Γκρίνια των «μεγάλων» του εμπορίου για το «ποτέ την Κυριακή»

Ήδη 6 ημέρες μετρούν οι θερινές εκπτώσεις για το 2017 (σ.σ. έκαναν πρεμιέρα τη Δευτέρα 10 Ιουλίου) και το προγραμματισμένο για αύριο Κυριακή άνοιγμα των καταστημάτων διχάζει εκ νέου τον εμπορικό κόσμο, διατηρώντας άσβεστο το πολεμική κλίμα μεταξύ μικρών-μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Για τους καταναλωτές αυτές οι πρώτες ημέρες των εκπτώσεων ήταν μάλλον αναγνωριστικές και φαίνεται να περιορίστηκαν σε έρευνες αγοράς παρά σε ψώνια. Το ίδιο αναγνωριστική ήταν και για τις μεγάλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου σε ένα άλλο επίπεδο: με αφορμή την έναρξη των εκπτώσεων που θα διαρκέσουν μέχρι και τις 31 Αυγούστου δημοσιοποίησαν την επιχειρηματολογία τους κατά των υπουργικών αποφάσεων που τις αποκλείει από το άνοιγμα των καταστημάτων τους τις Κυριακές.

Συγκεκριμένα, στις αρχές της εβδομάδας ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) έβαλε στο στόχαστρό του την κριτηριακή επιχειρηματολόγηση υπέρ του κυριακάτικου ανοίγματος των καταστημάτων λέγοντας ότι αυτή στερείται σοβαρής τεκμηρίωσης.

Όπως αναφέρει ο ΣΕΛΠΕ, «όλα τα κριτήρια που παρατίθενται είναι πρόχειρα διατυπωμένα και αστήρικτα από πλευράς στοιχείων» και σημειώνει πως «η ευθύνη βαραίνει, όχι μόνο την Πολιτεία αλλά και τους Θεσμούς, που ενώ υπερθεματίζουν από τη μια, υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς, από την άλλη εγκλωβίζονται σε θέματα μικροπολιτικής διαχείρισης, με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία της αναγκαιότητας ολοκλήρωσης των διαρθρωτικών αλλαγών».

«Διασαλεύεται ο υγιής ανταγωνισμός»

Από τους εκπροσώπους των λιανεμπορικών επιχειρήσεων ξεκαθαρίζεται ότι ο σύνδεσμός τους έχει από χρόνια ταχθεί υπέρ της απελευθέρωσης της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, με δεδομένο κόστος για τους ίδιους μιας και όπως λένε τους έφερε σε αντιπαράθεση και με τους «μικρούς» της αγοράς αλλά και με τους εργαζόμενους.

Προσθέτουν, ωστόσο, ότι στην παρούσα φάση αντιτίθενται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να απελευθερώσει μερικώς την αγορά, ισχυριζόμενοι ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η απελευθέρωση, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με τον ΣΕΛΠΕ, «οφείλει η Πολιτεία να μας δώσει σαφείς εξηγήσεις με αντικειμενική επιχειρηματολογία για τους λόγους βάσει των οποίων εξαιρούνται τα εμπορικά κέντρα από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές κατά τη θερινή περίοδο, ενώ συνιστούν βασικό πόλο έλξης τουριστών – επισκεπτών – καταναλωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου». Και συνεχίζουν:

«Ο δείκτης τουριστικής επισκεψιμότητας δεν συναρτάται μόνο με το κριτήριο της εγγύτητας σε παραθαλάσσιο χώρο ή του αριθμού των κλινών φιλοξενίας επισκεπτών, αλλά και με το κριτήριο του προορισμού σε μεγάλα εμπορικά σημεία».

Λάθος μήνυμα στους επενδυτές

Μεταξύ των επιχειρημάτων του ΣΕΛΠΕ είναι ότι τα μικρά και μεσαία καταστήματα έχουν το δικαίωμα να ανοίγουν –ασχέτως αν το επιθυμούν– τις Κυριακές, ενώ το ίδιο δικαίωμα αποστερείται από τα μεγαλύτερα εμπορικά σημεία που μάλιστα επιθυμούν να το ασκήσουν.

«Με αυτόν τον τρόπο διασαλεύεται ο υγιής ανταγωνισμός, ο οποίος είναι ο μοναδικός παράγων που προάγει τη μείωση των τιμών» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει: «Το μήνυμα που μεταφέρεται προς όλους τους υποψήφιους επενδυτές είναι ότι η χώρα δεν επιθυμεί μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες, εκτός των άλλων, είναι και φορείς υγιούς επιχειρηματικότητας».

Σημειώνεται ότι για τη υπουργική απόφαση που αποκλείει από το άνοιγμα όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο το εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα, αλλά και μεγάλα εμπορικά κέντρα στο Μαρούσι (Golden Hall), τη λεωφόρο Βουλιαγμένης (Athens Metro Mall) κ.ά., και η ΕΣΕΕ έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα