Με χερσαίους «Ράμπο» μπορεί να νικηθούν οι Τζιχαντιστές

Πριν από μερικά 24ωρα η παγκόσμια κοινή γνωμή παρακολούθησε διά τηλεοράσεως ακόμη ένα φρικιαστικό έγκλημα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, όταν οι μαυροφορεμένοι εκτελεστές-τρομοκράτες αποκεφάλισαν στη Λιβύη 21 Αιγύπτιου Χριστιανούς κόπτες. Για τους ειδικούς, ωστόσο, η αλήθεια που αποτύπωσε ο τηλεοπτικός φακός είναι πιο ανησυχητική. Κι αυτό διότι όλα τα μακάβρια στοιχεία συντείνουν στο συμπέρασμα πως το Ισλαμικό Κράτος δημιουργεί ένα διεθνές δίκτυο που προσομοιάζει με αυτό που «έστησε» η Αλ Κάιντα μετά το 2001.

Ένας τέτοιος άνθρωπος, ειδικός επί θεμάτων τρομοκρατίας, είναι ο Γκίντο Στάινμπεργκ του Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου. Σύμφωνα με τον Στάινμπεργκ το γεγονός ότι η εν ψυχρώ δολοφονία των 21 Αιγυπτίων έλαβε χώρα στη Λιβύη, ξαναβάζει τη χώρα της Β. Αφρικής στον «τοπογραφικό χάρτη» με τα κράτη που φιλοξενούν στο έδαφος τους βάσεις από όπου εφορμούν οι τρομοκράτες του ISIS.

«Τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες» λέει ο Στάινμπεργκ «είδαμε τρεις ομάδες μαχητών στη Λιβύη να προσχωρούν στο Ισλαμικό Κράτος. Από ό,τι όλα δείχνουν διατηρούν στενές σχέσεις και έχουν τη στήριξη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Παρακλάδια του Ισλαμικού Κράτους υπάρχουν ωστόσο και στην Αίγυπτο, την Υεμένη, την Αλγερία και το Αφγανιστάν. Είναι συνεπώς δικαιολογημένη η ανησυχία ότι το Ισλαμικό Κράτος δημιουργεί διεθνές δίκτυο κατά το πρότυπο της Αλ Κάιντα μετά το 2001».

Όπως μεταδίδει σε σχετικό ρεπορτάζ της η Deutsche Welle, ο Γκίντο Στάινμπεργκ θεωρεί ότι η εικόνα της τρομοκρατικής οργάνωσης στα ΜΜΕ (όπως λ.χ. τα βίντεο που αναρτούν στο ίντερνετ οι τζιχαντιστές), δείχνει ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν συντονίζει μόνο τις στρατιωτικές ενέργειές του. Ο Γερμανός ειδικός θεωρεί ότι ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους πρέπει να επεκταθεί στη Λιβύη:

«Είναι ζητούμενο γιατί όλα δείχνουν ότι η Λιβύη εξελίσσεται σε επίκεντρο της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας. Το ερώτημα είναι πώς θα αντιμετωπιστεί η τρομοκρατική οργάνωση στις χώρες αυτές. Και είναι προφανές ότι τόσο οι Ευρωπαίοι, όσο και οι Αμερικανοί είναι μάλλον αμήχανοι απέναντι στο πρόβλημα. Ίσως το πρώτο βήμα να ήταν η σταθεροποίηση των γειτονικών χωρών. Στην Αίγυπτο τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ίσως είναι πιο εφικτό στην Τυνησία, τη μόνη χώρα όπου η αραβική άνοιξη είχε επιτυχία. Φοβάμαι ότι στη Λιβύη ο εμφύλιος θα χειροτερεύσει και ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα καταφέρουν να επηρεάσουν την εξέλιξή αυτή».

Για τον Γερμανό ειδικό η αποστολή χερσαίων δυνάμεων της Δύσης στις περιοχές του Ισλαμικού Κράτους είναι αναπόφευκτη: «Οι επιθέσεις από αέρος δεν είναι αποτελεσματικές. Στο Ιράκ απαιτούνται σουνίτες που μπορούν να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές. Δεν υπάρχουν. Το ίδιο ισχύει στην Συρία. Προς το παρόν υπάρχουν μόνο κακοί σύμμαχοι όπως οι Κούρδοι ή οι παραστρατιωτικοί σιίτες, με τους οποίους δεν είναι δυνατή η αποτελεσματική αντιμετώπιση των σουνιτών του Ισλαμικού Κράτους. Για το λόγο αυτό θα έχουμε την τρομοκρατική οργάνωσης για αρκετό χρόνο ακόμα απέναντί μας. Και θα δούμε το Ισλαμικό Κράτος να επεκτείνεται ακόμα περισσότερο στις χώρες του αραβικού κόσμου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα