Γιώργος Βλάχος: «Χρειάζεται χρόνο ο Μητσοτάκης»

Τον τοποθετούν ανάμεσα στους καθημερινούς συνομιλητές του Κώστα Καραμανλή. Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι και εμπλέκεται το όνομα του πρώην πρωθυπουργού σε οποιαδήποτε πολιτική διένεξη είναι ο ένας εκ των τριών «σωματοφυλάκων» και βγαίνει μπροστά να τον υπερασπιστεί. Είναι επίσης βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο υπόλοιπο Αττικής και κάθε φορά εκλέγεται με πολύ μεγάλη ευκολία. Ο λόγος για τον Γιώργο Βλάχο που ως υπουργός ενοχλούσε το σύστημα διότι έλεγε αλήθειες, ως απλός βουλευτής δεν φοβάται να αντιμετωπίσει τον όποιο πρόεδρο του Κόμματος και να πει τα πράγματα με το όνομά τους.
Συνέντευξη στον Σπύρο Παπαδάκη
«Κόκκινο πανί» σ τη συνέντευξη που ακολουθεί για τον Γιώργο Βλάχο, ο Γιάννης Στουρνάρας και οι πρόσφατες τοποθετήσεις του για το έλλειμμα. Ο ίδιος πιστεύει ότι για τα περισσότερα δεινά του τόπου τα τελευταία χρόνια ευθύνεται ο Γιώργος Παπανδρέου, θεωρεί ότι τα στοιχεία διαψεύδουν τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ πιστεύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάζεται σαφώς χρόνο, για να έχει συνολική εικόνα για όλα τα θέματα και να πάρει αποφάσεις που θα τον κάνουν πρωθυπουργό.
Οι τοποθετήσεις Στουρνάρα, κύριε υπουργέ, πυροδότησαν μία σειρά από αντιδράσεις ειδικά από το καραμανλικό μπλoκ. Θα θέλατε να μου σχολιάσετε τις αιτιάσεις του εναντίον του πρώην πρωθυπουργού;
«Η αλήθεια είναι μία και είναι γνωστή για το πως οδηγήθηκε η Ελλάδα στο Μνημόνιο. Η πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή, εξυπηρέτησε συμφέροντα. Στο πλαίσιο αυτό, οι μεθοδεύσεις πολιτικές και λογιστικές ήταν πολλές και εγκληματικές. Κάποιες από αυτές, όπως οι “υποκλοπές” και η “ΕΛΣΤΑΤ”, είναι στα δικαστικά συμβούλια σε πορεία εκδίκασης. Ακόμη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκε το δανεισμό από τις αγορές το 2009 και αρχές του 2010, οδηγώντας τη χώρα σε πρόβλημα ρευστότητας, έχοντας όμως νωρίτερα, προχωρήσει και σε παροχές! Η άρνηση για εθνική συναίνεση του Γιώργου Παπανδρέου στο κάλεσμα του Κώστα Καραμανλή, μόνο ως αθώα δεν μπορεί να κριθεί, εκ των υστέρων και εκ των δράσεών του. Οι ευθύνες έχουν όνομα. Τώρα το γνωρίζουν όλοι».
Θεωρείτε ότι το είχε «πουλήσει» από τότε το παιχνίδι ο Γ. Παπανδρέου;
«Χωρίς να χρησιμοποιώ τη δική σας φρασεολογία –ακόμη και σε εισαγωγικά– θέλω να θυμίσω ότι η άρνηση εθνικής συνεννόησης, η παροχολογία, ο λαϊκισμός, η διαπόμπευση της χώρας, η άρνηση ύπαρξης κρίσης, η μη διαπραγμάτευση του μνημονίου, έχουν όνομα. Αυτό σήμερα δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς και δε ξεπερνιέται με το “αφήστε τι έγινε τότε, τώρα τι κάνουμε”».
Να επιστρέψω στα του κ. Στουρνάρα. Ο ίδιος επικαλείται στοιχεία που αποδεικνύουν τα λεγόμενά του.
«Τα στοιχεία όλα είναι δημοσιευμένα. Δεν υπάρχουν κρυφά στοιχεία. Το αφήγημα του δήθεν δημοσιονομικού εκτροχιασμού, κυβέρνησης 2004-09 έχει καταρριφθεί. Τα δάνεια της κυβέρνησης Καραμανλή, πήγαν αποκλειστικά για να καλύψουν δάνεια, εξοπλιστικά προγράμματα και άλλες “παράλογες” σπατάλες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Το διατύπωσε ξεκάθαρα και ο υπουργός οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης στη Βουλή. Να μην μιλήσουμε για τα swaps του κ. Κ. Σημίτη. Όσο αφορά στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, της αλλοίωσης στοιχείων του ελλείμματος του 2009, θα αποφανθεί η δικαιοσύνη. Φως λοιπόν παντού. Σε όλα τα γεγονότα και όπως λέει ο Κώστας Καραμανλής: «το φως πάντα νικάει το σκοτάδι»!
Άρα εκ του πονηρού ο κ. Στουρνάρας επικαλείται λανθασμένα στοιχεία μόνο και μόνο για πλήξει το κύρος του Καραμανλή;
«Την πραγματικότητα όλοι τη γνώριζαν. Κυρίως εκείνοι που την είχαν διαμορφώσει. Η μεταφορά οικονομικών υποχρεώσεων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στο 2009, δεν μπορεί να μεταφέρει και τις ευθύνες».

Σας ενοχλεί η «χαλαρή» – σχεδόν ανύπαρκτη αντίδραση του κόμματός σας;
«Η Νέα Δημοκρατία, έχει ένα μεγάλο ηθικό πλεονέκτημα, αυτό της αλήθειας και της ειλικρίνειας. Πριν παραδοθεί η χώρα στο Μνημόνιο του Γ. Παπανδρέου, οι Έλληνες γνωρίζουν, πως ο Κώστας Καραμανλής και η ΝΔ είπαν την αλήθεια. Αντιταχθήκαμε στο λαϊκισμό του “Λεφτά Υπάρχουν” και στα συμφέροντα που ήθελαν την Ελλάδα υποτελή. Η εθνική ανάγκη συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, έθεσε σε δεύτερη μοίρα τη στήριξη των πολιτικών μας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις. Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Ελπίζω πως η νέα ηγεσία του κόμματός μας, θα αγκαλιάσει τις μεγάλες ιστορικές επιλογές, με τον τρόπο που τους αξίζει. Δεν υπάρχει άλλο ισχυρότερο αφήγημα και επιχείρημα από αυτό του ηθικού πλεονεκτήματος».

Δεν είναι όμως οξύμωρο στην επίθεση Στουρνάρα κατά του Καραμανλή να επικαλείστε ως «υπεράσπιση» τον υπουργό οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και όχι κάποια επίσημη αντίδραση του κόμματός σας;
«Θύμισα τη φράση του κ. Σταθάκη, όχι γιατί είναι ένας από τους κορυφαίους Υπουργούς της Κυβέρνησης, αλλά γιατί μίλησε ως εκπρόσωπος του κράτους. Πολλοί κατά καιρούς έχουν μιλήσει για το συγκεκριμένο ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και δεν επιδέχονται “ιδεολογική προσέγγιση”. Τα στοιχεία που παραθέτει στο βιβλίο του “Με τη γλώσσα των αριθμών” ο Γιάννης Παπαθανασίου, κανείς δεν προσπάθησε να τα διαψεύσει. Απλά για πολλά χρόνια ένα ολόκληρο κατεστημένο προσπάθησε να τα αποκρύψει. Ε… δεν κρύβονται όλα για πάντα.
Συμφωνείτε με τη ρητορική περί άμεσης προσφυγής στις κάλπες;
«Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε εκλογές, γιατί θεωρεί ότι η πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης είναι αδιέξοδη. Η αξιωματική αντιπολίτευση, δε μπορεί να πάρει κάποια άλλη πρωτοβουλία, από τη στιγμή που η Κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη. Έτσι η αλλαγή πολιτικής που εμείς θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ, για εμάς είναι η μόνη πρόταση που προκύπτει από το θεσμικό μας ρόλο, ως αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι η πολιτική μας παρέμβαση στη σημερινή πραγματικότητα, για την οποία ο καθένας που τη ζει, έχει άποψη».

Είναι έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
«Κανείς δεν έχει γεννηθεί έτοιμος για τίποτα. Όλοι μας πορευόμαστε και “ψηνόμαστε” ανάλογα με την παιδεία μας και τις εμπειρίες μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε την προσωπική του διαδρομή ως υπουργός και βουλευτής, και στη συνέχεια εκλέχτηκε πρόεδρος του κόμματος. Χρειάζεται σαφώς χρόνο, για να έχει συνολική εικόνα για όλα τα θέματα και να πάρει αποφάσεις. Να ιεραρχήσει τις σκέψεις και τους στόχους του, για την πορεία της ΝΔ και κατ’ επέκταση της χώρας. Για το λόγο αυτό, καταρτίζουμε μεθοδικά κυβερνητικό πρόγραμμα, κάθε μέρα και πιο αναλυτικό. Η καλύτερη προετοιμασία έχει να κάνει με τον εαυτό του και την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας».
Αυτή την εβδομάδα είδαμε λίγο πριν τις αποφάσεις του ΣτΕ να τίθεται σε διαθεσιμότητα ο πρόεδρος, να δηλώνει αδυναμία ο αντιπρόεδρος και εν τέλει να μην συνεδριάζει. Είναι σοβαρές, για μία ευρωπαϊκή χώρα, τέτοιες τακτικές;
«Θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά που αναφέρετε, είναι συμπτώσεις και τίποτα περισσότερο. Ωστόσο δεν μπορώ να μην σχολιάσω και να πω ότι, όλος ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει γύρω από τη Δικαιοσύνη, πλήττει την εικόνα της και σχηματίζει αρνητικές εντυπώσεις στο σύνολο της κοινωνίας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, καλείται να αποφασίσει για ένα ζήτημα, το οποίο μπορεί να έχει σοβαρές και αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα. Καλό θα ήταν λοιπόν, να αφήσουμε το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο απερίσπαστο να αποφανθεί επί του ζητήματος των τηλεοπτικών αδειών και στη συνέχεια, ο καθένας από την πλευρά του, να κάνει την κριτική του. Οποιαδήποτε απόπειρα «χειραγώγησης» της απόφασης είναι κατακριτέα, αλλά και η δικαιοσύνη οφείλει από την πλευρά της να προστατεύσει τον εαυτό της και να μη δίνει τροφή για σχόλια. Επιπλέον θέλω να τονίσω πως σε μία ενδεχόμενη Συνταγματική αναθεώρηση, πρέπει να διασφαλιστεί περαιτέρω η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, έτσι ώστε οι ανώτατοι δικαστές να εκλέγονται από ευρύτερα θεσμικά όργανα και όχι να διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα υπάρχουν υποψίες και σκιές για κανένα, ούτε για τους πολιτικούς, ούτε για τους δικαστές, ειδικά για περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε τώρα».
Το κεφάλαιο Καραμανλής θεωρείτε ότι έχει κλείσει;
«Οι μεγάλες εθνικές επιλογές και η εν γένει ακέραια στάση του Κώστα Καραμανλή, έχουν μείνει ανεξίτηλες στη συνείδηση όλων των Ελλήνων. Γι’ αυτό και ο πόλεμος συμφερόντων που δέχθηκε ήταν χυδαίος. Η στρατηγική του για τα εθνικά θέματα, θωράκισε τη χώρα. Φανταστείτε, πως αν δεν είχε τεθεί το βέτο στο Βουκουρέστι, σήμερα τα Σκόπια με μία βάση του ΝΑΤΟ στο έδαφός τους, θα ήταν γεωστρατηγικός ρυθμιστής των Βαλκανίων. Ο Κώστας Καραμανλής, έβαλε και πάλι την Ελλάδα στο διεθνές παιχνίδι της Ενέργειας. Ο Κώστας Καραμανλής, έκανε τον Πειραιά το μεγαλύτερο μεταφορικό κόμβο της Μεσογείου με την επιλογή της Cosco, που τόσο πολεμήθηκε τότε από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σήμερα όλοι αναγνωρίζουν πόσο συμφέρουσα είναι για τη χώρα. Η εντιμότητα, η εμπειρία και ο πατριωτισμός κάθε πολιτικού, είναι πάντα χρήσιμα για τη χώρα μας, ιδιαίτερα σε εποχές όπως τώρα, που είναι ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα της πατρίδας μας είναι περισσότερο πολιτικό παρά οικονομικό».
Θα συμμετείχατε σε μία οικουμενική κυβέρνηση ή σε μία κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ;
«Δεν άνοιξε κανείς τέτοιο θέμα και φυσικά δεν πρόκειται να το ανοίξει η Νέα Δημοκρατία. Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία, μόνο αυτή μπορεί να θέσει θέμα συνεργασίας, όπως έγινε πρόσφατα με τον κ. Λεβέντη. Αν εννοείτε προσέγγιση των πολιτικών δυνάμεων στα μεγάλα εθνικά θέματα, η Νέα Δημοκρατία ήταν και παραμένει η υπεύθυνη πολιτική δύναμη του τόπου με ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο. Σε αυτό το πνεύμα ήταν και η αναφορά του Κωστή Χατζηδάκη, στο χαιρετισμό του προς τους συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ψηφίσαμε το μνημόνιο που έφερε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, χωρίς να το έχουμε διαπραγματευτεί, για να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη. Φυσικά δε ψηφίσαμε τα μέτρα που ήταν η πολιτική της Κυβέρνησης για την υλοποίηση των στόχων του μνημονίου».

Κ2——————-
«Η κυβέρνηση Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου μετέτρεψε το πρόβλημα χρέους σε πρόβλημα δανεισμού»

Ποια είναι η χειρότερη κυβέρνηση που θεωρείτε ότι έχει ζημιώσει περισσότερο τη χώρα τα τελευταία χρόνια και γιατί;
«Περιμένοντας τη σημερινή Κυβέρνηση να ολοκληρώσει τον κύκλο της, για να δούμε πόσο κακή θα αποδειχθεί τελικά, θεωρώ ότι η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου 2009-2011, απεδείχθη –από τα γεγονότα τώρα πια– όχι απλά χειρότερη, αλλά καταστροφική. Είναι η κυβέρνηση Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου, που μετέτρεψε το πρόβλημα χρέους και ελλείμματος που είχε και έχει η χώρα (όπως σχεδόν και όλες οι χώρες του κόσμου), σε πρόβλημα δανεισμού. Η έλλειψη δανεισμού και το λογιστικό μαγείρεμα έφεραν το πρώτο μνημόνιο, ανοίγοντας το δρόμο για να συμβούν όσα ζούμε όλα αυτά τα χρόνια. Καταλάβατε γιατί σας είπα νωρίτερα ότι όλα πια έχουν όνομα. Όσο και αν προσπάθησαν ορισμένοι να ισοπεδώσουν όλους και όλα, η Κεντροδεξιά παράταξη θα έχει πάντα το ηθικό πλεονέκτημα της αλήθειας και της προκοπής του τόπου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα