ΒΙΒΛΙΟ – Εκδόσεις Κεντικελένη: Η μέθοδος Montessori και η παιδαγωγική της Σιγκαπούρης

Γιορτινές προτάσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά

Οι εκδόσεις Κεντικελένη εδράζουν στο κέντρο της Αθήνας (Ιπποκράτους 44) και είναι γνωστή η αγάπη τους για τα παιδιά. Με διαδραστικά βιβλία για τους μικρούς μας φίλους αλλά και τους γονείς, έχουν δώσει το στίγμα τους στον χώρο του παιδικού βιβλίου. Σειρές όπως «Εκπαιδευτικοί Σχεδιασμοί & Διαθεματικότητα», «Βιβλία Κατασκευών», «Βιβλία για νέους γονείς», «Εκπαιδευτικές σειρές και παραμύθια» κ.ά., βοηθούν τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς να ενσκύψουν στην ψυχολογία των παιδιών, προκειμένου η εκπαίδευσή τους να περάσει από συγκεκριμένες ατραπούς με θετικά αποτελέσματα.

Σχετικές Ειδήσεις

Ένα σημαντικό απόκτημα για τις εκδόσεις Κεντικελένη είναι η απόκτηση δικαιωμάτων για την παιδαγωγική της Montessori. «Στην παιδαγωγική μέθοδο της Μαρίας Μοντεσσόρι, σκοπός της εκπαίδευσης δεν είναι να μεταδώσουμε στο παιδί έτοιμες γνώσεις αλλά να το ενθαρρύνουμε να καλλιεργήσει την επιθυμία του για μάθηση. Οφείλουμε, λοιπόν, να ενθαρρύνουμε το παιδί να παρατηρεί το περιβάλλον του, να πειραματίζεται με τις δυνατότητές του και έτσι αβίαστα να μαθαίνει. Είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του να επικοινωνεί με ομήλικους και ενήλικες. Η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων θα το βοηθήσουν να αποκτήσει επίγνωση του εαυτού του και των άλλων: μια αντιπαράθεση είναι συχνά μια παρεξήγηση που είναι εύκολο να λυθεί όταν γνωρίζουμε να συζητάμε, να ακούμε και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον», αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Όταν όμως η μέθοδος Montessori συνδυάζεται με την παιδαγωγική της Σιγκαπούρης, το αποτέλεσμα παραείναι εκπληκτικό. Σε αυτήν τη σειρά οι εκδόσεις Κεντικελένη κυκλοφορούν –προς το παρόν– δύο τόμους: «Μαθαίνω Μαθηματικά με το σύστημα Montessori και την παιδαγωγική της Σιγκαπούρης», τόσο για το Νηπιαγωγείο όσο και για την Α΄ Δημοτικού.

Τα βιβλία αυτά προτείνουν περισσότερες από 100 δραστηριότητες, οι οποίες βασίζονται στο σύστημα Montessori και την παιδαγωγική της Σιγκαπούρης. Η παιδαγωγική μέθοδος της Σιγκαπούρης στα μαθηματικά είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη. Στόχος είναι τα παιδιά να αγαπήσουν τα Μαθηματικά. Το παιδί χρησιμοποιεί συγκεκριμένα αντικείμενα και σταδιακά αντιλαμβάνεται έννοιες όπως της ποσότητας. Εδραιώνει τη μάθηση και μαθαίνει να χρησιμοποιεί τα σύμβολα των μαθηματικών.

Ανακαλύπτει νέες έννοιες και μαθαίνει να εκφράζει με λέξεις τη λογική του σκέψη. Το παιδί αναπαριστά συμβολικά τις μαθηματικές καταστάσεις και τους αριθμούς και εισάγεται στις έννοιες των αριθμητικών πράξεων. Μαθαίνει να χρησιμοποιεί σωστά το υποστηρικτικό υλικό, το οποίο εμπεριέχεται στα συγκεκριμένα βιβλία, ενώ μπορεί να τα κατεβάσει και από συγκεκριμένο λινκ, ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιεί χωρίς περιορισμούς.

Διαβάστε επίσης