Ξέχασε τα έργα και ημέρες Σπίρτζη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για το δυστύχημα στη συνεδρίαση του προεδρείου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Δημοκρατών

«Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ανέδειξε την αδυναμία της Πολιτείας να προστατέψει αποτελεσματικά τους πολίτες» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την παρέμβαση του στη συνεδρίαση του προεδρείου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, που διεξήχθη στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, καθώς ήταν καλεσμένοι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ανέδειξε την αδυναμία της Πολιτείας να προστατέψει αποτελεσματικά τους πολίτες» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την παρέμβαση του στη συνεδρίαση του προεδρείου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, που διεξήχθη στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, καθώς ήταν καλεσμένοι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη να συζητήσει θέματα κοινωνικής πολιτικής, όμως ο κ. Ανδρουλάκης άδραξε την ευκαιρία για να επιτεθεί κατά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για πλήρη αποτυχία του πολυδιαφημισμένου Επιτελικού Κράτους. Κι όπως ανέφερε «η Ελλάδα έχει ανάγκη από μία προοδευτική πολιτική εναλλακτική, που θα δώσει προοπτική στη νέα γενιά για μία κοινωνικά δίκαιη οικονομική ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον, τους θεσμούς και τη δημοκρατία».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ακόμη ότι «το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ανέδειξε την αδυναμία της Πολιτείας να προστατεύσει αποτελεσματικά τους πολίτες καθώς και την αποτυχία του επιτελικού κράτους, όπως ονομάζει ο πρωθυπουργός τον τρόπο διοίκησης της χώρας».

Την ίδια ώρα σε επίσημη ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στο ότι η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει αντικαταστήσει τις διοικήσεις σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ που η ίδια απέπεμψε. Χαρακτηριστικά η Χαριλάου Τρικούπη αναρωτιέται για ποιο λόγο δεν ορίστηκαν άμεσα διοικήσεις σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ. Βέβαια όπως αποδείχθηκε στο ΠΑΣΟΚ ήταν βιαστικοί, καθώς χθες το πρωί ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε τους νέους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους και βέβαια θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για να προσληφθούν οι νέοι διοικητές.

Φυσικά τα βέλη του ΠΑΣΟΚ πουλούν και πνεύμα υποστηρίζοντας  πως «δεν γνωρίζουμε τι είναι χειρότερο στο συγκεκριμένο υπουργείο, η σκοπιμότητα της καθυστέρησης ή η ανικανότητα να κάνουν τη δουλειά τους».

Όμως αυτό που προκαλεί απορία είναι για ποιο λόγο το ΠΑΣΟΚ έχει αποφύγει να σχολιάσει με τον ίδιο επιθετικό τρόπο την καθυστέρηση της υλοποίησης της σύμβασης επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ και επί υπουργίας Χρήστου Σπίρτζη στο Υποδομών και Μεταφορών. Εκεί όπου διέπρεψε με τις κατατμήσεις της Ε.Ο. Πατρών-Πύργου για να κερδίσει όλους τους διαγωνισμούς ο Χρήστος Καλογρίτσας και τελικά το έργο δεν υλοποιήθηκε.

Σε ό,τι αφορά τους σιδηροδρόμους ο κ. Σπίρτζης όχι μόνο δεν προχώρησε την σύμβαση 717, αλλά επί τέσσερα χρόνια δεν έχει να επιδείξει θετικό έργο. Αυτό άραγε για ποιο λόγο το ξεχνά το ΠΑΣΟΚ; Ίσως επειδή ο Σπίρτζης έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για να έρθουν πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ;

Για την πρώτη κατοικία

Στη συνεδρίαση του προεδρείου των Σοσιαλιστών Δημοκρατών κύριο θέμα συζήτησης ήταν η κοινωνική κατοικία. Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην παρέμβαση του αναφέρθηκε και στην προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και το πώς θα αποκτήσουν οι νέοι δικό τους σπίτι λέγοντας μεταξύ άλλων πως «πρέπει να ακολουθήσουμε μοντέλα, τα οποία είναι πρωτοποριακά, εντάσσουν μια άλλη ενεργειακή κουλτούρα, μια άλλη καταναλωτική κουλτούρα, μια άλλη σχέση με την κοινωνική κατοικία. Γι’ αυτό θέσαμε ως προτεραιότητά μας τη δημιουργία μιας δεξαμενής κοινωνικών κατοικιών». Ο κ. Ανδρουλάκης ανέδειξε την στρεβλή φιλοσοφία της κυβέρνησης κατά την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης: «Προφανέστατα στην Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια χαμένη ευκαιρία. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Όταν εμείς στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε εντάξει μόλις 100 κατοικίες και αντίθετα οι Πορτογάλοι 26.000, οι Ισπανοί 20.000 και οι Ιταλοί 11.000».

Σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε: «Αυτό που έχουμε προτείνει ως λύση είναι με φορολογικά κίνητρα, δηλαδή χαμηλό ΕΝΦΙΑ αλλά και άλλα φορολογικά κίνητρα που μπορούμε να δώσουμε, να εντάσσουν τις κατοικίες τους σε μια δεξαμενή με τη δέσμευση ότι για 10+ χρόνια αυτή η κατοικία, με κοινωνικά κριτήρια, θα ενοικιάζεται με χαμηλό κόστος. Γιατί δίνουμε το βάρος στην ενοικίαση και όχι στα χαμηλότοκα δάνεια, όπως έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Γιατί εμείς δεν προωθούμε τη νέα ιδιοκτησία, μέσω του προγράμματος του social housing. Προωθούμε χιλιάδες χαμηλού κόστους σπίτια, ώστε να δημιουργήσουμε στα αστικά κέντρα – συν τους περιορισμούς του Airbnb- ένα καθεστώς ανταγωνισμού, ώστε να αρχίσει να πέφτει με υγιή τρόπο το κόστος του ενοικίου συνολικά».

Δημιουργία αποθέματος

Στη συνεδρίαση παρενέβησαν με τοποθετήσεις ο Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΠΑΣΟΚ  Ηλίας Κικίλιας (εκ των συγγραφέων του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ) και ο Γραμματέας του Τομέα Ιδιωτικού Χρέους και προστασίας των δανειοληπτών, Δημήτρης Σπυράκος.

Ο κ. Κικίλιας παρουσίασε την πρόταση του Κινήματος για την κοινωνική κατοικία υπογραμμίζοντας ότι «στρατηγική του ΠΑΣΟΚ είναι η σταδιακή δημιουργία αποθέματος κοινωνικών κατοικιών όχι για ιδιοκτησία αλλά για ενοικίαση, και η κατασκευή 20.000-30.000 νέων σπιτιών για διάθεση με χαμηλά ενοίκια σε ζευγάρια και ευάλωτα νοικοκυριά», με την πρόταση αυτή να βασίζεται στα πετυχημένα μοντέλα της Πορτογαλίας και της Αυστρίας.

Από την πλευρά του ο κ. Σπυράκος, επισήμανε ότι «κόκκινα δάνεια» αξίας 90 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν περιέλθει στα funds, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «χωρίς προστασία είναι βέβαιο ότι θα διαρραγεί και η κοινωνική συνοχή και θα οδηγηθούμε σε ακραίες καταστάσεις».

Στη συνεδρίαση μετείχαν και έθεσαν τις απόψεις τους και ο Παναγιώτης Καλόφωνος, εκ μέρους της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ) Άγγελος Πιλάτης και ο Βίκτωρας Τσιαφούτης, εκ μέρους της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.

Με την ΓΣΕΕ

Την ίδια ώρα αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ απαρτιζόμενη  από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Μιχάλη Κατρίνη και τους υπεύθυνους των κοινοβουλευτικών τομέων Οικονομικών Κώστα Σκανδαλίδη και Εργασίας Γιώργο Μουλκιώτη είχε συναντήσεις για το ζήτημα του κατώτατου μισθού με την ΓΣΕΕ, το ΚΕΠΕ, την ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Στις συναντήσεις αποτέλεσε κοινό τόπο η ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού, αλλά και η επιστροφή στις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και η ενεργοποίηση των τριετιών, όπως και η ανάγκη να ληφθούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, όπως η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ενώ συζητήθηκε και η μείωση της προκαταβολής φόρου, μέτρο που δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση αλλά ανακουφίζει τις επιχειρήσεις.

Από την πλευρά των φορέων, την ΓΣΕΕ εκπροσώπησαν οι Γ. Παναγόπουλος, Θ. Δανούσης, Γ. Γεωργακόπουλος, Θ. Βασιλόπουλος και Ν. Φωτόπουλος, την ΓΣΕΕΒΕ ο Γ. Καββαθάς, την ΕΣΕΕ ο Γ. Καρανίκας, το ΕΕΑ ο Γ. Χατζηθεοδοσίου, ενώ τέλος από την πλευρά του ΚΕΠΕ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Π. Λιαργκόβας, καθώς και οι Ν. Κανελλόπουλος, Ι. Χολέζας και Γ. Ψυχομάνης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα