Νίκη Μέρκελ, υπό τη βαριά σκιά του AfD

Σοκ από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών. Μπορεί οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ να επικράτησα με χαρακτηριστική άνεση των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς, ωστόσο, η βαριά σκιά της ακροδεξιάς απλώνεται και πάλι πάνω από το Βερολίνο.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την τρίτη θέση που κατέκτησε το ακροδεξιό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD, με ποσοστό μάλιστα που φτάνει –σύμφωνα με τα exit polls- το 13,5%.

Τι επιβάλει το γερμανικό εκλογικό σύστημα

Μεγάλος «πονοκέφαλος» στο επιτελείο της Άνγκελα Μέρκελ, καθώς για τον σχηματισμός κυβέρνησης είναι εξαιρετικά πιθανό να χρειαστεί διπλή συνεργασία. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος για να σχηματίσει κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει έναν νέο συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η είσοδος του Φιλελεύθερου FDP και του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» στην Μπούντεσταγκ θα μειώσει καταρχάς τις έδρες, κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων που ήδη βρίσκονται στη Βουλή. Ο λόγος για την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU), το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), αλλά ενδεχομένως και για τα μικρότερα. Δηλαδή, τους Πράσινους (Die Gruenen) και την Αριστερά (Die Linke).

Φυσικά οι πιθανοί εφικτοί συνδυασμοί των ενδιαφερομένων δυναμένων να συμμετάσχουν στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό έχουν αναλυθεί δεόντως στο παρασκήνιο από τα κομματικά επιτελεία. Καταρχάς, όλα τα κόμματα αποκλείουν την συνεργασία με το AfD και η Αριστερά αποκλείεται εκ προοιμίου από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση.

Τέλος ο Σουλτς από την ηγεσία του SPD

Η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μανουέλα Σβέζιχ, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε. Η ίδια δήλωσε επίσης ότι μετά το ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του.

«Είναι μία σκληρή και πικρή ημέρα σήμερα. Δεν πετύχαμε το στόχο μας, μετά την ήττα μας. Χάσαμε σε ολόκληρη της Γερμανία», δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Ο Μάρτιν Σουλτς ευχαρίστησε τους εκλογείς που έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στο κόμμα και που καθημερινά έκαναν έναν τεράστιο εκλογικό αγώνα ακόμη και μέσω διαδικτύου.

Τρελά πανηγύρια για την ακροδεξιά

Την ίδια ώρα, μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls, η εκπρόσωπος του εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία «AfD», δεσμεύεται «να αλλάξει τη χώρα». «Λέμε όχι στην ισλαμοποίηση και θέλουμε να διατηρήσουμε τον πολιτισμό μας. Προτείνω αυτή η βραδιά να είναι βραδιά γιορτής, αλλά από αύριο να εργαστούμε για αυτή τη χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ήδη πριν από την ανακοίνωση του πρώτου exit poll, το στρατόπεδο των ακροδεξιών είχε ξεκινήσει τους πανηγυρισμούς, με τον Αλεξάντερ Γκάουλαντ, έναν εκ των δύο βασικών υποψηφίων της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία να εξηγεί ότι οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί με τα κόμματα του κατεστημένου. Το AfD ζητά ακόμη να αλλάξει η στάση έναντι των εγκλημάτων που διέπραξαν οι Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι έδρες

Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών καταλαμβάνει με βάση τις εκτιμήσεις 217 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα 134 έδρες, το ακροδεξιό κόμμα AfD 89 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 70 έδρες, οι Πράσινοι 62 έδρες και το κόμμα της Αριστεράς 59 έδρες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα