Βασικός στόχος η αυτοδυναμία

Στο Μαξίμου χάρηκαν με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η υπόθεση των υποκλοπών ήταν απλή γρατζουνιά

«Ησύχασε η θάλασσα μέσα στα μάτια σου, το πλοίο φτάνει,
μπαίνει μες στο λιμάνι
». Αυτούς τους στίχους από το υπέροχο τραγούδι της Αναστασίας Μουτσάτσου το «Πέρασε η μπόρα», που επί προεδρίας Ντέμη Νικολαΐδη χρησιμοποιήθηκε και ως ύμνος της ΑΕΚ, τραγουδούν οι περισσότεροι στο Μαξίμου μετά τις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου. Τόσο πριν από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όσο και μετά.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η αλήθεια είναι ότι η μπόρα των υποκλοπών-με βάση τις δημοσκοπήσεις- μάλλον εξελίχθηκε σε φθινοπωρινά πρωτοβρόχια. Και αυτό διότι οι γρατζουνιές στο προφίλ του πρωθυπουργού, αλλά και συνολικά οι αμυχές στην κυβέρνηση μοιάζουν να επουλώθηκαν, παρά την πίεση που ασκεί η αντιπολίτευση.

Μάλιστα μετά την όντως επιτυχημένη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, οι δημοσκοπικές επιδόσεις της Ν.Δ. επανήλθαν σε φάση ανάκαμψης που, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να καταστήσει εφικτό τον στόχο της αυτοδυναμίας. Βέβαια στις επί μέρους ερωτήσεις των δημοσκοπήσεων οι πολίτες σε μεγάλο ποσοστό απαντούν ότι είναι ενοχλημένοι από την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά μπροστά στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια βάζουν αυτό το σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας πολύ χαμηλά στο ενδιαφέρον τους. Κάτι πολύ λογικό, καθώς η αγωνία για το αύριο ολοένα και μεγαλώνει.

Ένα άλλο στοιχείο που έπεισε τους πολίτες ήταν το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα και ειδικά για τον δύσκολο χειμώνα που ακολουθεί. Τουναντίον οι υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα θύμισαν στους περισσότερους το περιβόητο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2014 όπου έταξε λαγούς με πετραχήλια, πράσινα άλογα, μέχρι κι επιστροφή δεινοσαύρων στα δάση. Ένα πρόγραμμα για το οποίο ακόμη και ο Βαρουφάκης έχει δηλώσει «έφριξα όταν το διάβασα». Βέβαια το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του Αλέξη Τσίπρα επαναλήφθηκε και τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν προεκλογικά το μόνο που δεν υποσχέθηκε ήταν να πετάει λεφτά από ελικόπτερο. Και τελικά δεν άφησε ευρώ στην τσέπη των μικρομεσαίων. Οπότε τώρα δεν έπεισε ούτε τους ψηφοφόρους του με τα όσα υποσχέθηκε. Όπως για παράδειγμα ότι θα κρατικοποιήσει την ΔΕΗ. Μία υπόσχεση αστεία, διότι όπως του απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης με βάση το ποσοστό του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ το δημόσιο με 34% είναι ο βασικός μέτοχος. Ο δε τρόπος της επανακρατικοποίησης, όπως δήλωσαν οι Παύλος Πολάκης και Γιώργος Κυρίτσης μέσω και με δανεικών από τον ΕΦΚΑ έκανε τους πολίτες να τρέμουν από τον φόβο τους.

Προτιμούν Κυριάκο

Έτσι, λοιπόν, οι ερωτηθέντες στις δημοσκοπήσεις από τη στιγμή που δεν έχει εμφανιστεί στον ορίζοντα άλλη λύση προτιμούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαχειριστεί και αυτή την κρίση, παρά τον Αλέξη Τσίπρα σε ρόλο μαθητευόμενου μάγου για δεύτερη φορά. Γι’ αυτό το λόγο και προς ώρας συγχωρούν την κυβερνητική αβλεψία με τις υποκλοπές.

Με βάση, λοιπόν, τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αυτό το δημοσκοπικό προβάδισμα των οκτώ ποσοστιαίων μονάδων επιτρέπει στο κυβερνητικό κόμμα να διαμορφώσει την στρατηγική του και να κυνηγήσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Κι αυτό, καθώς το επιτελείο του πρωθυπουργού θα εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την χαμηλή εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στον Αλέξη Τσίπρα, όπως επίσης και το ότι η πλειοψηφία θεωρεί ότι με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εποχή η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη. Επίσης κάτι που θα αναδείξει του Μαξίμου είναι ότι σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να κρατά το τιμόνι της χώρας.

Ένα άλλο μεγάλο όπλο του πρωθυπουργού είναι ότι οι πολίτες θεωρούν πολύ καλή τη στάση του στα εθνικά, αλλά και το γεγονός ότι έχει καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις σε ό,τι αφορά στην αντιπαράθεση με τον Ερντογάν σε όλα τα διεθνή φόρουμ. Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κρίνεται επιτυχημένη, ενώ με τα λεγόμενα του ότι «ο ελληνικός λαός δεν νιώθει εχθρός με τον τουρκικό» φαίνεται να συμφωνεί το 72,2% των ψηφοφόρων. Εξάλλου και στην Τουρκία στο αντίστοιχο ερώτημα και οι Τούρκοι σε ποσοστό 64% απαντούν ότι δεν νιώθουν ως εχθροί.

Επίδειξη ισχύος

Πάνω σε αυτά τα δεδομένα στηρίχθηκε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος στην ετήσια συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που φέτος έγινε στη Χερσόνησο Ηρακλείου είπε ότι η Νέα Δημοκρατία μπαίνει στον εκλογικό κύκλο από θέση ισχύος. Παρουσία του προέδρου του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «όταν έρθει η ώρα την άνοιξη του 2023 θα παραθέσουμε τα επιχειρήματά μας στους Έλληνες. Τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας και η Ελλάδα είναι σήμερα σε καλύτερη θέση και είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες θα μας δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία να ολοκληρώσουμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε».

Κάποια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού στο ΕΛΚ είναι πολύ πιθανό να τα ακούσουμε και κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορές στη Ν.Δ. και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της θητείας της. «Παρ’ όλα αυτά, εφαρμόσαμε την ατζέντα για την οποία είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά», είπε και «η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ε.Ε.». Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο των FT με τις 7 χώρες που αποτελούν θετικές οικονομικές εκπλήξεις, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα. «Θα υπερβούμε το 5% ανάπτυξη, ίσως προσεγγίσουμε το 6% και του χρόνου θα κινηθούμε στο 2%», ανέφερε. Τέλος, για το μεταναστευτικό σημείωσε πως ακολούθησε η κυβέρνησή του διαφορετική πολιτική για τη μετανάστευση και «μειώσαμε τις ροές κατά 80%, χτυπώντας τα δίκτυα διακινητών».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα