Βράζουν οι φυλακές της χώρας

Τρεις χιλιάδες κρατούμενοι πραγματοποιούν από τη Δευτέρα απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο «διατάσσει» την μεταγωγή στις νέες υψίστης ασφαλείας ομάδων κρατουμένων, με μοναδικό κριτήριο τα αδικήματα στα οποία εμπλέκονται και παράλληλα τους αποκλείει από το ευεργετικό μέτρο των αδειών.

Ανάμεσα στους κρατούμενους που δεν δέχονται λήψη τροφής και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία πείνας είναι και κρατούμενοι στα υπόγεια ειδικά κελιά των φυλακών Κορυδαλλού. Πρόκειται για τον Δημήτρη Κουφοντίνα και τον Ηρακλή Κωστάρη που έχουν καταδικασθεί για την υπόθεση της 17Ν , τον Κ. Γουρνά που έχει καταδικασθεί για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα και έναν κούρδο πολιτικό κρατούμενο.

Στην απεργία συμμετέχουν και δέκα νεαροί κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού που κρατούνται για την υπόθεση της Οργάνωσης Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Μάλιστα εξαιτίας της απεργίας πείνας που πραγματοποιούν έχουν διακοπεί οι δίκες τους.

Την ίδια ώρα, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της χώρας προχωρούν σε στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές.

Οι  κινητοποιήσεις τους γίνονται τα διαστήματα 08:00-11:00 και 16:00-19:00, θα είναι επαναλαμβανόμενες και θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα και την Τρίτη.

Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας, δε θα πραγματοποιούνται επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων, επισκεπτήρια συνηγόρων καθώς και παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μιλάνε για εκρηκτική υποστελέχωση στις φυλακές, όπως για παράδειγμα στον Κορυδαλλό, όπου σε κάθε βάρδια ένας ή δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι αναλογούν σε 500 κρατουμένους.

Καταγγέλλουν επίσης πως σε ιδρύματα χωρητικότητας 900 θέσεων στοιβάζονται πάνω από 2.000 κρατούμενοι ενώ αναφέρθηκαν και στην απεργία πείνας των φυλακισμένων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα