνης της Δημοκρατίας της Αρμενίας, ξεκίνησε να την ενθαρρύνει στην κλασική μουσική  από την παιδική της ηλικία. Στην ηλικία των 7 ετών μπαίνει στο μουσικό σχολείο όπου σπουδάζει ταυτόχρονα πιάνο και φωνητικά. Συνεχίζει τις σπουδές της στο μουσικό κολλέγιο μετά το «Romanos Melikyan», στη συνέχεια στο Κρατικό Μουσικό Ωδείο του Ερεβάν μετά στο Komitas από όπου λαμβάνει τα διπλώματα σολίστ και παιδαγωγικής.

Έκανε το ντεμπούτο της το 1996 στο θέατρο της Όπερας του Ερεβάν, ερμηνεύοντας το ρόλο της Parandzem στο «Arshak II» του T. Tchukhatchyan. Η Βαρντουί υπήρξε σολίστ στο ίδιο θέατρο από το 1997 όπου έπαιξε τους ρόλους της Κάρμεν στην «Carmen» του G. Bizet, Pauline στο «The Queen of Spades» («La Dame de Pique») του P.I. Tchaykovsky, της Azucena στο «Il Trovatore», Amneris στην «Aida» του G. Verdi, Adalgisa στο «Norma» από τον V. Bellini, καθώς και σε άλλους διάσημους ρόλους.

Το 2004 λαμβάνει το Εθνικό Βραβείο «Artavazd» στην κατηγορία «Καλύτερη ηθοποιός όπερας της χρονιάς».

Η επαγγελματική της πείρα στην Ευρώπη ξεκινά το 1999, όταν κερδίζει τον Διεθνή Διαγωνισμό «Chant à Liège» (Βέλγιο). Κατά τα επόμενα δύο χρόνια βραβεύεται  σε επτά διεθνείς διαγωνισμούς. Το 2001 η Βαρντουί κερδίζει το Grand Prix Μαρία Κάλλας της Αθήνας και το 1ο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού Montserrat Caballé. Η τελευταία της επέτρεψε να λάβει διάφορες κρατήσεις και προσκλήσεις σε φημισμένα φεστιβάλ και πολλές ενδιαφέρουσες προσφορές από καλλιτεχνικούς πράκτορες.

Τραγούδησε μεταξύ των άλλων στο Θέατρο Bolshoy (Μόσχα), στο θέατρο Bunka Kaykan (Τόκιο), στο Teatro di Verdi (Sassari), στο Teatro Sperimentale di Spoleto, στο Φεστιβάλ Euro Mediterraneo στη Ρώμη στο Φεστιβάλ Castell de Peralada στην Ισπανία, στο Φεστιβάλ MIDEM στις Κάννες, στο φεστιβάλ Suoni di Primavera στην Ιταλία, στο Flâneries Musicales d’Eté του Reims, στο Φεστιβάλ d’Ambronay στη Γαλλία.

Η Βαρντουί τραγουδούσε με τους Montserrat Caballe, Angela Ghiorghiu, Cecilia Gasdia, José Cura, Carlos Almaguer, Franco Vassallo, υπό την καθοδήγηση των Pierre Dominique Ponnelle, Alexander Joel, Fabio Pirona, Adrian Leaper, Werner Pfaff, Miguel Ortega, Gabor Takacs-Nagy κ.λπ.

Το μεγάλο της ρεπερτόριο κυμαίνεται από την μπαρόκ έως τη σύγχρονη, καθώς και τη γερμανική Lieders, ρωσική, γαλλική, ισπανική, ιταλική και αρμενική σύνθεση μελωδιών. Επιπλέον, τραγουδά (εκτελεί) σε επτά γλώσσες.

Το επαγγελματικό της υπόβαθρο την ώθησε να δημιουργήσει το πολιτιστικό σωματείο «AVETIS» το 2011. Σκοπός του σωματείου είναι να προωθήσει έμπειρους καλλιτέχνες και να ανακαλύψει νέα ταλέντα.

Πρόγραμμα της Συναυλίας της 24ης Αυγούστου

BIZET: «Carmen» – Habanera

ROSSINI: «Il barbiere di Siviglia» – Una voce poco fa

VERDI: «Un ballo in Maschera» – Morro, ma prima in grazia

VERDI: «Il Trovatore» – Tacea la notte placida

VERDI: «La forza del destino» –  Pace, pace

CILEA: «Adriana Lecouvreur» – Io son l’umile ancella

PUCCINI: «Tosca» – Vissi d’arte

BELLINI: «Norma» – Casta Diva

GOUNOD: «Roméo et Juliette» – Je veux vivre

THOMAS: «Mignon» – Je suis Titania

PUCCINI: «Gianni Schicchi» – O mio babbino caro

VERDI: «Un ballo in maschera» – Saper vorreste

Διαβάστε επίσης