Γιατί να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα;

Γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα στην «Α» ότι η «πασαρέλα» του ελληνικού επιχειρείν στο Λονδίνο –ο λόγος για το 12ο Annual Greek Roadshow που πραγματοποιείται στην βρετανική πρωτεύουσα– λαμβάνει ξεχωριστές διαστάσεις για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς με φόντο την τρίτη αξιολόγηση και το (θεωρητικό) τέλος των προγραμμάτων διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 η προσέλκυση επενδύσεων είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση ανάπτυξης και άρα εξόδου από τα μνημόνια.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Την παραπάνω συλλογιστική επιβεβαίωσε εν πολλοίς ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος στην σχετική ομιλία του μεταξύ άλλων προέτρεψε τους επενδυτές να εμπιστευθούν την χώρα μας. Σημειώνοντας ότι το 2016 οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 170% σε σύγκριση με το 2015, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2017, αυξήθηκαν κατά 185% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2016, ο Έλληνας υπουργός παρέθεσε τα 11 «τεκμήρια» που πιστοποιούν ότι στην Ελλάδα διαμορφώνονται επενδυτικές ευκαιρίες. Ποια είναι αυτά;

1] Η Ελλάδα είναι μια ανεπτυγμένη οικονομία και μέλος της Ευρωζώνης (άρα προσφέρει νομισματική σταθερότητα), αλλά επειδή διαθέτει χαρακτηριστικά αναδυόμενης οικονομίας αυτό «γεννά» καλές ευκαιρίες για τοποθέτηση κεφαλαίων.
2] Οι γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή, μετά από τις κρίσεις σε Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή και Τουρκία, έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα νησίδα οικονομικής σταθερότητας στην ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο.
3] Η χώρα βρίσκεται σε τροχιά… αναγόρευσής της σε ενεργειακό κόμβο για την περιοχή της Ευρασίας με αποθέσεις φυσικού αερίου, γεγονός που ενισχύει το ενδιαφέρον για ξένες άμεσες επενδύσεις.
4] Παρατηρείται έλλειμα –άρα προσδοκώμενη ζήτηση– στην ικανοποίηση των αναγκών του επιχειρηματικού εξοπλισμού που, εδώ και πολλά χρόνια, παραμελείται. Δεν είναι τυχαίο ότι η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών ανακάμπτει σημειώνοντας ποσοστό 7% ετησίως στο πρώτο εξάμηνο του 2017.
5] Η ψηφιακή οικονομία «φωνάζει» για περαιτέρω ανάπτυξη, καθώς μόνο το 28% των Ελλήνων χρησιμοποιούν, λ.χ., την ηλεκτρονική τραπεζική σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που φτάνει το 60%, γεγονός που θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες μεγέθυνσης του κλάδου.
6] Το 2008, ο λόγος του Ακαθάριστου Σχηματισμού Παγίου Κεφαλαίου (GFCF) προς το ΑΕΠ έφτανε στην Ελλάδα το 23,8% και στην ΕΕ των 19 το 23% ενώ το εργατικό κόστος στην Ελλάδα έφτανε στο 65,5% της ΕΕ των 19. Το 2016, ο του Ακαθάριστου Σχηματισμού Παγίου Κεφαλαίου προς το ΑΕΠ έφτανε το 11,4% στην Ελλάδα και το 20,1% στην ΕΕ των 19 ενώ το εργατικό κόστος στην Ελλάδα ήταν μόνο το 47,7% στην ΕΕ των 19. Τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν την Ελλάδα μια χώρα με υψηλά εξειδικευμένο και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό εργατικό δυναμικό. Η μείωση επομένως του κόστους παραγωγής συνιστά έναν επιπλέον λόγο για την πραγματοποίηση επενδύσεων.
7] Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αποκαθίσταται με γοργούς ρυθμούς (σύμφωνα τουλάχιστον με τις κυβερνητικές εξαγγελίες) και συνοδεύεται από σημαντικές εγχώριες εταιρικές επενδύσεις.
8] Η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που απομένουν, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, και η ταχύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων εκτιμάται ότι θα αυξήσουν το ενδιαφέρον για μεγαλύτερες επενδύσεις και δίνουν ώθηση στις εξαγωγές.
9] Οι διάφορες εναλλακτικές μορφές τουρισμού (αγροτουρισμός, ιατρικός τουρισμός, ιαματικές πηγές, θρησκευτικός/πολιτιστικός), οι εφοδιαστικές αλυσίδες, η αγροδιατροφική παραγωγή, τα φαρμακευτικά προϊόντα και οι κλινικές δοκιμές, η πληροφορική και οι επικοινωνίες, οι υποδομές για τις μεταφορές και η ενέργεια αποτελούν τομείς της ελληνικής οικονομίας στους οποίους εντοπίζονται σημαντικές και κερδοφόρες επενδυτικές ευκαιρίες.

Υφαίνεται «μαξιλαράκι» 12 δισ. ευρώ για «clean exit»

Από το ίδιο βήμα του 12ου Annual Greek Roadshow ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σκιαγράφησε σε αδρές γραμμές το κυβερνητικό σχέδιο εξόδου από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τις αγορές.

Δεδομένου ότι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αρέσκονται εσχάτως να μιλούν για «clean exit» (σ.σ. καθαρή έξοδο από το μνημόνιο), ο Γ. Χουλιαράκης έκανε λόγο για δημιουργία ειδικού «ταμείου σταθεροποίησης» ύψους 12 δισ. ευρώ, κεφάλαια που δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν πριν από το τέλος του προγράμματος ώστε να συμβάλουν στο εγχείρημα. Το σχέδιο είναι αυτό το ταμείο να λειτουργεί ως μαξιλάρι ασφαλείας για μελλοντικές αναταραχές στις αγορές. Τα χρήματα για το «ταμείο σταθεροποίησης» θα προέρχονται από τον ESM, από νέες εκδόσεις ομολόγων και από τις δημοσιονομικές επιδόσεις, δηλαδή τα πλεονάσματα που θα επιτευχθούν.

Σημειώνεται ότι σε σχετικό ρεπορτάζ του στο Reuters επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο αναφέρεται ότι η Ελλάδα εξετάζει την ανταλλαγή 20 μικρών ομολογιακών εκδόσεων του 2012 με ονομαστική αξία περίπου 32 δισ. ευρώ με τέσσερις ή πέντε νέες εκδόσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα