Χαράλαμπος Αθανασίου: «Όσο και αν η χώρα μας δοκιμάστηκε από την κρίση, άντεξε»

Της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης και των αρετών των Ελλήνων δικαστών υπεραμύνθηκε κατά την διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε στο πλαίσιο του εορτασμού του προστάτη του δικαστικού σώματος του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

«Όσο και αν η χώρα μας δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια από την κρίση, όσο και αν οι θεσμοί μας πέρασαν δύσκολες μέρες η δικαιοσύνη, παρά τα τόσα προβλήματα, άντεξε. Και άντεξε χάρη στη φιλοτιμία όλων των λειτουργών της, των δικαστών, των δικηγόρων και των εργαζόμενων στις δικαστικές αρχές”. Ο υπουργός ζήτησε από τους δικαστές ” να επιταχύνουν τους ρυθμούς και να παράσχουν ακόμα μεγαλύτερο δίκτυο προστασίας στον αδύναμο πολίτη”.

“Φυσικά χρειάζονται χρήματα, νέες υποδομές και άλλες υλικές προϋποθέσεις, αλλά μη ξεχνάτε ότι το κύριο δομικό στοιχείο της μεταρρύθμισης είμαστε εμείς, οι θεματοφύλακες της. Και εμείς, επειδή γνωρίζουμε το ρόλο μας και τον σεβόμαστε, θα πάμε την Ελληνική Δικαιοσύνη πιο μπροστά κόντρα στο λαϊκισμό, κόντρα στα συμφέροντα και κόντρα σε όσους επιθυμούν μια Δικαιοσύνη φοβική και ποδηγετούμενη. Παρακαλώ, όταν φύγετε από δω, πείτε στα παιδιά σας, στους φίλους σας, ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη η οποία λειτουργεί με ψυχραιμία και νηφαλιότητα ούτε φοβάται, ούτε χειραγωγείται», κατέληξε ο κ. Αθανασίου

Διαβάστε το χαιρετισμό του υπουργού Δικαιοσύνης:

«Σήμερα εορτάζουμε την ιερή μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, του προστάτη της πόλης μας αλλά και του προστάτη του Δικαστικού Σώματος.Του Αγίου Διονυσίου που καθιερώθηκε και ως ο πολιούχος των νομικών επιστημόνων εν γένει. Ο Άγιος Διονύσιος, γόνος οικογένειας αρχόντων της πόλης της Αθήνας, διακρινόταν για τη σύνεση, τη σοφία και την ευρυμάθεια του. Υπήρξε από τους πρώτους Χριστιανούς της πόλης των Αθηνών, ισότιμος συνομιλητής του Αποστόλου Παύλου ο οποίος τον όρισε και επίσκοπο Αθηνών (αν και κάποιες πηγές αναφέρουν ως τέτοιο τον Ιερόθεο και διάδοχο του τον Διονύσιο).
Αυτονόητα ο εορτασμός της μνήμης του έχει μεγάλη σημασία για εμάς τους Χριστιανούς. Ωστόσο ο βίος του, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε για αυτόν, τον καθιστά πηγή έμπνευσης για όλους, ιδίως τους νομικούς και έχουμε πολλά να διδαχθούμε.

Πρώτα από όλα μαθαίνουμε πως στην επιστήμη μας οφείλουμε να είμαστε φιλομαθείς. Όπως αυτός ταξίδευε, μελετούσε και μορφωνόταν μέχρι μεγάλη ηλικία, έτσι και εμείς πρέπει να μην μένουμε επιστημονικά και κοινωνικά στάσιμοι. Η νομική επιστήμη έχει συνέχεια, παράδοση και βασικές παραδοχές, αλλά συνεχώς εξελίσσεται ακολουθώντας τη δυναμική πορεία της κοινωνίας.
Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και εμείς, διότι σε εμάς προσφεύγουν οι αδύναμοι αναζητώντας το αγαθό της δικαιοσύνης. Για να επιτελέσουμε το ρόλο μας δεν πρέπει ποτέ να σταματούμε να μελετούμε, να ρωτάμε, να διαβάζουμε, να δοκιμάζουμε.

Το πιο αξιοζήλευτο όμως χαρακτηριστικό του Αγίου Διονυσίου ήταν η πίστη του στις ιδέες και η συνείδηση του. Σύμφωνα με τις πηγές που διαθέτουμε, ο Άγιος Διονύσιος μαρτύρησε δια ξίφους Αυτοκράτορα, πιθανότατα του Δομιτιανού αφού πρώτα τον διέβαλαν και τον συκοφάντησαν και ενώ ο ίδιος αρνήθηκε να συμβιβασθεί προκειμένου να σώσει τη ζωή του. Από εμάς τους νομικούς δεν απαιτείται φυσικά μια τέτοια θυσία. Ωστόσο προκύπτει, αβίαστα, η σημασία του να είναι πιστός ο νομικός πρώτα από όλα στη συνείδηση του. Αυτή είναι η πυξίδα μας για να ερμηνεύσουμε τους νόμους και σε αυτήν μόνο οφείλουμε υπακοή.
Πολύ περισσότερο ισχύουν αυτά για τους δικαστές. Σήμερα μάλιστα που τα πάντα γύρω μας αλλάζουν καθημερινά ,σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, αυτά είναι τα όπλα μας : η φιλομάθεια, η προσαρμοστικότητα και η συνείδηση μας.
Η Δικαιοσύνη είναι το θεμέλιο της Δημοκρατίας μας, και θεματοφύλακες της Δικαιοσύνης είμαστε όλοι μας και ως τέτοιοι πρέπει πάντα να αναλογιζόμαστε το βάρος της ευθύνης που κουβαλάμε όταν νομοθετούμε, όταν δικάζουμε, όταν υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των πολιτών.

Στη Δημοκρατία όλοι μας και όλα, ακόμα και οι δικαστικές αποφάσεις, μπορούν να είναι αντικείμενο κριτικής. Αυτό δεν το αρνείται κανείς. Τούτο όμως δεν μπορεί να φθάνει ως την άρνηση εφαρμογής των νόμων ή το μη σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων. Ως ανθρώπινα δημιουργήματα και οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις είναι από τη φύση τους ατελείς. Ωστόσο ιστορικά έχουν κριθεί οι καλύτερες, αν όχι οι μοναδικές,μέθοδοι προκειμένου να δομήσουμε τη ζωή μας σε κοινωνίες. Και για τα δύο έχουν προβλεφθεί τρόποι να ανατραπούν.Οι μεν νόμοι με νέα νομοθεσία ή με δικαστική απόφαση που θα κρίνει τη συνταγματικότητά τους, οι δε δικαστικές αποφάσεις μπορούν να επανακριθούν σε ανώτερο βαθμό. Όποιος θεωρεί πως στη Δημοκρατία υπάρχουν άλλοι τρόποι να ανατρέψει είτε τους νόμους είτε τις δικαστικές αποφάσεις σφάλλει, και πιθανότατα κινείται από ταπεινά ή ιδιοτελή αίτια.
Αυτές οι παραδοχές είναι αυτονόητες, αλλά συχνά τις ξεχνάμε. Και εδώ έγκειται ο θεσμικός ρόλος ημών των νομικών. Εμείς οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε το κύρος των Νόμων και της Δικαιοσύνης. Εμείς πρώτοι οφείλουμε να δεχόμαστε την κριτική, γιατί όταν ασκείται καλόπιστα, ενδυναμώνει τους θεσμούς. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που πρέπει δημόσια να βάζουμε στη θέση τους όσους, για προσωπικά οφέλη ή σκοπιμότητες, κινούνται κακόπιστα και υπονομεύουν την εφαρμογή των νόμων και την ισχύ των δικαστικών αποφάσεων.

Όσο και αν η χώρα μας δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια από την κρίση, όσο και αν οι θεσμοί μας πέρασαν δύσκολες μέρες η δικαιοσύνη , παρά τα τόσα προβλήματα, άντεξε. Και άντεξε χάρη στη φιλοτιμία όλων των λειτουργών της, των δικαστών, των δικηγόρων και των εργαζόμενων στις δικαστικές αρχές.  Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε, να επιταχύνουμε τους ρυθμούς, να παράσχουμε ακόμα μεγαλύτερο δίκτυ προστασίας στον αδύναμο πολίτη. Φυσικά χρειάζονται χρήματα, νέες υποδομές και άλλες υλικές προϋποθέσεις, αλλά μη ξεχνάτε ότιτο κύριο δομικό στοιχείο της μεταρρύθμισης είμαστε εμείς, οι θεματοφύλακες της. Και εμείς, επειδή γνωρίζουμε το ρόλο μας και τον σεβόμαστε, θα πάμε την Ελληνική Δικαιοσύνη πιο μπροστά κόντρα στο λαϊκισμό, κόντρα στα συμφέροντα και κόντρα σε όσους επιθυμούν μια Δικαιοσύνη φοβική και ποδηγετούμενη. Παρακαλώ, όταν φύγετε από δω, πείτε στα παιδιά σας, στους φίλους σας, ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη η οποία λειτουργεί με ψυχραιμία και νηφαλιότητα ούτε φοβάται, ούτε χειραγωγείται».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα