Είναι πολλά τα λεφτά για την απόσχιση…

Η Καταλονία είναι η πλουσιότερη επαρχία της Ισπανίας. Βιομηχανία, έρευνα και τουρισμός, είναι τα ισχυρά χαρτιά μίας περιοχής που επιθυμεί την απόσχιση της. Γι’ αυτό ακριβώς γίνεται και το δημοψήφισμα. Γι’ αυτό ακριβώς και η Μαδρίτη πασχίζει να το αποτρέψει.

Είναι χαρακτηριστικό πως η συνεισφορά της Καταλονίας στο ΑΕΠ της Ισπανίας έφτασε το 2016 στο απίστευτο ποσοστό του 19%, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα στη συγκεκριμένη επαρχία φτάνει τα 28.600 ευρώ, έναντι 24.000 ευρώ που είναι συνολικά στη χώρα. Μάλιστα, ακόμη και στην ανεργία –που αποτελεί εφιάλτη εδώ και χρόνια της εκάστοτε κυβέρνησης- η Βαρκελώνη τα πηγαίνει καλύτερα, με το ποσοστό να είναι τη τάξης του 13,2% έναντι 17,2% σε εθνικό επίπεδο.

Επίσης, η Καταλονία είναι με μεγάλη διαφορά πρώτη στις εξαγωγές με το ένα τέταρτο των αγαθών που παράγονται εκεί να έχουν πουληθεί στο εξωτερικό το 2016 και το πρώτο τετράμηνο του 2017. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το 2015 προσέλκυσε επίσης περίπου το 14% των ξένων επενδύσεων στην Ισπανία, γεγονός που την κατατάσσει στη δεύτερη θέση μετά τη Μαδρίτη, η οποία εξασφάλισε ποσοστό 64%.

Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες εταιρείες και επιχειρήσεις (Mango, CaixaBank, Gas Natural, Abertis και Puig) έχουν επιλέξει να στήσουν την έδρα τους στη Βαρκελώνη, ενώ το 2016 η περιοχή ήρθε δεύτερη στην παραγωγή αυτοκινήτων της Ισπανίας, μετά από Καστίλλη και Λεόν, καθώς η Nissan αλλά και η Volkswagen, έχουν εργοστάσια εκεί.

Από τη δεκαετία κιόλας του 1990 η Καταλονία έχει επενδύσει στην έρευνα και ιδιαίτερα στην βιοεπιστήμη με τον τομέα να αντιπροσωπεύει το 7% του ΑΕΠ. Εντυπωσιακός είναι άλλωστε ο αριθμός των νοσοκομείων και ερευνητικών κέντρων που διαθέτει, μεταξύ των οποίων και στον τομέα της πυρηνικής ιατρικής καθώς διαθέτει επιταχυντή σωματιδίων. Στον τομέα της εκπαίδευσης τα πανεπιστήμια της Καταλονίας συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα της χώρας. Αυτά είναι το Pompeu Fabra, το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και το αυτόνομο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Την ίδια ώρα, δεν πρέπει κανείς να λησμονεί ότι η Βαρκελώνη –και η Καταλονία γενικότερα- είναι η περιοχή της Ισπανίας που προσελκύει τους περισσότερους τουρίστες. Τουλάχιστον 18 εκατομμύρια επισκέπτες ταξίδεψαν εκεί το 2016, αριθμός που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο όλων των ξένων επισκεπτών που βρέθηκαν στην Ισπανία.

Οι οικονομικές επιπτώσεις σε περίπτωση αποχώρησης από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών σε περίπτωση ανεξαρτησίας της επαρχίας θα αποχωρούσε από την Ε.Ε. και το ΑΕΠ θα υποχωρούσε κατά 25%-30% ενώ η ανεργία θα διπλασιαζόταν. Ωστόσο, κάποιοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι θα παρέμενε στην Ε.Ε. και προβλέπουν ότι το ΑΕΠ της θα διατηρούνταν σταθερό βραχυπρόθεσμα και θα αυξανόταν κατά 7% μακροπρόθεσμα.

Εξάλλου, η κυβέρνηση της Καταλονίας υποστηρίζει ότι η περιοχή δεν θα υπέφερε πλέον από το «δημοσιονομικό έλλειμμα», δεδομένου ότι η περιοχή πληρώνει περισσότερους φόρους στη Μαδρίτη από όσους εισπράττει.

Με πληροφορίες από την «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα