Βάρεσε διάλυση το πρωτάθλημα στο μπάσκετ

Αμφίβολο αν θα κατέβουν ΠΑΟΚ, Πανιώνιος Κύμη, ο Ολυμπιακός θα είναι στην Α2, ο Χολαργός διαπραγματεύεται να πουλήσει το… ΑΦΜ σε όποια ομάδα πλειοδοτήσει

Στα πρόθυρα να βαρέσει διάλυση είναι το πρωτάθλημα μπάσκετ στην Ελλάδα. Η Α1, όπως λεγόταν πριν από μερικά χρόνια, ή Basket League όπως μετονομάστηκε, πνέει τα λοίσθια. Οι χορηγοί αποχωρούν, διότι βλέπουν το τέλος του επαγγελματικού μπάσκετ στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα και πολλές ομάδες είτε πουλάνε το… ΑΦΜ τους σε άλλες και εγκαταλείπουν, είτε απλά διαλύονται και υποβιβάζονται στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα…

Είναι προφανές ότι τη νέα σεζόν είναι αμφίβολο αν μπορεί να γίνει στοιχειωδώς ένα αξιόλογο πρωτάθλημα, καθώς μία προς μία οι ομάδες της κατηγορίας δηλώνουν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις του πρωταθλήματος.

Ο ΠΑΟΚ είναι υπό διάλυση. Ο Μπάνε Πρέλεβιτς αποχώρησε, καθώς ο Ιβάν Σαββίδης δεν έδειξε καμία διάθεση να βάλει το χέρι στην τσέπη και να καλύψει ένα μέρος από τον προϋπολογισμό της ομάδας. Ο μεγαλομέτοχος του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ μπορεί να ξόδεψε 70 εκατ. ευρώ για να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα με το Open και το «Έθνος», αλλά δεν έχει διάθεση να βάλει ούτε ευρώ στο μπάσκετ. Ο τελευταίος υποψήφιος χρηματοδότης που αποπειράθηκε να βοηθήσει (ο Καραμάνος) έφυγε κακήν-κακώς και η ομάδα έμεινε χωρίς… παίκτη πλέον!

Δεδομένο είναι ότι ο (νεοφώτιστος) Χολαργός θα αποχωρήσει, καθώς ο βασικός μέτοχος της ομάδας δεν έχει διάθεση να ρίξει λεφτά στον σύλλογο γι’ άλλη μια χρονιά. Με δεδομένο ότι η ομάδα θα εξαφανιστεί από τον χάρτη, γίνεται προσπάθεια (πλειστηριασμός, για την ακρίβεια) ώστε να βρεθεί ενδιαφερόμενη ομάδα και να αγοράσει το ΑΦΜ του Χολαργού για να κερδίσει την παραμονή της στην κατηγορία. Βασικός υποψήφιος είναι το Λαύριο, που βάσει αποτελεσμάτων έπεσε στην Α2, αλλά ψάχνει τρόπο να παραμείνει στην Basket League.

Η Κύμη είναι άλλη μια ομάδα που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πάρει μέρος στο νέο πρωτάθλημα. Εδώ και καιρό ο βασικός μέτοχος της ευβοιακής ομάδας (ο Θεοδώρου) έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να εγκαταλείψει την ομάδα, καθώς ο ίδιος και η οικογένειά του κουράστηκαν να βάζουν λεφτά σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Όσο η ομάδα έπαιζε στην έδρα της (στην Α2 και στις μικρότερες κατηγορίες) υπήρχε ένα όνειρο συμμετοχής στην Α1, όμως πλέον και με δεδομένες τις υποχρεώσεις, αλλά και το γεγονός ότι ο σύλλογος παίζει στη Χαλκίδα (λόγω έλλειψης υποδομών στην Κύμη), έχει προκαλέσει σκέψεις απόσυρσης από τα κοινά…

Ο Πανιώνιος είναι μια άλλη περίπτωση ομάδας που βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού». Ήδη από το τέλος της περασμένης σεζόν φάνηκαν τα πρώτα σημάδια αποσύνθεσης του συλλόγου, που ταλαιπωρήθηκε με υποβιβασμούς σε κατώτερες κατηγορίες. Όλοι πίστεψαν ότι δόθηκε λύση με την άνοδο της ομάδας στην Α1, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η κατάσταση είναι στο απροχώρητο και δύσκολα η σημερινή διοίκηση θα αποφασίσει να παραμείνει χωρίς βοήθεια από τον Ερασιτέχνη…

Φυσικά, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τη βιωσιμότητα της κατηγορίας (και του επαγγελματικού μπάσκετ στη χώρα) είναι η απουσία του Ολυμπιακού από την Α1. Οι «ερυθρόλευκοι», μετά την απόφασή τους να μην κατέβουν στα πλέι-οφ με τον Παναθηναϊκό, οδηγήθηκαν στην Α2 και μόνο με κυβερνητική παρέμβαση πλέον θα μπορέσουν να αγωνιστούν στην Basket League.

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι η υπόθεση συμμετοχής του Ολυμπιακού στην… Αδριατική Λίγκα ήταν μια «μπαρούφα» και το πιο πιθανό είναι οι «ερυθρόλευκοι» να παίξουν τη νέα σεζόν στο πρωτάθλημα της Α2. Αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να ικανοποιεί τους Αγγελόπουλους (γιατί δεν θα βάλουν λεφτά που έβαζαν στο παρελθόν για να συναγωνιστούν τον Παναθηναϊκό και να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα), όμως δίνει ένα καίριο χτύπημα στην υπόσταση της  Α1, αφού πολλοί χορηγοί δεν είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν χρήματα σε ένα πρωτάθλημα που δεν θα συμμετάσχει ο Ολυμπιακός.

Όλα δείχνουν πως το πρωτάθλημα της νέας σεζόν ή δεν θα αρχίσει ποτέ ή θα γίνει με ελάχιστες ομάδες και με πενιχρή ανταγωνιστικότητα…

Aποχωρεί

ο χορηγός

Με επίσημη επιστολή ο βασικός χορηγός της Basket League ενημέρωσε τον ΕΣΑΚΕ ότι δεν θα κάνει χρήση της option που είχε για δεύτερο χρόνο και αποχωρεί από τη διαφήμισή του στο πρωτάθλημα.

Στην  επιστολή που απέστειλε στη διοργανώτρια αρχή της Basket League, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι δεν θα γίνει χρήση του δεύτερου χρόνου της μεταξύ τους συμφωνίας και είναι ελεύθεροι να αναζητήσουν άλλο χορηγό.

Η συγκεκριμένη εταιρεία έδωσε πέρσι ένα ποσό ύψους 870.000 ευρώ, ωστόσο δεν είναι διατεθειμένη να πράξει το ίδιο και την επόμενη σεζόν.

Οι διαδοχικές αποχωρήσεις ομάδων, οι αγοραπωλησίες ΑΦΜ και τα φημολογούμενα έντονα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν διάφορες ΚΑΕ, επιτείνουν την κακή εικόνα και αποθαρρύνουν ακόμα περισσότερο πιθανούς επενδυτές και υποψήφιους χορηγούς, ενώ και η απουσία του Ολυμπιακού από την κατηγορία παίζει τον ρόλο της.

Στον ΕΣΑΚΕ πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, αφού λέγεται ότι και η ΕΡΤ πρόκειται να μειώσει δραματικά το ποσό για τις ομάδες που έχει στην κεντρική διαχείριση.

Διαβάστε επίσης