Βουλή: Καμπανάκι για τα αναδρομικά από το γραφείο προϋπολογισμού

Τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο δημοσιονομικό εκτροχιασμό από τις δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, σε συνδυασμό με τον εκλογικό κύκλο, κρούει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή του.

Όπως αναφέρεται, το ακριβές ποσό θα προσδιοριστεί από το Δημόσιο όταν δημοσιευθούν οι αποφάσεις και θα επιβαρύνει δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό του έτους στο οποίο θα υπάρξει η απόφαση για την επιστροφή τους, ακόμη και εάν ταμειακά η δαπάνη επιμεριστεί στα επόμενα χρόνια.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή εντοπίζει συνολικά πέντε εστίες αβεβαιότητας, οι οποίες συνδέονται, εκτός από τις διεκδικήσεις αναδρομικών, με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, το ύψος των κόκκινων τραπεζικών δανείων, την ολοκλήρωση των δράσεων που συνδέονται με την εκταμίευση των κερδών από SMP’s και ANFA’s και την εφαρμογή του νέου πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης. Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, η έκθεση εκτιμά πως δεν θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα, δεδομένου ότι τα υψηλότερα ποσοστά εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αφορούν σε τομείς της οικονομίας, οι οποίοι απευθύνονται στην εγχώρια ζήτηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΠΚΒ, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 ήταν μεγαλύτερο κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017, εξέλιξη από την οποία όμως δεν μπορούν να προκύψουν συγκρίσιμα συμπεράσματα για το συνέβη με το ύψος του πρωτογενούς σε όρους προγράμματος καθώς ακολουθείται διαφορετική μεθοδολογία.

Στην έκθεση επισημαίνεται με σαφήνεια η ιδιαίτερη βαρύτητα έγκαιρης ολοκλήρωσης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, ώστε αφενός να εκταμιευθεί η δόση, αφετέρου να μην υπάρξει αρνητικό σήμα στις αγορές και επιπρόσθετα, να μην μείνουν πίσω οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Επισημάνθηκε επίσης η διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ( 3,8 δισ. ευρώ το 2018). Παρ’ ότι το άνοιγμα στο ισοζύγιο δεν θεωρείται μεγάλο, αυτό που τονίστηκε είναι η τάση διεύρυνσης η οποία όπως τονίστηκε αναμένεται να ενισχυθεί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα