Πίστη για το στοίχημα της αυτόνομης πορείας

Η ώρα της κρίσης για την Attica Bank πλησιάζει! Και αυτή η… κρίση αφορά -τι άλλο;- στο πρότζεκτ που θα «τρέξει» η διοίκηση Γαμβρίλη-Μάναλη σε σχέση με την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Α», η Attica Bank έχει ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου στο πλαίσιο των οδηγιών της Τράπεζας της Ελλάδος. Στόχος αυτών των διεργασιών είναι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, αλλά και η προσέλκυση επενδυτών από την αγορά, οι οποίοι θα πλαισιώσουν τον βασικό μέτοχο του ιδρύματος που είναι το Ταμείο Μηχανικών (ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ).

Όπως έχει αποκαλύψει και σε παλαιότερα ρεπορτάζ της η ηλεκτρονική και έντυπη «Α», η Attica Bank σε εσωτερικό επίπεδο προβαίνει ήδη σε κινήσεις δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου, ενέργεια που ενισχύει περαιτέρω την προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών. Αυτό το στοιχείο είναι κομβικό, καθώς όπως εκτιμάται από τη διοίκηση της τράπεζας, εάν στην ενίσχυση των κεφαλαίων της Attica από τον στρατηγικό επενδυτή συνυπολογιστούν και οι δυνατότητες δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου, τότε η κεφαλαιακή ισχυροποίηση της Attica Bank αναμένεται να αποτελέσει ευχάριστη έκπληξη.

Οι γνωρίζοντες, δε, την τραπεζική αγορά υπογραμμίζουν ακόμη δύο σημεία. Καταρχήν ότι η Attica Bank σήμερα πληρεί τους απαιτούμενους από την ΤτΕ δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και δεν συμμετέχει στα πανευρωπαϊκά stress tests τα οποία θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο. Το δεύτερο «ατού»; Ότι η Attica Bank είναι η μοναδική τράπεζα η οποία ανακεφαλαιοποιήθηκε με ίδια μέσα και χωρίς τη συνδρομή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι ευσεβής πόθος, αλλά εφικτός στόχος το μήνυμα που εκπέμπεται από την τράπεζα και το οποίο υποστηρίζει ότι «η Attica Bank θα τα καταφέρει και πάλι να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα