«Σαμαρικά» παράπονα…

Στα κάγκελα είναι οι «σαμαρικοί», καθώς βλέπουν πλέον να στοχοποιείται η πολιτική που ακολούθησε ο ίδιος ο Σαμαράς με τον Στουρνάρα και τον Σταϊκούρα. Οι «σαμαρικοί» όμως δεν είναι στα κάγκελα μόνο εξαιτίας του Τσίπρα, αλλά πολύ περισσότερο εξαιτίας της αδράνειας που επέδειξαν κάποια στελέχη της Ν.Δ., αν και κάποιες κακές γλώσσες λένε ότι το σφιχταγκάλιασμα Μητσοτάκη – Καραμανλή δημιουργεί… αλλεργίες στην Κηφισιά…

Ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαδάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες ανθρώπων του στενού περιβάλλοντος του Αντώνη Σαμαρά, στο αφήγημα της κυβέρνησης Τσίπρα ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε δεσμευτεί το 2014 σε νέα, πρόσθετα μέτρα λιτότητας, ύψους 8 δισεκατομμυρίων για τα επόμενα χρόνια ώστε να «επιτευχθούν» τα «υψηλά πλεονάσματα» που προέβλεπε το προηγούμενο Μνημόνιο, υπάρχει σθεναρή και οργισμένη αντίδραση…

«Αυτή την ανοησία την είχαν πει και παλαιότερα, αλλά δεν επέμεναν τότε… Γιατί παρa-ήταν “τερατώδης”», λέει στην «Α» στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά και κάνει λόγο για ανέντιμη προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Νοέμβριο του 2014, λίγο πριν πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά, ούτε η ίδια δεσμεύτηκε ποτέ σε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 8 δισεκατομμυρίων, ούτε οι δανειστές ζήτησαν ποτέ τέτοιο ποσό. Αυτό μάλιστα, αν είχε συμβεί ή αν είχε γνωστοποιηθεί το mail Χαρδούβελη, θα είχε επισκιαστεί και όλοι θα μιλούσαν για τα 8 δισ. πρόσθετων μέτρων που θα ζητούσε η τρόικα…

«Αυτό απλά δεν υπάρχει! Είναι “κατασκεύασμα” του ΣΥΡΙΖΑ! Και δεν είναι μόνο ότι δεν υπάρχει… Δεν θα μπορούσε, κιόλας, να υπάρχει! Οι δανειστές ζητούσαν τότε πρόσθετα μέτρα ύψους μόλις 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τελεία και παύλα! “Πρόβλεψη”, απαίτηση, ή πολύ περισσότερο “δέσμευση” για μέτρα 8 δισ. δεν υπήρξε ποτέ!», λέει με ιδιαίτερο εκνευρισμό στην «Α» ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού.

Κι από τα μέτρα 1,6 δισεκατομμυρίων που ζητούσε τότε η τρόικα για να κλείσει την τελευταία αξιολόγηση του δεύτερου Μνημονίου και να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, η κυβέρνηση Σαμαρά είχε καλύψει τα 920 εκατομμύρια (χωρίς πρόσθετη λιτότητα) κι έμενε ένα «κενό» 0,68 δισεκατομμυρίων.

Οι αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έγκεινται σε έναν υπολογισμό που δεν είναι αποδεκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά ούτε και από το οικονομικό επιτελείο του, καθώς παίρνουν τον στόχο του προηγούμενου μνημονίου για 4,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 και το πολλαπλασιάζουν επί το ΑΕΠ του 2014, το αποτέλεσμα του οποίου μας κάνει 8 δισεκατομμύρια περίπου. Αν όντως έπρεπε να βγουν 8 δισεκατομμύρια πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, θα έπρεπε να ληφθούν τόσα περίπου πρόσθετα μέτρα λιτότητας, καθώς ήταν δεδομένη και γνωστή η συμφωνία με τους δανειστές από τον Δεκέμβρη του 2012. Ωστόσο, αυτά τα νούμερα που επικαλούνται στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έγιναν ποτέ γνωστά και τα διαψεύδει η πλευρά Σαμαρά:

«Αυτά είναι τα “μαθηματικά” της ανωτάτης… “μπακαλικής”: Τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, πέντε το λαδόξυδο», μας λέει με νόημα μέλος του οικονομικού επιτελείου του Σαμαρά.

 

To non paper των «σαμαρικών»…

Με ένα non paper – οδηγό προς ναυτιλλομένους, δείχνουν τις απαντήσεις που πρέπει να δίνουν οι βουλευτές του κόμματος και τα στελέχη που εμφανίζονται σε διάφορα τηλεοπτικά πάνελ προκειμένου να δίνουν πειστικές απαντήσεις στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που «πατάνε» πάνω στα 8 δισ., προκειμένου να αποδείξουν ότι αν έμενε στην κυβέρνηση η Ν.Δ., τότε θα έφερνε χειρότερα μέτρα. Στις οδηγίες αυτές αναφέρονται χαρακτηριστικά:

>> Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν ξεκινούσε στα τέλη του 2014 από «μηδενικό» πρωτογενές πλεόνασμα. Αντίθετα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ίδιας της τρόικας, το πλεόνασμα της χρονιάς εκείνης το προεξοφλούσε το ίδιο το ΔΝΤ στο 1,5% του τότε ΑΕΠ!

>> Από το 1,5% μέχρι τον «στόχο» (προσοχή τα εισαγωγικά εδώ, στη λέξη «στόχος») του 4,5% για το 2016 υπήρχε ένα κενό 3% του ΑΕΠ. Το οποίο κάνει όχι 8 δισ., αλλά 5,8 δισεκατ. περίπου!

>> Η τρόικα ζήταγε λιγότερα κι από το ένα τρίτο, μόλις 1,6 δισεκατομμύρια (όπως φαίνεται και από το περιβόητο mail Χαρδούβελη), προς όφελος της ανάπτυξης.

>> Η τρόικα προέβλεπε τον Νοέμβριο του 2014 πως η Ελλάδα θα αναπτυσσόταν με ρυθμό 2,9% το 2015 και στη συνέχεια με ρυθμό 3,7% το 2016. Κι αυτό δίνει (σωρευτικά) ρυθμό 6,7% αύξηση του ΑΕΠ για τη διετία. Δηλαδή, η Ελλάδα το 2016 θα είχε 15 δισεκατομμύρια παραπάνω ΑΕΠ (απ’ όσο το 2014, μαζί και με έναν ελάχιστο πληθωρισμό 1,5%, που προέβλεπαν για τη διετία).

Κι από αυτά τα 15 δισ. παραπάνω, το Δημόσιο θα συνέλεγε –χωρίς παραπάνω μέτρα λιτότητας, δηλαδή χωρίς αυξήσεις σε οποιονδήποτε φορολογικό συντελεστή– τουλάχιστον 5 δισ. παραπάνω έσοδα!

 

Εξηγήσεις και οργή κατά Νέας Δημοκρατίας…

Στο στρατόπεδο του Αντώνη Σαμαρά απορούν για την αδράνεια των αρμοδίων περί τα οικονομικά της Ν.Δ. Οι πληροφορίες λένε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία σε υψηλόβαθμο στέλεχος της Πειραιώς και του ζητήθηκε να προβούν σε διάψευση. Μέχρι τώρα, η Ν.Δ. δεν έχει διαψεύσει, όπως θα έπρεπε ή όπως θα ήθελε ο Αντώνης Σαμαράς, αν και η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στα δρώμενα των κυβερνήσεων της Ν.Δ. δημιουργεί ένα γενικότερο πλέγμα προστασίας τόσο του Σαμαρά όσο και του Μητσοτάκη

Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για τον πρώην πρωθυπουργό και για αυτόν τον λόγο έβγαλαν τις δικές τους οδηγίες: «Oι εκπρόσωποι της Ν.Δ. στα διάφορα πάνελ τα ακούν αυτά κάπως “αμήχανα”, χωρίς να αντιδρούν. Κι ας είναι, όχι ένα, αλλά πολλαπλά κατασκευασμένα ψέματα της προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ! Πολλά ψέματα σε συσκευασία ενός», λέει με οργή στενός συνεργάτης του Σαμαρά. Και συνεχίζει: «Να αναλάβουν, λοιπόν, το ταχύτερο να τα ανασκευάσουν στη Ν.Δ. Να βγάλουν και non-paper αν χρειαστεί, να το μάθουν απ’ έξω και να το χωνέψουν όλοι οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. στα κανάλια», καταλήγει…

 

Ενοχλεί το σφιχταγκάλιασμα Κυριάκου – Καραμανλή(;)

Είναι γεγονός ότι από τους πρώην πρωθυπουργούς ο μοναδικός που έπαιζε «μπάλα» ήταν ο Αντώνης Σαμαράς με δημόσιες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις. Το πρώτο πράγμα που ήθελε ήταν να δικαιωθεί τρόπον τινά η πολιτική του και να βοηθήσει τον Κυριάκο να γίνει πρωθυπουργός, και αυτή η βοήθεια να είναι εμφανής.

Από την άλλη, ο Κώστας Καραμανλής είχε επιλέξει εδώ και μια οκταετία τον δρόμο της «σιωπής» και πάντα μιλούσαν οι άλλοι για αυτόν. Είναι όμως πλέον ξεκάθαρο ότι τα πράγματα εδώ και κάποια 24ωρα έχουν αλλάξει, με την Ντόρα Μαπκογιάννη να βρίσκει τον τρόπο να «ενεργοποιήσει» τον Κώστα Καραμανλή προς όφελος του «κόμματος και της χώρας».

Οι συμβολικές περιοδείες του Καραμανλή σε Αμφίπολη, Ρούπελ και ασφαλώς στην Πρώτη Σερρών δείχνουν ότι έπεται και συνέχεια. Και όπως πολύ σωστά παρατηρούσε ένας από τους πολύ παλιούς συνεργάτες του Κ. Καραμανλή, «ο πρόεδρος Κώστας πριν από κάθε μεγάλη μάχη πήγαινε πρώτα στη γενέτειρα των καραμανλήδων…».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα