Συνεχίζεται ο φυλετικός «εμφύλιος» στις ΗΠΑ

Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ μετά τη δικαστική απόφαση-πρόκληση της αθώωσης αστυνομικού για τον φόνο του 18χρονου άοπλου Μάικλ Μπράουν τον περασμένο Αύγουστο. Πρωτοφανείς σκηνές Μέσης Ανατολής έζησαν οι ΗΠΑ τη νύχτα της Τρίτης, αφού υπήρξαν μπλοκαρισμένοι δρόμοι σε όλες τις μεγάλες πόλεις, φιάλες με ψεύτικο αίμα κατά αστυνομικών, λιθοβολισμοί κτιρίων, μολότοφ και πυροβολισμoί.

Εν μέσω της αναταραχής ένας νεαρός, ηλικίας 20 ετών, βρέθηκε νεκρός στην πόλη Φέργκιουσον ενώ υπάρχουν πάνω από 20 τραυματίες και 60 συλλήψεις.

Φέργκιουσον:

Βόμβες Μολότοφ εκσφενδονίζονταν όλη τη νύχτα, ακόμα και μέσα σε διερχόμενα αυτοκίνητα. Εγκαύματα, τραυματισμοί και δεκάδες διαδηλωτές να πετροβολούν το κτίριο του δημαρχείου. Αστυνομικοί με σκύλους έκαναν περιπολίες στις εστίες των αναταραχών. Πάνω από 60 μέχρι τώρα οι συλλήψεις. Εν μέσω της αναταραχής ένας νεαρός βρέθηκε νεκρός στην περιοχή.

Πρόκειται για έναν 20χρονο, που εντοπίστηκε νεκρός μέσα σε αυτοκίνητο, σε μικρή απόσταση από το συγκρότημα διαμερισμάτων στο οποίο ο αστυνομικός Ντάρεν Γουίλσον πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν.

Σύμφωνα με το CBS, κάτοικος της περιοχής όπου βρέθηκε το πτώμα του 20χρονου την Τρίτη, ανέφερε ότι είδε τέσσερις ανθρώπους με όπλα έξω από το διαμέρισμά του το βράδυ της Δευτέρας, οι οποίοι μιλούσαν για το πώς θα λεηλατήσουν καταστήματα και έλεγαν ότι θέλουν να σκοτώσουν κάποιον.

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι κάλεσε την αστυνομία, αλλά δεν εμφανίστηκε κανείς. Η αστυνομία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την υπόθεση.

Νέα Υόρκη

Έκρυθμη η κατάσταση, καθώς διαδηλωτές έκλεισαν το Lincoln Tunnel και τον αυτοκινητόδρομο FDR Drive, βασική αρτηρία του ανατολικού Μανχάταν. Ομάδες διαδηλωτών μπλόκαρε την κυκλοφορία στο West Side Highway. Δύο άτομα συνελήφθησαν αφού πέταξαν φιάλη με ψεύτικο αίμα σε αστυνομικό.

Σιάτλ

Μαθητές λυκείων πήραν μέρος σε πορεία προς το δικαστικό μέγαρο, που οργανώθηκε από την ομάδα United Black Clergy. Περίπου 1.000 μαθητές εγκατέλειψαν τις τάξεις τους για να ενωθούν με το σώμα των διαδηλωτών. «Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε», ήταν το σύνθημα που ακουγόταν σε ολόκληρη την πόλη.

Νάσβιλ

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από το αρχηγείο της αστυνομίας και κατευθύνθηκαν προς το εμπορικό κέντρο της πόλης, όπου επισκέπτες και τουρίστες έβγαιναν από τα καταστήματα για να τους παρακολουθήσουν.

Χιούστον

Οι διαδηλωτές έκλεισαν τους βασικούς δρόμους, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα παρμένα από το Twitter. «Δεν μιλάμε για δήθεν κλοπή τσιγάρων (αναφορά στην κατηγορία ότι ο νεαρός Μπράουν έκλεβε τσιγάρα πριν έρθει αντιμέτωπος με τις σφαίρες του αστυνομικού Ντάρεν Γουίλσον). Μιλάμε για ένα σύστημα που συστηματικά ενοχοποιεί και σκοτώνει μαύρους».

Βοστόνη

Χιλιάδες διαδηλωτές οργάνωσαν πικετοφορία με βασικό σύνθημα «Cups kill kids» – Οι μπάτσοι σκοτώνουν παιδιά.

Αμετανόητος ο αστυνομικός-δολοφόνος

Εν τω μεταξύ, αμετανόητος εμφανίστηκε ο Ντάρεν Ουίλσον, ο λευκός αστυνομικός που σκότωσε τον άοπλο νεαρό μαύρο Μάικλ Μπράουν τον Αύγουστο στο Φέργκιουσον, δηλώνοντας ότι δεν θα έκανε τίποτα διαφορετικό, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του σώματος των ενόρκων. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τον φόνο του Μπράουν, ο Ουίλσον είπε ότι δεν εκτέλεσε τον νεαρό μαύρο στις 9 Αυγούστου, αλλά ότι φοβήθηκε για τη ζωή του στη διάρκεια της αντιπαράθεσής του με τον πιο μεγαλόσωμο Μπράουν και ότι απλώς έκανε τη δουλειά του.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα